Свинско с кисело зеле

 

Любима българска зимна гозба е свинско с кисело зеле. За да стане истински вкусно е нужно месото да е по-мазно. Моят предпочитан вариант е с цяло парче бекон с кожа, която като се препече става хрускава като пуканка. Неустоимо е!

Продукти:

1 кисела зелка
1 голямо парче бекон с кожа (около 1,5 кг)
смлян черен пипер
1 дафинов лист
2-3 зърна бахар
десетина зърна черен пипер
1 препечена суха чушка
1-2 препечени сухи люти чушлета
по желание червен пипер
свинска мас
зелева чорба+вода

Приготвяне:

* С остър нож прережете не много дълбоко кожата на бекона, като направите квадратчета или ромбове. Посолете месото и го натрийте с черен пипер.

* Нарежете зелето по-едро. Сложете половината в тенджера и посипете с бахара, зърната черен пипер и дафиновия лист. Върху него сложете месото и покрийте с останалото зеле. Сложете 2-3 с.л. свинска мас в зависимост от това, колко е мазно месото. Може да ползвате и олио, но с мас вкусът е много по-добър. Налейте 1 ч.ч. зелева чорба и 1/2 ч.ч. вода. Балансирайте вкуса сами. Трябва да е приятно кисело и солено. Захлупете и задушете на бавен огън 40 минути.

* Изсипете зелето в съд за печене, най-добре глинен. Заровете в него чушките, а отгоре сложете месото. Печете първо под капак 1 час. След това махнете капака и доизпечете, докато зелето се препече, а кожата на месото стане хрупкава. Да ви е сладко!

*** Предварителното задушаване на месото със зелето му помага да се овкуси добре. Понякога правя това от предния ден, за да може месото да престои в зелето по-дълго време. Сушените опукани чушки придават несравним аромат, а ако искате още повече вкус добавете и червен пипер. Гозбата трябва да остане "на мазнинка". Не се притеснявайте да добавяте свинска мас, постното кисело зеле не е никак вкусно. Ако не искате да ползвате месо от коремната част на прасето, заложете на свинските гърди или свински врат. По предпочитание може да добавите и малко пушена сланина или бекон.

Tags: Ястия с месо Български гозби

  • Hits: 17382

Коментари   

Bistra Stoyanova
0
Много хубава рецепта! Ще я използвам! Благодаря!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Биси. Ще се радвам, ако пробваш.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.