Бадемов тарт със сини сливи

 

Този великолепен бадемов тарт е още по-вкусен, ако се поднесе с топка ванилов сладолед и полят с балсамова редукция. Ако харесвате аромата на горчив бадем добавете към пълнежа 1-2 капки бадемова есенция.

тесто:

250 г брашно
125 г меко масло
60 г пудра захар
1 яйце
ванилия

пълнеж:

120 г меко масло
80 г пудра захар
2 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
120 г фино смлени белени бадеми
40 г брашно

друго:

500 г сини сливи на половинки
3-4 с.л. кафява захар за поръсване

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте маслото със захарта. Прибавете яйцето и ванилията. С брашното омесете меко тесто. Оставете го в хладилник за 30 минути.

*  Намаслете и поръсете с брашно кръгла форма 28 см. Разточете тестото на по-голям кръг от диаметъра на формата. Пренесете го внимателно в нея и оформете борд. Надупчете дъното с вилица и загрейте фурната на 180*.

* За пълнежа разбийте маслото с пудрата захар. Добавете яйцата, ванилията и лимоновата кора. Онтово разбийте. Смесете бадемите с брашното. Сипете ги към маслената смес и разбъркайте. Изсипете крема върху тестото. Отгоре подредете сливите и поръсете с кафява захар. Изпечете сладкиша за около 40 минути и добре охладете перди да сервирате. Да ви е сладко!


Tags: Сладкиши

  • Hits: 31415

Коментари   

Светла Стайкова
+2
Ще го пробвам непременно! Грабна ме хармонията на съставките,а щом те ми харесат ,то непременно си запретна ръкавите и го правя... Няма твоя рецепта,която да не се е получила повече от сполучлива! Благодаря ти за всички рецепти,които споделяш с нас. Целувки
Отговор
yoli
+2
Благодаря ти, Светле! Наистина е много фин сладкиш. Ще се радвам да го опиташ.
Отговор
Доли Стефанова
0
Благодаря скъпа Йоли, за прекрасния сладкиш !
Чудесна комбинация на маслено тесто със сини сливи,включително и бадеми !
Голяма вкусотия !
Отговор
yoli
+1
Аз благодаря, Доли! Много се радвам, че сладкишът ти хареса. Да ви е сладко!
Отговор
Цвете
+1
Страхотна рецепта, Йоли!

Правилно ли разбирам, че тестото не се пече първо, а направо с пълнежа?
Отговор
yoli
-2
Благодари, Цвети. Ще се радвам да опиташ..
Да, правилно си разбрала. Всичко се пече заедно. Някои пълнежи изискват предварително запечена основа, някои не. В случая не е нужно, тъй като бадемовия крем се нуждае от по-дълго печене колкото за тестото.
Отговор
Диди
0
Привет, Йоли! Поредната вкусотийка. Още докато четях , че ще е по-вкусно с топка сладолед, сякаш долових аромата на прясно изпечения тарт с дъх на масло. Непременно ще се пробва. Благодаря! :-)
Отговор
yoli
0
Ще се радвам, Диди. Благодаря ти за хубавите думи!
Отговор
Силвия
+2
Мила Йоли, направих сладкиша и е невероятен! Всички твои рецепти които съм правила стават страхотни! Много поздрави от всички колеги от Камерния Оркестър в Цюрих!
Отговор
yoli
+1
Ех, че хубаво, Силве! Най-ме стопли поздрава от колегите. Благодаря, благодаря, благодаря!
Много се радвам, че сладкишът ти хареса. И изобщо..., щастлива съм!
Отговор
Веси
0
Здравей, Йоли,
като твой дългогодишен почитател бих искала да изразя възхищението и благодарността от споделеното. Твоите рецепти са неизменна част на всички наши семейни празници и делници.
Направих този прекрасен сладкиш и успях да зарадвам скъпи на сърцето ми хора с него. получи се много добре.

Използвам повода да си позволя да те попитам нещо, което много отдавна и тежи. Най-вероятно причината е в мен, но почти винаги, когато разбивам масло със захар и след това добавям яйце /както и в тази рецепта/, също и в крема на торта династия - твоя рецепта и любима ни торта, масленият крем ми се пресича.

Моля те за съвет и помощ, какво ли бъркам при това, че почти винаги ме проваля?

предварително благодаря!

бъди здрава и продължвай да правиш света /около теб и далече от теб/ толкова красив, усмихнат и вкусен! Ти си вдъхновение и пример за всички нас!

Веси
Отговор
yoli
0
Толкова си мила, Веси! Благодаря ти отсърце за доверието и топлото отношение. Много се радвам, че опита сладкиша и ти хареса.
Да, масленият крем понякога може да бъде истинска досада. Има няколко важни неща, които поне аз знам и спазвам. Всички продукти трябва да са с изравнена температура. Най-добре е да се оставят на стайна за няколко часа. Първо винаги разбивам отделно маслото до побеляване и чак тогава слагам захарта, която е най-вече пудра. Пудра е задължително при кремове, а при тесто зе печене може и кристална. След като всичко много добре се разбие на гъст побелял крем добавям едно по едно яйцата, като отново разбивам с миксер, но на високи обороти. След като първото яйце се усвои напълно от маслото прибавям второто и т.н. Пресичането идва само от белтъците. Ако ползваш само жълтъци, както е при кремовете не не пресича нищо.
При Династия имаш смесване на млечен и маслен крем. Отново е добре температурата на двата крема да е еднаква и е задължително първо много добре да си разбиеш масления крем. Като ги смесиш не разбивай дълго, той като започва да се отделя водата от маслото и се пресича. Това е, за друго не се сещам. Надявам се да нямаш проблеми при следващ път. Веси, благодаря ти още веднъж за всичко!
Отговор
Веси
+1
Благодаря за обясненията, изключително полезни за мен! Бъди здрава и продължавай да си толкова вдъхновява ща за всички ни! Поздрави
Отговор
Ваня
0
Мила Йолинка , искам да ти благодаря за чудесната рецепта , очаквам гости и естествено реших , че десерта ще е по твоя рецепта иииииии бадемовият пай със сливи се превърна в пай с череши . Резултата е превъзходен !Бъди благословена прекраснице !
Отговор
yoli
0
Аз ти благодаря, Ванче! Много се радвам, че си доволна!
Отговор
Галя
0
Здравей Йоли! Дали ще се получи със замразени вишни или череши?
Отговор
yoli
0
Разбира се, Гале! Само ги размрази и дибре ги отцеди. После давай нататък. Благодаря ти!
Отговор
Галя
0
Много ми харесва вкуса и аромата на този тарт. Приготвих го с комбинация от вишни и череши,а в пълнежа добавих бадемова есенция. Забравих да надупча тестото, но мисля, че това не попречи. Забравих да поръся със захар, но го направих малко по-късно :-) .Остана ми малко тесто, с което направих малки звездички и украсих отгоре. И след като поизстина, с топка ванилов сладолед и чаша кафе...блаженство! Благодаря за рецептата , всъщност за всички рецепти ти благодаря!
Отговор
yoli
0
Ти си злато, какво да кажа! Благодаря, Гале! Много радост ми носиш!
Отговор
Маги
0
Здравейте, смятам утре да приготвя по Вашата рецепта, този сладкиш, но се чудя, дали мога да използвач сушени сини сливи (предварително накиснати)? В този сезон ми е малко трудно да намеря пресни.
Отговор
yoli
0
Маги, направи го с ябълки или круши. Или с компот от добре изцедени праскови. Тук-там сложи сушени сливи, но само с тях не съм убедена, че ще ти хареса. Но да, с всичко може, разбира се. Ако искаш пробвай и само със сушени сливи. Благодаря ти!
Отговор
yoli
0
Маги, направи го с ябълки или круши. Или с компот от добре изцедени праскови. Тук-там сложи сушени сливи, но само с тях не съм убедена, че ще ти хареса. Но да, с всичко може, разбира се. Ако искаш пробвай и само със сушени сливи. Благодаря ти!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.