Лютите чушки на Ася

 

Благодаря от сърце на Ася, че сподели с мен един вкус, който помни от детството си. Мило и топло ти става да си припомниш бабините гозби. Тя така сладко ми описа, как нейната баба е приготвяла тези чушлета, че нямаше начин да не ги опитам. Ето нейните думи. Самите те са достатъчни за да усетите вкуса. "Баба изпържваше чушлетата в тиган като ги пробождаше на няколко места, или ги опукваше направо на котлона, след това ги слагаше в купа и заливаше с кисело мляко, олиото в което ги е пържила, сол и захар на вкус, копър и чесън. Понякога слагаше и малко червен пипер. Много често соса изчезваше преди чушките и тя правеше нов. Може тази рецепта да не е нова за теб, но много исках да я споделя и току виж те зарадвам. Всичко най-хубаво от мен !!! Ася".

Да, зарадва ме, Асе! И аз правих сос два пъти. Чушките са наистина уникално вкусни, изядохме си пръстите. Не знам дали съм улучила рецептата на бабините чушки, но ще я представя на вас така, както аз я приготвих. Непременно ги опитайте! Да ви е апетитно!

Продукти за едно мезе-крайно недостатъчно:

20 - 25 люти чушлета
3 - 4 с.л. олио
1 ч.л. захар
2 с.л. оцет
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л. сол

заливка:

1 ч.ч. кисело мляко
1 - 2 скилидки счукан чесън
копър, магданоз и сол на вкус
1 ч.л. червен пипер

Приготвяне:

* Измийте чушките и ги подсушете. Прободете ги с нож за да не се пукат по време на пърженето.

* Загрейте олиото и изпържете чушките до зачервяване. Към края на пърженето прибавете солта, захарта, оцета и чесъна.

* С решетъчна лъжица извадете чушлетата в дълбока чиния. Разбъркайте киселото мляко със солта, копъра и магданоза и залейте чушките.

* Загрейте наново соса от пърженето на чушките, и сложете малко червен пипер. Залейте с него киселото мляко и  ... си изяжте пръстите. Ами това е. Май друго няма. Да ви е вкусно и люто!

*  Препоръчвам да пържите чушките под капак, тъй като доста пръскат, независимо, че са надупчени. Непременно опитайте соса, който се получава след пърженето. Овкусете го със захар, оцет  и сол така, че на вас да ви е апетитно. След това давайте нататък. Още веднъж благодаря на Ася за вкусната рецепта.

 

Tags: Салати Български гозби

  • Hits: 8666

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.