Руло с крем от бъз и ягоди

 


Ако нямате готов сироп от бъз лесно може да си направите малко количество, което да ползвате за рулото. Нужни са ви 4-5 бъзови цвята. Кипнете ги за 1-2 минути в 200 мл вода. Добавете захар на вкус, сок и кора от лимон. Прецедете.

Продукти:

блат:

4 яйца
100 г захар
ванилия
3 с.л. гореща вода
70 г брашно
30 г натурално пшеничено нишесте
1 равна ч.л. бакпулвер

крем:

500 г ягоди
200 мл сироп от бъзов цвят
150 г натурално крем-сирене, рикота, маскарпоне или крем фреш
200 мл разбита на сняг сметана
80 г пудра захар
10 г желатин, разтопен в малко вода на водна баня

 



Приготвяне:

* Разделете жълтъците от белтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи. Към жълтъците прибавете 2/3 от захарта, ванилията и горещата вода. Разбийте ги с миксер на гъст крем. Към тях прибавете брашното, предварително разбъркано с нишестето и бакпулвера. Накрая с внимателно бъркане смесете основното тесто с разбитите белтъци. Бъркайте с лопатка, не с миксер. Загрейте фурната на 170* и покрийте правоъгълната тава от фурната с хартия за печене. Намажете хартията с малко масло и изсипете тестото. Загладете и изпечете за около 10-13 минути. След като блатът леко се охлади го навийте на руло заедно с хартията и го оставете да изстине напълно и да приеме нужната форма.

* 200 г от ягодите пасирайте заедно с пудрата захар на гладко пюре. 200 г нарежете на ситни кубчета, а останалите 100 г оставете за гарниране.

* Към пасираните ягоди налейте желатина и 100 мл от сиропа. Сложете крем-сиренето в купа и го разбъркайте на гладък крем заедно с ягодовата смес. Добавете ягодите, които са на кубчета и сметаната. Оставете крема в хладилника, докато започне леко да се стяга.

* Отстранете хартията от блата. Сиропирайте го с останалия бъзов сироп. Намажете го с 2/3 от крема и завийте на руло. Сложете рулото върху голям лист найлоново фолио. Увийте го добре в него и пристегнете краищата, за да се получи хубава форма. Приберете рулото в хладилника, докато кремът се желира напълно.

* Отстранете фолиото и сложете рулото в чиния. Отгоре намажете останалия крем и гарнирайте с ягоди, цветчета бъз и листа маточина. Да ви е сладко!

 

Tags: Рула

  • Hits: 11397

Коментари   

Vera Milenkova
0
Здравей,Йоли. Извинявай, но не виждам къде в приготвянето е включена сметаната?!
Рецептите ти са прекрасни! Поздрави!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Верче. Ще се радвам да опиташ рулото.
Написано е ето в това изречение: . “Добавете ягодите, които са на кубчета и сметаната.” Може би не си го видяла.
Отговор
Даниела Стоянова
0
Йоли уникална си, благодаря за всичките ти рецепти, няма нещо, което да не се е получило!И рулото е страхотно, направих го с праскови и без крема сирене...
Отговор
yoli
0
Ех, че хубаво! Много се радвам, че ти хареса, Дани! Благодаря ти сърдечно и да ви е сладко у дома!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.