Пастет от пилешки дробчета с портокалово желе

 

Пастет (на френски: pâté; на немски: Pastete) е ястие, приготвено най-често от смляно месо, дроб и мазнина, подходящо за мазане. Вкусът му често се обогатява с различни подправки и алкохол. Сервира се топъл или студен, но се счита, че има най-хубав вкус след като престои няколко дена на студено. Категорично може да се каже, че пастетът от гъши дроб е най-високото кулинарно постижение в приготвянето на този вид храна. Пастетът, който ви предлагам е от пилешки дробчета, но също е отличен на вкус. Опитайте го!

Продукти:

400 г пилешки дробчета
125 г масло
1/2 глава лук
1 ч.л. суха мащерка
1/4 ч.л. индийско орехче
1-2 пресни манатарки или 20 г сушени
2 с.л. коняк или бренди
1/2 ч.ч. течна сметана
сол и черен пипер на вкус
2 портокала
9 г  желатин (1 пакетче)

 
Приготвяне:

*  Задушете в половината масло ситно нарязания лук докато побелее и омекне. Сложете дробчетата и нарязаните гъби (ако са сушени първо ги накиснете в топла вода), мащерката, малко настъргана портокалова кора, и овкусете със сол и пипер. Добавете коняка и ако желаете фламбирайте. Дробчетата трябва да останат меки с розова вътрешност, затова не ги гответе много дълго.

*  Сипете горещите дробчета в тесен дълбок съд и добавете към тях останалото масло и сметаната. Пасирайте всичко много добре докато получите пухкава гладка смес. Ползвайте пасатор или високооборотен блендер.

*  Оставете крема от дробчета да се охлади. Покрийте дъното и стените на избрания от вас съд с найлоново фолио. Сипете вътре пастета и загладете добре. Ползвайте фолиото, само ако после искате да извадите пастета и да го сервирате в друг съд.

*  Изцедете портокалите и прецедете сока. Стопете желатина на водна баня в малко вода и го смесете със сока. Оставете го в хладилника леко да желира, след което го изсипете върху пастета. Оставете съда в хладилника поне за 3 часа.

*  Извадете пастета от съда заедно с фолиото и го отстранете внимателно. Върнете пастета обратно в съда или го сложете в друг, и сервирайте с подходящ хляб. Да ви е сладко!

Tags: Предястия

  • Hits: 10676

Коментари   

ева
0
Здравейте.
Все не намирам време ,да напиша колко фантастично вкусни са рецептите ви.От няколко години съм ви открила и се наслаждавам всеки път,когато изпълня ваша рецепта.Днес е този пастет.Невероятно вкусен.Благодаря.
Отговор
Galya Georgieva
0
Йоли, чудя се ако на тази рецепта вместо само сок от портокал направя маслено портокаловия сос от другата ти рецепта за пастет и пак го желирам как ще стане? Аз много пъти вече правя тази рецепта, и все ми се иска отгоре желето да има по-завършен вкус - стои ми много сурово, мирише си точно на прясно изцеден портокал, а така с маслото и редуцирането си мисля, че ще има повече вкус на сготвено. Незнам?
Отговор
yoli
+1
Разбира се, Гале! Давай смело. Точно така трябва! Сама да ескпериментираш, сама да търсиш оптималното спряво собствения си вкус. Няма какво да се чудиш. Ще стане чудно! Благодаря ти и весели празници!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.