Пиле табакá/тапакá

 

 

Това невероятно вкусно пиле е традиционно блюдо за грузинската, руската и арменската кухня. Не знам какви са корените на гозбата, но самата дума идва от арабски „tabbaq“, което означава плосък. А името на самото ястие идва от съда, в който се приготвя. Това е специален тиган с капак, който се нарича "тапак". Правилно е и името на ястието да се казва "Пиле тапакá", но е по-разпространено като табакá. Тиганът представлява тежък съд със специален капак, който служи като преса. Това позволява месото буквално да се сплеска, да се изтъни максимално и след като се изпържи в масло и чесън да получи най-вкусната хрупкава коричка, възможна за ястие с пиле. Ето снимка, как изглежда тиганът.

 



Всеки лесно може да приготви Пила табакá у дома, независимо, че малко хора имат този специален съд. В кратко видео ви представям начин на приготвяне, като затиснете месото с голяма тенджера с вода.

А иначе в рецептата няма нищо сложно. Нужно ви е едно малко пиле, което да разполовите през гърдите. Добре го изтънете с домакинско чукче, като се стараете да стане възможно най-плоско. След това подправете по ваш избор. Черен и червен пипер, кориандър и чесън са изключително подходящи за ястието. Разбира се, добре е чесънът да се сложи в края на готвенето, за да не изгори и вгорчи месото.
Сложете пилето в толям тиган, в който сте стопили поне 50 г масло. Не гответе в никаква друга мазнина, защото накрая няма да получите този фантастичен резултат. В Русия често добавят към маслото каймак или гъста сметана.
Затиснете месото с голяма тенджера, пълна с вода и пържете на бавен огън. Няколко пъти обърнете пилето, за да се изпържи добре отвсякъде. Пържете около 30-35 минути, докато получите хрускава коричка и златист цвят. Ами това е. Лесно и изключително вкусно. Да ви е сладко и на вас!

 

Tags: Ястия с месо

  • Hits: 17907

Коментари   

Диди
-1
Йоли, върна ме години назад, когато живеех в София и имаше едно много спретнато и кокетно ресторантче "Гара за двама", където го приготвяха божествено. Вкуса наистина е невероятен, а метода с тенджерата.....изобщо не съм се сетила. Ще се пробва непременно! Благодаря за чудесната рецепта! :-)
Отговор
yoli
+1
О, Диди, ти пък сега мен ме върна втези спомени. Чудно местенце беше, затвориха го, но знам, че ресторантът отново отваря врати на Ив. Вазов 12. И отново традиционна руска кухня. Че и филмът беше хубав, ех спомени.. Благодаря ти.
Отговор
Иглика А.
-1
Поради липса на малко пиле, метнах 6 едрички бутчета само със сол и пипер, като ги затиснах с хартия за печене, тавичка и 5 литрова тенджера. Много по-вкусно е от печено пиле - прилича малко на домашна шунка. Следващия път ще пробвам с кажунска подправка и гърдите на пилето. Продължавай да ни радваш с хубави рецепти, Йоли!
Отговор
yoli
0
Много се радвам, че ти хареса, Иги! Да, чудно е това пиле, и у нас много се харесва. Благодаря ти, че опита и се отби при мен!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.