Карамелено-лешникова торта

 

За завършек на тортата направих по идея на Julia M Usher декоративна решенка от тъмен шоколад, която леко напудрих със златна хранителна боя. Тук може да видите как се прави.

Продукти:

блат 22/24 см:

80 г меко масло
80 г пудра захар
3 яйца
80 г стопен тъмен шоколад
80 г фино смлени лешници
80 г брашно
ванилия

белтъчена платка:

2 белтъка
120 г захар
ванилия
1 с.л. нишесте
100 г цели лешници

нуга крем:

150 г лешникова нуга или 150 г нутела (може да се замести с 2 с.л. лешников тахан)
400 мл течна сметана
40 г пудра захар
9 г стопен на водна баня желатин

карамелен крем:

400 г натурално крем сирене
400 г карамелизирано кондензирано мляко
7 г стопен на водна баня желатин

глазура:

150 мл течна сметана
100 г тъмен шоколад

Приготвяне:

* Първо пригответе белтъчената платка. Може да я изпечете няколко дена предварително. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта, като продължавате да разбивате докато тя се стопи напълно и получите гъст крем. Прибавете нишестето и лешниците. Внимателно разбъркайте с лопатка. Върху хартия за печене начертайте кръг с големината на тортата, която смятате да направите. Изберете големина от 22 до 24 см за да получите като краен резултат една чудесна торта. Изсипете целувчения крем, загладете и изсушете за 1-2 часа във фурна, загрята на 120*. Може да усилите фурната, ако искате платката да покафенее и да стане с леко карамелен вкус.

* Загрейте фурната на 180*. За блата  разбийте маслото с 2/3 от пудрата захар. Добавете жълтъците, а след това и шоколада. Отделно разбийте на сняг белтъците с останалата захар. В купа смесете брашното с лешниците и ванилията. С внимателно бъркане добавете брашното и белтъците, като ги редувате. В блата няма набухвател, затова е нужно да бъдете внимателни като смесвате съставките и в тестото да остане възможно най-много въздух. Изпечете тестото за около 25-30 мин. в тортена форма, покрита с хартия за печене. Ако искате по-равни блатове, изпечете тестото на два отделни блата.

* За нуга-крема разтопете лешниковата нуга в слаба микровълнова фурна или на водна баня. Охладете. Разбийте сметаната със захарта на сняг. Към нугата прибавете разбитата сметана, а след това и желатина. Разбъркайте всичко на гладък крем. Ако ползвате нутела или друг течен шоколад няма нужда да го стапяте предварително.

* За карамеления крем смесете кондензираното карамелено мляко със сиренето. Рзбъркайте на гладък крем и налейте желатина. Разбъркайте отново. За ваше улеснение прилагам снимка, как трябва да изглежда млякото, той като има различни видове. Трябва да е много гъсто и като разклатите кутията да не усещате плисък на течност. Ще намерите карамелено мляко в магазините за руски стоки.

 



* За глазурата кипнете сметаната и сипете в нея шоколада, начупен на дребно. Разбъркайте на гладък крем и охладете добре. След това разбийте с миксер.

* Сглобете тортата като на дъното на равна чиния поставите единия блат. Стегнете го с подвижен ринг за торта. Добре е да поставите ленти хартия за печене или ацетатна харния по вътрешната страна на ринга. Върху блата излейте половината нуга-крем. Оставете тортата за 30 минути на студено за да се стегне леко пласта. Върху него налейте половината от карамеления крем и отново охладете за кратко. В средата на тортата поставете белтъчената платка. Завършете тортата по същият начин, като редувате карамелен крем, нуга-крем и най-отгоре втория блат. Добре притиснете всичко с ръце за да се спои и приберете тортата за 12 часа в хладилника. След това отстранете ринга, измажете тортата с глазурата и поръсете с какао. Украсете по ваше желание. Да ви е сладко!

 

Tags: Торти

  • Hits: 27230

Коментари   

Ивалина Николова
+1
:lol: Добро утро!
Мила Йоли, правила съм някои от твоите неща и винаги са ми се получавали перфектно. Отново ми предстои да направя торта за рождения ден на моята внучка. Винаги си поставя големи цели и не се страхувам от тях, въпросът е тази торта подходяща ли е да се направи на три етажа. Гледах различни клипчета в пространството и видях начините за поставяне на втори и трети етаж със сламки и междинни подложки, това е техниката която ще използвам. Харесва ми твоята торта защото е различна, харесва ми тази идея с различните блатове. И последен въпрос как е названието на конденираното мляко, ако знаеш на английски- ще се проявя като сладкар на острова. Предварително благодаря за отговора.
Отговор
yoli
+2
Здравей, Иве. Първо да ти благодаря за хубавите думи и доверието! Много си мила!
Ще те разочаровам малко. Блатовете на тази торта не са подходящи за идеята ти. Много са крехки и няма да издържат тежестта въпреки подпорите. Кремовете са стабилни, няма проблем. Ако искаш смени само блата, най-добре е обикновен пандишпан, несириоиран. А млякото нямам идея как да търсиш. Дулсе де лече, може би. Най-добре потърси първо в нета.
Благодаря ти още веднъж. Ще направиш фантастична торта, убедена съм!
Отговор
Ивалина Николова
0
Благодаря! Беше ми много ценно!
Отговор
Мариет
+1
Здравей, мила Йоли!
Направих и тази твоя торта за рождения си ден. Беше фантастична! Всяка поредна за моите деца е най-прекрасната. Много ти благодаря! Имах само едно затруднение-след като разбих глазурата докато я нанеса се втвърди. Сложих я в микровелето за кратко и отново леко я разбих. И веднага я нанесоха още леко топла. Къде е грешката ми?
Поздрави и още веднъж благодаря!
Отговор
yoli
+2
Благодаря, Мариет! Много се радвам, че харесвате тортите ми. Много сте мили всички!
Не, никъде не грешиш. Точно си е всичко. Глазурата може да се излее леко топла, както си направила или като е стегната да се измаже тортата с нея, както аз съм написала. Въпрос на избор е, нищо не си сбъркала. Благодаря ти още веднъж!
Отговор
Мариет
0
Здравей, Йоли !
Отново ще направя тази торта за пълнолетието на прекрасната ми внучка. Изгледах видеото за шоколадовата решетка. Моля те, кажи кога я ннапудряш със златистия прах- след като я изстудиш или след като я направиш.
Благодаря ти предварително! Благодаря и за това , че винаги се отзоваваш!
Отговор
yoli
+1
Мила ми Мариет, няма по-хубав повод! Да ти е живо и здраво порасналото момиче! Вече е млада госпожица!
Благодаря ти, че избра тази торта. Решетката от шоколад, каквото и да решиш да я правиш трябва да е категорично след пълното стягане на шоколада. Боята се полага или много внимателно с четка, или се ползва шпрей. А и да знаеш, супер хубаво става, ако я наръсиш просто с какао и след това я сложиш върху тортата. Получава се хубав релеф и цвят. Благодаря ти за доверието, Мариет!
Отговор
Мариет
0
Много ти благодаря, миличка Йоли!
Страхотно е да имаш внуци, пожелавам ти го от сърце!
Още нещо пропуснах да питам-темперира ли се шоколада за решетката?
Пожелавам ти много слънчев и щастлив ден!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти! Това е най-голямата чи мечта! Дано синът ми ме дари с внуци!
Да, обезателно трябва да е темпериран. Иначе нищо няма да стане. Решетката е много фина и тънка. Здравина може да даде само темперирания шоколад.
Приятно майсторене!
Отговор
yoli
0
Много се радвам, Мариет! Благодаря то отново.
Отговор
Мариет
0
Здравей, Йоли!
Тортата ми стана прекрасна! Направих решетката. Е,стана от втория път,но затово пък стана чудесна. Благодаря за твоята помощ! Внучка ми беше щастлива ,баба й -също! Всичко най-добро ти желая! Хубав ден!
Отговор
yoli
0
Много ср радвам, Мариет! Благодаря отново и много щастие желая на внучката ти!
Отговор
Албена
0
Здравей, Йоли,
ще правя тази торта, но формата ми е 26см. Дали ще се получи добре или трябва да увелича съставките?
Отговор
yoli
0
Бени, увеличи всичко с 1/3. Ще се получи добре. А за истинска височина е най-добре с 1/2. Благодаря ти, надявам се тортата да ти хареса.
Отговор
Албена
0
Страхотна торта се получи, всички в къщи я харесаха. Благодаря за съвета и чудесните рецепти! Бъди здрава!
Отговор
yoli
0
Много се радвам да чуя това, Бени! Благодаря от сърце и да ви е сладко!
Отговор
Даниела
0
Здравейте,Йоли,блатовете твърди ли стават,ако е така ще омекнат ли от крема? Или нещо съм объркала.
Отговор
yoli
+1
Дани, няма какво да объркал. Блат с масло и шоколад няма как да не е твърд, ако стои в хладилника. И двата продукта се нуждаят от стайна температура, за да се отпуснат и да направят блата крехък и ароматен. Не трябва да е меко, основата на тортата е стабилна и не бива да е влажна. Не е подходящо да се сиропира. Просто извади тортата два часа преди сервиране и тогава я нарежи. Надявам се да ти хареса. Благодаря!
Отговор
Яна
0
Привет!
Тортата изглежда страхотно! Възнамерявам да я направя тези дни и имам няколко въпроса :)
- използвам желатин в пакетче и искам да уточня за всеки случай прицеса. Разтварям го, след като е набъбнал, с малко вода, както е по указание на пакетчето и после го прибавям съответно към студения лешников и карамелен крем?
- моята форма е с диаметър 20 см, достатъчно ли ще е да намаля дадените от теб пропорции с 1/3? Благодаря предварително! :)
Отговор
yoli
0
Привет, Яна. Надявам се тортата да ти хареса, благодаря!
Да, според указанието на опаковката е винаги сигурно. Но кремът трябва да е само охладен, но не и студен. Иначе ще стане на буци, желатинът бързо стяга в контакт със студено. Дори и да е леко топъл е много по-добре, отколкото студен.
За размера, както решиш. Ако не намалиш нищо ще получиш по-висока торта. Или с 1/3 е добре.
Отговор
Мария Хаджиниколова
0
Привет, Йоли, чудесна торта, която направих за рождения ден на сина ми. Много вкусна и интересна, различна от традиционните домашни рецепти. Хареса се на всички, не зная някъде да правят толкова добри торти, дори професионално. Благодаря!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Мария! Много се радвам, че за такъв хубав празник си избрала тази торта. Да ти е жив и здрав синът!
А за тортите, знаеш. По-вкусно от домашна няма да намериш в никоя сладкарница.
Отговор
Донка Нанкова
0
Йоли, направих Карамелено - лешниковата торта, може ли да издържи в хладилника 10 дни?
Отговор
yoli
0
Да, разбира се, Доне. Нищо и няма. Надявам се да ви хареса. Благодаря ти!
Отговор
Елица
-1
Здравейте, Йоли! Това ще е четвърта торта по Ваша рецепта за тази година и този път повод е рождения ден на майка ми. Бих искала да попитам ориентировъчно колко висок ринг е нужен - моят е около 6 см и се притеснявам на не е нисък за всички пластове. Благодаря!
Отговор
yoli
0
Благодаря от сърце, Ели! Ще съм щастлива, ако останеш доволна и от тази торта.
Рингът ти е нисък, да. Но това е без никакво значение, ако ползваш ацетатни ленти от вътрешната му страна. Те дават желаната височина, а рингът само ги фиксира. Кака че, давай смело. Ако нямаш ацетат си направи ленти от меки пластмасови папки и готово. Ще се получи супер.
Много ти благодаря за доверието, Ели!
Отговор
Елица
0
Привет! Тортата се получи и беше невероятно вкусна. Имам още да работя по декорацията и завършващите елементи, но майка ми беше щастлива. БЛАГОДАРЯ!
Отговор
yoli
0
Изключително много се радвам, Ели! И аз като майкат ти съм много щастлива! Благодаря ти!
Отговор
Мая Маринова
0
Здравей Йоли! Дали мога да заменя крем сиренето с маскарпоне? Благодаря ти предварително :)
Отговор
yoli
0
Разбира се, Мая. Каквато и консистенция да се получи желатинът ще я стегне напълно. Давай смело.
Отговор
Katina Georgieva
0
Здравейте, Йоли!
Искам да ви попитам, каква е сметаната за тортата? Аз купих сладкарска 36 %, подходяща ли е за крема и глазурата!
Благодаря!
Отговор
yoli
0
Здравей, Кати. Всяка сметана е подходяща, без значение марката. Трябва да е млечна, течна и пълномаслена, което означава поне 30% масленост. Давай смело! Ще се радвам, ако тортата ти хареса. Благодаря!
Отговор
Анди
0
Здравей, Йоли. Да те питам като слагаш желатина в нуга крема, не ти ли се пресича?
Отговор
yoli
0
Здравей, Анди. Не, никога не се е случвало. А и не виждам причина за стане проблем. Смесвам желатин и с шоколад, само с тахан, Нутела и т.н. Не се е получавал гаф.
Отговор
Деница
0
Здравейте, тортата може ли да се направи без желатин?
Отговор
Цветелина
0
Здравейте!
Може ли да се направи тортата без желатин?
Отговор
yoli
0
Привет, Цвети. Не, няма как да стане.
Отговор
yoli
0
Привет, Цвети. Не, няма как да стане.
Отговор
МИЛА
0
Белтъчната платка тунквате ли я за да остане хрупкава .
Отговор
yoli
0
Не, Мила. Тя не е хрупкава, тъй като в нея има малко нишесте.
Отговор
Снежана
0
Здравей мила Йоли!Мисля да ползвам лешников тахан за нуга крема.Към двете супени лъжици да добавям ли мед до 150гр.А и нутелата е по-сладка.Дано се изразих правилно.Благодаря ти!
Отговор
yoli
0
Привет, Снежи. Да, трябва да го подсладиш. Най-добре на вкус. Започни със 100г мед и ако не ти е достатъчно сладко добави още.
Отговор
Севда Беркова
0
Здравейте, Йоли,
Не мога да бъдя никъде как се прави решетката на Карамелено-лешниковата торта?!
Бих искала да я използвам за украса на друга торта по ваша рецепта!

Поздрави
Севда
Отговор
yoli
0
Севде, в началото на поста има линк. Изгледай видеото.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.