Кракелин-профитероли с карамелен ганаш

 

 

За мен вчера беше един много специален ден. Щастлив ден. Излезе третата ми книга "Празнични рецепти". В нея са събрани рецепти за големите български празници, двата поста-коледен и великденски, тема за св. Валентин и няколко идеи за парти. Надявам се книгата да ви е интересна и да готвите по нея с удоволствие и вдъхновение. Днес еуфорията още ме държи и виртуално искам да ви почерпя с фини профитероли, пълнени с карамелен ганаш и хрупкава кракелин-обвивка. И друг път сме говорили тук за кракелин. Заповядайте линк към рецептата за още едни подобни профитероли.

Продукти за около 40 профитероли:

парено тесто:

100 г прясно мляко
100 г вода
100 г масло
1 ч.л. захар
2-3 щипки сол
150 г брашно
4 яйца размер L

карамелен ганаш:

175 г захар
300 мл гореща сметана
20 г мед
200 г ситно натрошен натурален или млечен шоколад
65 г меко масло

кракелин:

40 г меко масло
50 г светла кафява захар
50 г брашно

Приготвяне:

* Започнете с кракелина. В купа разбъркайте маслото и захарта. Не е нужно да ползвате миксер, бъркалка или лъжица са напълно достатъчни, за получите еднороден крем. Добавете брашното и отново разбъркайте. След това продължете по стъпките по вече написаната от мен рецепта, следвайки линка, който посочих по-горе.

* Профитеполи: И тук няма нужда да се повтарям. Рецептата и начинът на приготвяне отново е описан тук. Но ако предпочитате своя рецепта за парено тесто, ползвайте нея.

* Карамелен ганаш: Карамелизирайте захарта на умерен огън до светъл карамел. Внимателно налейте сметаната, сложете меда и разбъркайте, докато получите карамелено-сметанов сос. Ако останат парченца нестопен карамел върнете течността на огъня и загрейте наново, докато се стопят. Добавете соса на части към шоколада. Разбъркайте на гладък крем. Накрая разбийте всичко с пасатор, като прибавите и маслото. Оставете крема да се охлади и напълнете профитеролите. Да ви е сладко!

*** Кремът е подходящ за пълнеж на тарталети, тарт или торта. Може да го съхраните в хладилник до 2 седмици или замразите за дълго време. Ако ви остане крем от профитеролите го ползвайте за друго или замразете.

 

 

 

Tags: Сладки закачки Коледа

  • Hits: 25803

Коментари   

Коцева Васка
-1
О, да!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Васе!
Отговор
Петя Янчик
0
Невероятнен вкус и визия. Благодаря, Йоли! Чудесна си!
Отговор
yoli
0
Много ти благодаря, Петя!
Отговор
Веселина
0
Здравейте, каква сметана се използва за Ганаша
Отговор
yoli
0
Привет, Веси. Привет, Лили. Сметаната е винаги една и съща. Млечна, пълномаслета. А каква марка е, няма никакво значение. Която и да избереш, това си остава нормален млечен продукт. Същото е и със заквасената сметана. Няма значение кой я произвежда, тя си остава винаги една и съща.
Отговор
Liliana Batolova-Ton
0
Може ли да кажете как се пълнят профитеролите? В нито една рецепта не го пише, а някои сме начинаещи в десертите :)
Отговор
yoli
0
Лили, съжалявам. Не помислих за това. След като добре изстинат ги разрязваш в средата с остър нож. Пълниш с крем долната половина и захлупваш с горната. Така е най-лесно. Може и с пош с тънък и дълъг накрайник за пълнене. Еклери и профитероли се продупчват с поша откъм дъното и се шприцова крем. Но лично за мен първия вариант е по-удачен. Моля да ме извиниш за пропуска.
Отговор
Dimitrinka Mircheva
0
Привет, Йоли! Благодаря за поредната вкусна рецепта! Еклерите свършиха за нула време :-). Установих обаче, че с кракелина трябва да съм много експедитивна защото бързо ми се разтопи! Благодаря и за книгата. Вече е у дома. Светли празници ти пожелавам с много топлина и уют в дома.
Отговор
yoli
0
Колко ме радваш, Дими! От сърце ти благодаря! За доверието и хубавите думи! Да, кракелинът е много нежен и веднага се размеква. Затова съм написала по възможност да се работи бързо.
Надявам се и книгата да ти харесва и са ти е помощник в кухнята. Благодаря ти отново и светли празници!
Отговор
Рашева
0
Здравейте Йоли! Здрава и успешна Нова Година ! Рецептите Ви са прекрасни . Имам въпрос - на колко градуса да пека еклерите във фурна без вентилатор .
Отговор
yoli
0
Привет и от мен. За много години! Без вентилатор обикновено фурната се загрява малко по-силно. 180-190* е добре.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.