Салата от червено цвекло с грийпфрут и орехи

 

Винаги съм смятала, че помелото е разновидност на грейпфрута, а то се оказа обратното. Грейпфрутът е кръстоска между помело и портокал. Грейпфрутът е описан за първи път през 1750 г. от Грифит Хюджис, който го нарича "забранения плод" на Барбадос. През 1789 г. Патрик Браун съобщава, че този плод вирее в по-голямата част от Ямайка. Популярното наименование грейпфрут всъщност се дължи на неправилното класифициране на плодовете, като разновидност на гроздето от английския ботаник Джон Лунан.
В кулинарията този плод има широко приложение. Най-вече се използва при плодовите сладкиши и салати, желета и мармалади. Лично аз го харесвам най-вече в солени ястия. Тръпчивия, леко нагарчащ сладко-кисел вкус го прави идеален за всякакви маринати и салати. Тази салата с червено цвекло и грейпфрут е може би любимата ми зимна салата. Опитайте я!

Продукти:

1 голяма глава червено цвекло
1 лимон
1 грейпфрут
100 г орехови ядки
сол
зехтин

Приготвяне:

* Обелете цвеклото, разрежете го на две половини и го сварете за 10 минути в силно подсолена вода. Цвеклото не трябва да се разварява, а да остане приятно хрупкаво. Извадете го от водата и оставете да изстине напълно, а след това нарежете на тънки сламки или настържете на едро ренде. Начупете ядките на парченца. Хубаво е да са по-едри за да се усещат в салатата. За по-добрър вкус може леко за ги запечете.

* Обелете кората на грейпфрута и го нарежете на резенчета, като отстраните горчивите ципи. Режете го върху купа за да запазите отделилия се сок. Измийте добре лимона с топла вода и сапун. Половината изцедете на сок и го смесете със сока от грейпфрута. Другата половина нарежете заедно с кората на ситни кубчета.

* Смесете цвеклото с орехите, лимоновите кубчета и резенчетата грейпфрут. Разбъркайте и подправете със зехтина и цитрусовия сок. Ако има нужда, добавете още сол на вкус. Да ви е сладко!

 

Tags: Салати

  • Hits: 4250

Коментари   

Румяна
0
Йоли, обичам те! Каквито и рецепти да търся по цял свят, накрая винаги "кацвам" в твоята страничка и намирам каквото ми трябва. Тази салата е взривяваща сетивата! Благодаря ти! Много ти благодаря!
Отговор
yoli
0
Мислех, че никой никога няма да я направи, Руми. Толкова ти благодаря! Много се радвам, че ти хареса!
Отговор
Криси
0
Чудесна салата, правим я вече няколко пъти и не можем да й се наситим. Благодарим ти, Йоли!
Отговор
yoli
0
Аз на вас благодаря, Криси! Много се радвам че ви харесва! Весело посрещане на Нова година!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.