Полейник

 

Преди време ви запознах с Дешка от Горно Драглище, като ви представих нейния тиквеник. Днес искам да ви разкажа за още едно уникално за този край ястие. То се приготвя през зимата и е задължително да бъде на трапезата по време на гудева кът, т. е. времето, когато се колят прасетата (гудетата). А това е времето, когато приготвят и уникалния нафпавок. И да го изречем , както казват там -  "Нафпавок, оти се нафпава". Списание "Меню" ни предлага чудесна статия за този деликатес.
Ще ви разкажа за Полейник. Така наричат едно много семпло и лесно ястие, съставено от прясно изпържено свинско месо и мека питка. Прясно свинско се нарязва на хапки и се изпържва напълно натурално в малко мазнинка от неговата си сланинка. Не се слагат никакви подправки, освен сол. Залага се изцяло на пресния вкус на месото. Изпържените мръвки се отцеждат от мазнината и се изсипват в средата на голям плитък съд, например обикновена тава. Топлата изпечена питка се разчупва на късове и всеки комат се топва в мазнинката от пърженето. Напоеният хляб се подрежда като пръстен около месото. А след това взимаш с ръце парче хляб, няколко пържени мръвки и това е всичко. Сами разбирате вече защо ястието се нарича Полейник. Всичко идва от напоения с вкусен сос от пърженето хляб. Червеното вино никога не стига, смехът не стихва и осъзнаваш, че простичките неща са най-истински. И като добавим и това, че в дома на Дешка се готви само на печка с дърва, щастие!
Имах честта да съм част от това. Баба Вили, майката на Дешка ми предостави удоволствието аз да направя Полейника, имам предвид тестото за питката. Точно това ще ви разкажа днес, как се приготвя самия хляб. При Дешка няма мерки и теглилки, всичко е "на око". Аз ще ви напиша точни количества за ваше улеснение, макар да не са ви нужни. Питката се приготвя за по-малко от минута, няма месене, само разбъркване. Смесих два вида брашно, но вие може да я направите само с бяло, както е истинската питка на Дешка. Често приготвям този хляб, само парче сирене и един домат са напълно достатъчни да му се насладите.  Много ще се радвам да опитате и вие. Да ви е слаадко!
 

Продукти за една питка:

175 г бяло брашно
175 г пълнозърнесто брашно
350 мл хладка вода
20 г прясна мая
1/2 ч.л. сол
олио за намазване на тавата

Приготвяне:

* Смесете двата вида брашно и солта. Разтворете маята във водата. Смесете всичко и разбъркайте с бъркалка, лъжица или просто с ръка. Ще получите гъста и лепкава смес.

* Покрийте тестото с кърпа и оставете да се надигне. След това разбъркайте с лъжица за да спаде. Отново оставете да втаса и отново разбъркайте. Направете това общо три пъти. Ще забележите, че тестото всеки път става все по-еластично. Бъдете внимателни само да не превтаса. Тестото е с много малко брашно и бързо шупва. Ако го изтървете и превтаса няма да се надигне при печенето.

* Загрейте фурната на 200*. Намажете тава с олио или я постелете с хартия за печене. Много внимателно изсипете втасалото тесто, просто го излейте в тавата. Оставете го за 10 минути, ако леко е спаднало, но не повече. След това изпечете питката за около 30-35 минути до зачервяване.

* Разчупете питката леко топла, но не гореща. Ще останете очаровани от шуплите в тестото, от еластичността и аромата на квас.

* Това е питката от Полейника на Дешка, мили читатели. Както казах по-горе, семплите неща са много истински. Благодаря на Дешка, че откри пред мен красотата на техния свят. Наздраве на всички!

 

Tags: Български гозби Тестени

  • Hits: 4715

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.