Патладжани в ароматен зехтин (Melanzane sott'olio)

 

Ето и втората рецепта от италианските антипасти. Патладжани в ароматно олио (Melanzane sott'olio). Приготвят се лесно, също като туршия издържат дълго време на хладно и най-важното е, че са много, много вкусни! Първата рецепта с гъби може да видите тук.

Продукти:

1 кг патладжани
200 мл бял винен или ябълков оцет
500 мл вода
сол, черен пипер
4-5 скилидки ситно нарязан чесън
1-2 ч.л. сух риган
ситно нарязан магданоз
1-2 ситно нарязани люти чушки по желание
зехтин

 



Приготвяне:

* За тази рецепта купих малки патладжанчета, тъй като ми се видяха много симпатични, но италианците я приготвят със съвсем нормални големи патладжани.

 



* И така, обелете патладжана и го нарежете на тънки и дълги ленти. В тенджера кипнете оцета, водата и сол. Опитайте сместа. По ваш вкус добавете още оцет, вода или сол. Трябва на вас да ви хареса, а не както е изписано по рецепта. Прибавете патладжана и варете 3 минути. Постелете цедка с памучна кърпа. Извадете патладжана с решетъчна лъжица и отцедете добре с ръце, като изстисквате кърпата. Патладжана трябва да е максимално сух. От натиска на ръцете ви той омеква се изцежда наистина добре.

* Отново опитайте на вкус и ако е нужно посолете. Плътно наредете патладжанените лентички в буркан, като помежду им ръсите от подправките. Залейте със зехтин и премахнете излишния въздух като прокарате дръжката на лъжица по вътрешните стени на буркана. Ако е нужно налийте още малко зехтин. Патладжана трябва да е напълно покрит с мазнина. Приберете в хладилника за няколко дена, за да се овкуси зеленчука. Да ви е сладко!

 

Tags: Предястия Салати

  • Hits: 16765

Коментари   

Мариана
+2
Ах, Йоли, как ми се забави тази твоя рецепта с 2 дена! Това лято си набодохме няколко корена патладжани и цяло лято на кьопоолу, ама вкус! Какво да ти кажа. Последните моя мъж ги обра тази неделя и то не за друго, а защото казаха, че времето се разваля. И аз се зачудих какво да ги правя, а бяха точно такива малки и разкошни. И взех че ги сготвих пълнени. Не че не станаха, но рецептата, която предлагаш е... абе дето се казва лигите ти протичат. Много ги обичам пистите му патладжани. Сега малко ме е яд, но си я записвам за по нататък. ❤️
Отговор
yoli
+2
Марианче, много ще се радвам, ако опиташ и ти харесат! Да, нищо по-хубаво няма да си скъсал направо от градината. Много ти благодаря за доверието! Винаги много ме радваш!
Отговор
Цвете
+1
Йоли, къде могат да се намерят такива малки патладжани?
Отговор
yoli
0
Ох, Цветенце, нямам идея откъде у нас да намериш. Аз живея в Германия и ги купих от турски магазин. Те са си типично техни, правят различни ястия и туршии. У нас в техните магазини около Женския пазар в София съм купувала малки патладжани, но само сушени за пълнене. Може би там трябва да потърсиш.
Отговор
Наталия
0
Добре ли съм разбрала, че дръжките не се махат? Задължително ще ги приготвя, изглеждат много вкусни!
Отговор
yoli
+1
Не, Нати. Махат се. Обелен и почистен патладжан приготвят италианците. Аз затова изрично написах, че така го правят. Моите бяха бейби патладжани, които нарязах на ветрило. Толкова са симпатични, че сърце не ми даде да махна дръжките. Мой избор беше. На голям патладжан не ти трябва дръжката, излишно е. Радвам се, че ти харесаха. Благодаря ти!
Отговор
Наталия
+1
И аз си купих малки, ще опитам по твоя начин, благодаря ти!
Отговор
Стефка Йорданова
0
Ех, Йоли, аз се чудех защо вече не ни радвате от тв екрана,а то сега разбрах, че сте в чужбина. За мен беше истински празник когато гледах предаванията,а особено щастлива бях когато излъчванията бяха от къщата в Балкана.
Не ми остава друго,освен да се надявам скоро да се върнете,горда българко!
Поздрави!
Отговор
yoli
0
Да, Стефи. Нещата доста се промениха след като мъжът ми почина. Нали знаеш, непредвидим е животът. Много си мила, благодаря ти! Ще продължавам с моите рецепти, но само тук. Винаги може да си общуваме и се ми добре дошла!
Отговор
Mariela Krustev
0
Йоли,
Вече напълних втори буркан с това вкусно предястие. Първият буркан отиде за два дена.
Препоръчвам го на всички. Апетитно, ароматно и пикантно. Може да се използва и за прибавка към сандвичи.
Поредното "благодаря Йоли"!
Отговор
yoli
0
Не, не, поредното “благодаря” идва от мен, мила ми Мариела! Винаги знаеш как да ме зарадваш!
Отговор
Диана
0
Здравей, Йоли,
Моят въпрос е относно варенето - 3 минути след слагането в кипящата вода или слагаш патладжаните, чакаш да заври и оттогава отчиташ 3 минути? Благодаря предварително
Отговор
yoli
0
Диди, винаги се слага в кипяща вода. А времето се отчита като кипне отново.
Отговор
Диана
0
Благодаря много, станаха чудесни :)
Отговор
yoli
0
Толкова се радвам! Благодаря ти и да ви е сладко!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.