Мариновани домати по руски

 

В русия обичат да похапват различни мариновани зеленчуци. Разнообразието е много голямо. Както на рецепти, така и като избор на зеленчуци. Любими са им пресносолите тип туршии, които стават готови за броени часове или дни. Днешната рецепта е съвсем лесна, но определено заслужава внимание. Маринованите домати са много вкусни и чудесно мезе за аперитив.


Продукти:

500 г дребни домати
2-3 скилидки ситно накълцан чесън
4-5 с.л. нарязан магданоз, копър, естрагон, босилек, риган или друга зелена подправка по ваш избор
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. едър лют пипер
1/2 ч.л. черен пипер

Приготвяне:

* Цепнете на кръст доматите откъм долната им страна, като ги прережете почти до долу.

* В купичка смесете всички останали продукти.

* Със сместа напълнете цепнатините.

 

 

* Сложете доматите в найлонов плик и добре го завържете. Приберете ги в хладилника за минимум 4-5 часа, като периодично разклащате плика, за да може сокът им да проникне равномерно навсякъде. Сервирайте ги цели, поляти с малко зехтин. Да ви е сладко!

*** Вече споменах, че може да ползвате зелени подправки по ваш вкус. Аз ги направих с магданоз и естрагон, получи се великолепен вкус! Лютият пипер придава съвсем лека нотка пикантност, но може да го пропуснете, ако не обичате люто. Не подценявайте захарта. Тя не само балансира киселинността на доматие, а и спомага за отпускане на соковете им и добро мариноване.

 

Tags: Салати

  • Hits: 16000

Коментари   

Снежа
0
Много вкусни!Йоли, благодаря за сполучливата рецепта.
Отговор
Иглика
0
Благодаря ти за рецептата, мила Йоли! Изпробвах я върху едни пластмасови рома домати - много вкусни станаха! А с хубави селски домати ще е още по-вкусно. Пак ще ги направя и дори мисля да пробвам с по-едри домати като ги цепна не на четири, а на осем или дори на десет части. Бих увеличила зелените подправки и чесъна. На сол са перфектни, а захарта определено има значение за хубавия резултат.
Отговор
yoli
-1
Много, много ми е драго, Иги! Радвам се, че си доволна от резултата. Благодаря ти!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.