Нещо с тиквички и риба тон

 

Тази пролет засях само едно единствено коренче тиквичка. Какво да ви кажа! Такъв храст стана, че превзе двора. Оставете това, ами като започнаха да зреят тиквичките - няма обиране, няма изяждане. Подарявам всеки ден на съседите, побърках се да готвя през ден тиквички и тотално ни писнаха на всички у дома. Какви ли не варианти измислям, само и само да се изяждат. Някои от опитите ми станаха много сполучливи и вкусни, затова реших да ги споделя с вас. Това, което виждате на снимката си няма име, просто не знам как да го нарека. Не харесвам думата "запеканка", не е и суфле, не е кекс, нито пък гратен. Както казва приятелката ми Тони, "Забъркочих нещо". Та и аз като нея. Бъркочът толкова се хареса, че го правих два поредни дни. Надявам се и вие да се решите да го опитате. А ако имате идеи за рецепти с тиквички, моля помагайте. Както е тръгнало, до ноември ще берем.


Продукти за тавичка 20 см:

1 настъргана на едро тиквичка (около 300г)
1 стрък нарязан на ситно зелен лук
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л. подправки по избор (мащерка, риган, майорана)
1 яйце
1 консерва риба тон в олио
80 г нарязан на кубчета кашкавал
сол и черен пипер на вкус
100 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

 



Приготвяне:

* Покрийте дъното и стените на тавичката (или тортена форма) с хартия за печене. С четка или парче салфетка я намаслете с няколко капки олио. Загрейте фурната на 180*.

* В купа смесете заедно тиквичката, лука, чесъна, подправките и яйцето. Разбъркайте и добавете рибата без да я отцеждате от олиото. Сложете половината от кашкавала и разбъркайте внимателно за да не стане рибата на каша. Добре е да останат цели парченца от нея. Посолете и поръсете с черен пипер. Накрая прибавете брашното, примесено с бакпулвера. Отново разбъркайте и изсипете сместа във формата. Отгоре наредете останалите кубчета кашкавал. Изпечете до зачервяване за около 25-30 мин. Охладете и сервирайте със свежа салата. Това е всичко. Да ви е сладко!

*** Може да импровизирате с подправките. Аз сложих и от трите, които съм посочила, тъй като имам пресни в градината. Малко настъргана лимонова кора би направила ястието много свежо. Тъй като тиквичките дават много влага, а брашното е малко, непременно охладете "нещото с тиквички и тон" преди да сервирате. Може дори да го приготвите от предния ден и да съхраните в хладилника. Ако решите да направите кекс от сместа, сложете още едно яйце и увеличете драстично количеството на брашното (до 350г). Бакпулверът също трябва да е 1 ч.л.

 

Tags: Предястия Риба и морски дарове

  • Hits: 11501

Коментари   

Рени
0
Здравей, Йоли!Приготвих двойна доза от "нещо с тиквички и риба тон", получи се много вкусно, дори един колега, който яде само сурови храни, горещо го одобри:)
Отговор
yoli
+1
Ренка, ама кажи честно, не е ли “нещо” с риба тон? Такава бъркотийка...
От сърце благодаря! Много се радвам, че ви хареса!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.