Лимонов маслен крем

 

Този крем е популярен навсякъде по света под името Fruit curd. Най-подходящите плодове за него са цитрусите, както и ягоди и малини. Тук може да видите вариант с ягоди. Ще намерите различни рецепти и различни начини на приготвяне. Най-често ще прочетете, че се приготвя на водна баня и маслото се прибавя на малки бучки в края на варенето. Аз го направих по различен начин, но продуктите с малки изменения си остават същите: лимонов сок и кора, захар, масло и яйца. Различни са само пропорциите помежду им. Като краен резултат получих един фантастичен крем, който съхранявам в буркан в хладилника вече две седмици. Ползвам го за различни пълнежи, глазури или просто намазан върху кроасан. Кремът е много свеж и с наситен лимонов вкус и аромат. Яйцата и маслото му придават плътност и невероятно нежна кадифена структура. Ще се радвам да го опитате и вие.

Продукти:

100 мл изцеден лимонов сок
фино настъргана кора от 1 голям лимон
150 г пудра захар
ванилия
125 г масло
3 цели яйца
3 жълтъка

 



Приготвяне:

* В тенджера или тиган с незалепващо покритие сложете заедно лимоновия сок и кора, захарта, ванилията и маслото. Загрейте всичко на котлона, докато захарта и маслото се стопят.

* В купа разбийте добре яйцата и жълтъците. Трябва да получите кремообразна консистенция с гъстотата на палачинково тесто.

* Към яйчената смес налейте на части горещия маслен сос, като продължавата да разбивате. След като яйцата са вече добре темперирани върнете цялата смес в тенджерата.

* Гответе крема за около 10-15 минути на слаб огън. Кремът в никакъв случай не трябва да завира, защото ще се пресече и ще получите бъркани яйца. Бъдете търпеливи, след това ще се убедите, че удоволствието от вкуса на крема си е заслужавало търпението ви. Като пример мога да кажа, че моят котлон е с 9 степени. Аз варя този крем на трета или максимум четвърта степен. Докато кремът се вари бъркайте непрекъснато. След като сместа започне да се сгъстява пяната ще изчезне и всичко ще стане с хубав жълт цвят. Разбира се, наситеността на цвета зависи само от жълтъците. Колкото са по-оранжеви, толкова по-активен ще бъде жълтия цвят. Кремът е готов, когато прокарате по него лъжица и остане ясна следа, която бавно се събира. Охладете крема и го сипете в буркан. Ползвайте го за различни пълнежи, гарнирайте торти, сладки или сладкиши или просто си го намажете на сутришната закуска върху кифлички или филийки. Да ви е сладко!

 

Tags: Кремове и сладоледи

  • Hits: 38809

Коментари   

Tanya
0
Здравейте Йоли, когато приготвяте крема с ягоди или малини, какво ползвате: пюре от плода или сироп?
Отговор
yoli
-1
Привет, Танче. Пасирани и претрити трябва да са плодовете. Получава се фино негъсто пюре.
Отговор
Tanya
-1
Благодаря! Определено ще го пробвам :)
Отговор
Янка Дамянова
0
Йоли,много харесах Лимоновия крем на прочит,вярвам и като го приготвя.Искам да направя шоколадови бонбони с пълнеж от крем с лимонов вкус!Може ли да ми помогнеш!?
Отговор
yoli
-1
Благодаря, Яни! Ще се радвам, ако ти хареса.
Какви бонбони точно искаш да се получат? Ориентирай ме малко, за да мога да ти дам някоя идея. Шоколадови с пълнеж? Трюфели или бисквитени?
Отговор
Галина Минчева
+1
Здравей Йоли! Мислиш ли, че мога да използвам това кремче за пълнеж на руло? А дали бих могла да добавя и пресни ягоди за цвят?
Отговор
yoli
0
Е как, Гале! Ще е много свежо, ароматно и вкусно. А ягодите да направо задължителни! Пробвай обезателно. Благодаря ти!
Отговор
Галина Минчева
0
Аз ти благодаря, Йоли! Много слънчев цвят има този крем и направо ме предизвиква.
Отговор
Емилия
0
Здравей, Йоли! Направих лимоновия крем и го използвам за декорация, която слагам с пош върху лимоновото ми семифредо :) Кремът е чудесен и много добре пасва. Въпросът ми е колко време може да издържи в хладилник, тъй като искам да си го запазя за украса на следващ десерт, който планирам да направя, но не веднага? Благодаря предварително, поздрави!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Еми. Много се радвам, че кремът ти хареса!
До десетина дена ще е добре в хладилника. После се опасявам да не започне да мухлясва отгоре. Може би трябва да пробваш да замразиш малка част от него и да видиш как ще е след това. И аз не съм пробвала още. Опитай с малко количество.
Отговор
Емилия
+1
Много ти благодаря, ще пробвам! Желая ти слънчев ден :)
Отговор
Деница Атанасова
0
Здравейте, замразявала съм такъв крем. Престоя в камерата на хладилника 2-3 месеца в добре затворена кутия. Като реших да го ползвам отново, го извадих от предната вечер в хладилника. На сутринта беше като приготвен предната вечер и охладен. Никой не разбра, че е бил замразяван! :)
Отговор
Девора
0
Здравейте, рецептата изглежда страхотно, но исках да попитам приблизително какво количество се получава? Иска ми се да използвам лимоновия крем за рецепта, която изисква 240 грама лимонов крем и се чудех дали ще стигне
Отговор
yoli
0
Дев, мисля, че точно ще ти стигне. Ще се радвам да опиташ. Благодаря!
Отговор
Диляна Иванова
0
Здравейте, Йоли!
Поздравления за удивителните и сполучливи рецепти, които споделяте с нас. Лимоновият кърд е феноменален-правих го два пъти и се получи.Иска ми се да опитам ягодов и малинов, та въпросът ми е, дали ще се получи със замразени плодове?
Благодаря предварително!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Диляна. Много се радвам, че ти харесва. Пробвай, разбира се! Не виждам причина да не стане. Икони ги отделно и ги претрие фино на пюре. После нататък действай.
Отговор
Валерия Колева
+1
Здравей Йоли,
Искам да попитам дали ще се крема ако пропусна лимоновата кора, получавам алергична реакция и евентуално с какво може да се замени? Портокаловия предполагам става по същия начин?
Благодаря предварително :-)
Отговор
yoli
+2
Здравей, Валерия. Много съжалявам, че имаш проблем. Няма да слагаш, разбира се! Може да ползваш друг цитрус, стига да е ОК за теб. Но най-сигурно е с есенция. На др. Йоткер има чудесна в капсули. Ще даде чудесен лимонов аромат.
Отговор
Галина
-1
Изглежда прекрасно, но никак не обичам лимонови кори в храна. Може ли да го пропусна, или да ги прецедя преди смесването със яйцата?
Отговор
yoli
0
Ако обичаш лимонов вкус остави корите цели и после ги махни. Ако не харесваш аромата не ги слагай, но рецептата ще стане друга.
Отговор
Ана
0
Здравей Йоли, дали мога да го ползвам за пълнеж на торта или е твърде рядък?
Отговор
yoli
0
Не е рядък, Ани, но е много силен като вкус. Добре е да се олекоти със сметана или нещо друго.
Отговор
Цвети
0
Здравейте, Йоли! Искам да направя боровинкова торта с лимонов крем. Прочетох много рецепти за приготвянето на крема. В някои се прави само с жълтъци, в други - с цели яйца и жълтъци. Може ли да ми кажете ще се получи ли различен кремът, ако използвам само жълтъци? Каква е разликата при двата варианта? Благодаря ти за страхотните рецепти! :)
Отговор
yoli
0
Привет, Цвети. И двата варианта са много добри. С цели яйца е една идея по-лек и пухкав, но пък само с жълтъци е по-наситен и плътен. Зависи какво предпочиташ. Но каквото и да избереш ще получиш превъзходен резултат.
Отговор
Деси
0
Здравей, Йоли :-) Направих крема, престраших се , не мога да опиша колко е хубав и вкусен и нямам търпение да гарнирам с него тортата си за рождения ден, която ще включва и малини и маскарпоне и шам фъстък.Благодаря ти за невероятните рецепти, които споделяш с нас!
Отговор
yoli
0
Деси, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Благодаря ти много, мила! Радвам се!
Отговор
Рали
0
Кремът стана фантастичен! Благодаря за чудесната идея!
Отговор
yoli
0
Ех, Рали! Ама много се радвам! Благодаря ти сърдечно.
Отговор
Борис
0
Това е крем апарел.
Отговор
Снежи Димитрова
0
Здравей, Йоли. Бих искала да използвам крема за торта между блатовете, ако го смеся със маскарпоне дали ще се получи
Отговор
yoli
0
Е как, Снежи! Направо е супер! Действай смело.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.