Осолени сушени жълтъци

 

Сушените солени жълтъци са от онези лакомства, които на вид са впечатляващи, а всъщност се приготвят изключително лесно. В Европа и Америка се използват най-вече като подправка-да настържеш малко върху паста, филийка или салата. Често опиличават тези жълтъци на пармезан или ботарга (сушен пресован италиански хайвер). Всъщност, тези осолени и изсушени жълтъци са познати в китайската кухня от дълбока древност. Китайците ги определят като лечебна и полезна храна, тъй като сместа от сол и захар извлича максимално водата от тях и всякакви бактерии, дрожди и плесени спират да се развиват. Трайността е голяма, може да се съхраняват минимум две седмици в хладилник. В много китайски рецепти се използват и цели солени патешки яйца, а не само жълтъци. Приготвяте се като ги държат в силна солена саламура или ги обвиват в сол и глина. Хапват така приготвените яйца в различни рибни ястия и сосове. Осолените жълтъци се ползват в азиатския свят дори в десерти. Особено популярни са вид кифлички с пълнеж от крем и солен жълтък. Казват, че вкусът е така пристрастяващ, че в Сингапур вече измислят нови иновативни рецепти-прибавят жълтъците в кроасани, чипс и дори коктейли.

Да кажем няколко думи и за приготвянето. Нужни са ви две части сол, една част захар и жълтъци. Аз направих четири жълтъка, за които бяха необходими 500 г сол и 250 г захар.

Размесете добре солта и захарта. Изсипете половината в кутия и с лъжица оформете вдлъбнатини. Внимателно поставете в тях жълтъците и покрийте с останалата смес от сол и захар. Затворете кутията и приберете за 4 дена в хладилник.

 



След 4 дена извадете жълтъците от солта и ги почистете. Измийте ги в купа със студена вода и подсушете. Сложете ги върху решетка и изсушете в много слаба фурна на 50*, докато се втвърдят и станат прозрачни.

 

 

Не усилвайте температурата, тъй като жълтъците ще започнат да се сготвят. Изгубват прозрачността и еластичността си, стават трошливи и на цвят са като най-обикновени сварени жълтъци. Другото, което се получава при по-висока температура е отделянето на мазнина. Ще бъдете изнанадани, като на дъното на фурната видите малка локвичка с мазнина, изтекла от тях.

Ако искате жълтъците да са ароматни, първо смесете сухата смес с подправки. Може да сложите типичните азиатски вкусове като звезден анасон, джинджифил или готовата китайска смес "5 подправки". Жълтъците са много вкусни и с розмарин, риган, мащерка или майорана. Хапвайте ги настъргани към паста, салата, сандвичи и всичко друго, което би ви харесало с тях. Да ви е сладко!

Tags: Сосове

  • Hits: 10421

Коментари   

Весела Великова
+1
Благодаря Ви, Йоли! Отдавна се чудех и търсех рецепта как се приготвят тези "странни" жълтъци и да, наистина се оказва лесно. Имам и още един въпрос: може ли да се направи някакво подобно "чудо" в домашни условия и с яйчни белтъци - дехидратация или нещо подобно, така че да изненадаме и вкусовите си усещания? Хубав и спорен ден!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Веси. Ще се радвам да опиташ, интересни са наистина.
Само белтък няма да стане според мен. Трябва да си е в черупката. Ако се дехидратира само той ще заприлича на пуканка. Жълтъкът има много мазнина, която позволява да остане еластичен и донякъде кремообразен след осоляване и изсушаване. Може да пробваш с цели яйца в саламура, но рецепта от нета да потърсиш. Това е нещо, което не съм правила и не искам да те подвеждам.
Благодаря, че се отби при мен.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.