Капрезе в зимен вариант

 

Една любима за всички салата в нов прочит. Моцарелата е прясно сирене, което при затопляне много лесно се размеква, става пластично и лесно за работа. Обработено по този начин от него се правят различни рула с какви ли не пълнежи. Това е стара и позната техника, но аз днес искам да ви предложа един от многото варианти на салата "Капрезе". Защо зимен? Защото е със сушени домати и готово босилеково песто, а не с пресни продукти. Ще се радвам, ако ви допадне.
 

Продукти:
 
моцарела
сушени мариновани домати
готово песто "Дженовезе"

 



Приготвяне:

* Може да си купите от магазина бурканче с мариновани сушени домати, както и готово песто. Аз си ги правя сама. Ако решите да си направите и вие, ето как :

Накиснете сушените домати в гореща вода докато омекнат. Изцедете ги добре с ръце и ги сложете в буркан. Между тях поръсете подправки (пресни или сухи) по ваш вкус - риган, босилек, розмарин, салвия и др. Аз слагам и нарязани на тънки филийки няколко скилидки чесън. Залейте доматите със зехтин и съхранявайте на хладно място.

Босилекът е зелена билка, която като се замрази потъмнява и губи свежия си зелен цвят. Затова повече се ползва сушен през зимата. Когато е сезонът на босилека аз накъсвам само листата на няколко големи китки, слагам ги в блендера и добавям много малко вода, колкото да може да се завърти ножа на уреда. Смилам ги фино и получената босилекова каша наливам във формички за лед. След като се замразят имам прекрасни концентрирани кубчета с босилек. Водата в него го изолира от допълнителния досег с кислорода и така той не се окислява и не загубва зеления си цвят. Съхранявам ги в пликчета и когато ми потрябва босилек просто си взимам няколко кубчета. Пестото през зимата го правя от тях.

* Дойде ред на моцарелата. Можете да я потопите във вряла вода цялата, както е на бучка, но на мен ми беше по-удобно да я нарежа първо на кубчета. И така, нарежете сиренето на парчета с големина на орех. Сложете ги за 20-30 секунди във вряла, но не кипяща вода. Сами преценете колко да ги държите в нея. Сиренето трябва да омекне и да стане пластично като пластелин. За мое улеснение слагах по две или три парченца сирене в малка цедка и заедно с нея ги топвах във водата. Така по-лесно се наблюдават и вадят. Извадете парченцата сирене върху дъска. Леко ги натиснете с пръсти за да оформите питка. В средата сложете малко песто и парченце домат.

 



* Загърнете плънката със сиренето като оформите топчица. Ако през това време сиренето е изстинало и краищата му не могат да залепнат едно към друго, просто леко ги топнете в горещата вода. Те веднага ще омекнат и така ще можете да направите гладка сфера. Ако желаете, за по-добър вид завийте топчиците докато са още топли в парче найлоново фолио и стегнете добре.

* Сервирайте вашата салата "Капрезе" с допълнителни парченца от маринованите домати и полята със зехтин. Да ви е сладко!

 



* На същият принцип със затоплянето на моцарелата може да направите цяло руло. Сложете две бучки сирене в горещата вода да омекнат добре. Извадете ги, сложете ги една върху друга и ги покрийте с найлоново фолио. Разточете сиренето с точилка на тънка кора. Отстранете фолиото и разнесете плънка по ваше желание : гъби, бъркани яйца, задушени зеленчуци, шунка, други сирена и т.н. Ако плънката ви е гореща още по-добре ще залепне за моцарелата. Работете бързо, защото сиренето бързо изстива и губи еластичността си. Завийте всичко на стегнато руло, опаковайте го във фолио и отново пристегнете добре. Съхранявайте го в хладилника докато се стегне напълно. Нарежете на тънки филийки и сервирайте като предястие или със зелена салата.

И една класическа салата Капрезе, просто подредена малко по-различно!

 

Tags: Салати

  • Hits: 6952

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.