Пролетен чийзкейк без печене

 

 

През пролетта и лятото навсякъде около нас има красиви ядливи цветя, които можем да използваме в сладкиши и ястия. Някои от тях са достатъчно ароматни и овкусяват чудесно храната. Други не са така изразени като вкус и аромат, но придават великолепна визия на вкяко поднесено ястие. Естетиката е важен елемент в живота ни и не трябва да я пропускаме, дори и ако става въпрос за порция салата. Колкото повече красота ни заобикаля, толкова по-хубав е денят ни.

Бих искала да ви предложа един съвсем лесен чийзкейк без печене. Съставките са добре познати и са основата на всеки подобен сладкиш. Нещото, което го прави различен е желето с цветове от японска вишна (японкса череша) и вкусът на крема. Избрах тези цветове, тъй като в момента моята японска череша в градината е избухнала от цвят, но могат да се използват всякакви други цветчета от плодни дървета и храсти, както и дребни полски цветя. С рози също е великолепно.
Спрямо цветовете, които сте избрали може различно да овкусите крема. Смело използвайте аромати според вашите предпочитания. За днешната рецепта се спрях на розова вода, бергамот и вода от портокалови цветчета. Ще се радвам да опитате.

Продукти за сладкиш 20-22 см:

За удобство всички мерки са в грамове

основа:

80 г ситно счукани чаени бисквити по избор
30 г стопено масло

крем:

300 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
70 г заквасена сметана или изцедено кисело мляко
90 г захар
10 г лимонов сок
фино настъргана кора от ½ лимон

ванилия

2 с.л. розова вода, 1 с.л. вода от портокалови цветчета, 4-5 капки бергамотово масло
10 г желатин, разтопен в 3-4 с.л. вода
260 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

друго:

15-20 г стопен шоколад
шепа ядливи цветчета

желе:

7 г желатин, разтопен в 3-4 с.л. вода
260 мл вода
50 г захар
2 с.л. розова вода
10 г лимонов сок

Приготвяне:

* За основата смесете бисквитите и маслото. Добре разбъркайте, докато всички трохи се омаслят равномерно. Покрийте тортена форма с подвижен ринг с лист хартия за печене. От вътрешната страна на ринга поставете ацетатни ленти. Изсипете във формата бисквитените трохи и ги разпределете на равен пласт. Притиснете добре с дъното на чаша, за да се споят максимално добре.

* За крема разбийте с миксер или бъркалка крем- сиренето, заквасената сметана, захарта, лимоновия сок и кора, розовата вода, бергамота и водата от портокалов цвят. Налейте желатина и отново разбъркайте енергично. Добавете разбитата сметана и смесете всичко до хомогенен крем. Веднага го излейте върху бисквитите и загладете с шпатула или с леко разклащане на формата. Приберете сладкиша за 20 минути в хладилника.

* За желето кипнете за 1-2 минути сироп от водата и захарта. Отстранете от котлона и добавете лимоновия сок, розовата вода и желатина. Охладете до стайна температура и прецедете. Към сиропа прибавете само венчелистчета от цветовете, като преди това отделите от тях няколко пъпки или дребни цветчета.

* Извадете чийзкейка от хладилника. Сипете шоколада в малка хартиена фунийка и на върха отрежете малък отвор. Върху крема шприцовайте тънки линии, които да имитират клонки. По тях тук-там закрепете отделените цветчета и пъпки. Уверете се, че са залепнали по шоколада. Залейте внимателно повърхността с част от сиропа, колкото да се покрият залепените по шоколада цветя, като внимавате да не попадат много от венчелистчетата в него. Ако има такива ги избутайте към края на формата с клечка за зъби, за да останат шоколадовите клончета чисти. Приберете сладкиша в хладилника, докато пластът желе се стегне. Може да излеете целия сироп наведнъж, но ако го направите на два пъти ще придадете триизмерност на желето и релефът на клончетата ще се очертае по-добре. След като пласът желе е добре стегнат излейте отгоре останалия сироп с цветовете. Отново ги избутайте с клечка в страни. Върнете чийзкейка в хладилника и го оставете за 6-8 часа.

* Преди сервиране махнете пристягащия ринг и ацетатните ленти. С шпатула пренесете чийзкейка в равна чиния и издърпайте хартията за печене. Режете със затоплен и подсушен нож. Да ви е сладко!

*** Розова вода и бергамот може да купите в аптеките, а вода от портокалови цветчета от азиатските магазини.
В желето спрямо цветовете, с които разполагате може да добавите съвсем малко сладкарска боя.
Основата на сладкиша е ронлива, тъй като е с по-малко масло. Ако искате да е по-плътна добавете още 30 г масло или 50 г стопен бял шоколад.
Често получавам запитвения, защо желето или кремът с желатин става на бучки. Не се безпокойте, често с случва при смесването на студен крем с желатин, разтворен в малко вода. Работете бързо, разбийте с миксер и затоплете крема за няколко секунди в микровълнова фурна или на водна баня. Желатинът веднага ще се отпусне и консистенцията ще стане гладка.
Що се отнася до ядливите цвета, в Интернет ще намерите богата информация, кои от тях са подходящи за консумация. Идея: Pastry Living with Aya.

 

Tags: Сладкиши

  • Hits: 21184

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.