Ликьор от печени ябълки

 

 

За първи път опитах този ликьор на един коледен базар в Германия. Беще подгрят до горещо и с черпаче го разливаха в малки чашки, колкото един шот. За разкош шприцваха отгоре мини-розичка разбита сметана. Толкова ме впечатли вкуса и толкова ми хареса, че потърсих домашна рецепта за тази напитка. Има най-различни варианти, повечето от които са с ябълков сок. Но не беше това, което търся, а истинския вкус, идващ от печените ябълки. Затова се доверих на рецептите на бабите, в чиито домове този ликьор се приготвя поколения наред. Може да го поднесете студен, топъл, горещ, без или със сметана. Всякак е вкусен и може би за момента е най-харесвания от мен ликьор. Далеч по-любим от лимончелото, което ви предложих в предходния пост. Коледа мина, но докато свърши зимата има още време. Ликьорът е идеален за сезона и ще се радвам да го опитате и вие. Наздраве!

Продукти:

7-8 кисели ябълки
1 лимон
1 шушулка ванилия
220 г кафява захар
1 пръчка канела
1 звездичка звезден анасон
1,5 литра водка

 

 

Приготвяне:

* Покрийте тава с лист хартия за печене и загрейте фурната на 180* с вентилатор.

* Почистете ябълките от семките, но оставете кората. Нарежете ги на едри парчета. Изсипете ги в тавата и разстелете на равен слой. Изпечете ги за 15-20 минути. Ябълките трябва само леко да променят цвета си, да заухаят на печени, но да останат от леко меки до твърди. Целостта на парчетата трябва да е напълно запазена.

* В тенджера изстискайте сока на лимона. Сложете и корите. Остържете семенцата от ванилията и ги добавете, както и шушулката. Прибавете ябълките, пръчката канела и анасона. Засипете всичко със захарта и разбъркайте няколко пъти, докато захарта се овлажни и се превърне в кафяв сок. Загрейте ябълките на котлона на слаб огън, само докато захарта се стопи напълно.

* Оставете ябълките да изстинат и ги прехвърлете в подходящ съд (напр. голям буркан) с капак. Залейте ги с водката и ги оставете на хладно и тъмно място за 4 седмици.

 

 

* След това време може да прецедите ликьора и да го разлеете в бутилки.

*** Може да промените подправките с такива, каквито вие предпочитате към ябълки. Ако нямате шушулка ванилия сложете 1-2 пакетчета ванилова захар. Не заменяйте кафявата захар с друг подсладител. За ликьора принципно са подходящи всички ябълки. Все пак подберете по-твърди и ароматни сортове. Като алкохол не ползвайте ракия. Тя има собствен вкус и аромат. Водката е неутрален алкохол, който позволява фината ябълкова нотка да се усети напълно. Освен за пиене може да ползвате ликьора за сладкиши, кремове и сладоледи. Не изхвърляйте ябълките след като прецедите ликьора. Те са много ароматни и напоени с алкохол. Замразете ги и ги ползвайте като добавка към сладките изкушения, които приготвяте у дома.

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 22891

Коментари   

Мария Ихчиева
+7
Здравейте Йоли,
Моля, само ако Ви е удобно, останете на вълна ликьори още малко. Никога не съм опитвала ликьор от орехчета? ❀
Вашя Мария
Отговор
yoli
+4
Мария, впиянчих ви май. Надявам се и другите читатели да са доволни като теб. Честно, много е вкусен този ликьор! А от орехчета съм пила, но не съм особено впечатлена. Май не е мой вкус. Трябва да пробваш. Благодаря ти от сърце!
Отговор
Maria Ichtchieva
0
Да! От което изобщо не съм недоволна. :lol:
Стига с това Сointreau.
Благодаря за разнообразието!
Отговор
Катерина Йосифова
+1
Здравейте, освен док на лимон имате предвид, че се слагат и корире на лимона или не съм разбрала правилно . Благодаря предварително за отговора.
Отговор
yoli
+2
Абсолютро правилно си разбрала, Кате. Кората дава много свежест. Благодаря ти.
Отговор
Валентина Кисьова
0
Вълшебен!
Отговор
yoli
0
Мерси, Валче. Наистина е чуден!
Отговор
Mariela Taskova
+1
На каква температура се пекат ябълките? 15-20 мин., но на колко градуса?
Отговор
yoli
0
Мариела, с това започва рецептата.-згрейте фурната на 180* с вентилатор.
Отговор
Павлета Михайлова
0
А каква водка да избера?
Отговор
yoli
+1
Е, и таз добра! Каквато искате.
Отговор
Живка
+1
Йоли, как мислите, може ли да се получи добре с райска ябълка? Може би без печенето? Поздрави!
Отговор
yoli
+1
В никакъв случай. Това е съвсем друг плод. Мек, сладък и без изразен вкус.
Отговор
Катерина
0
Йоли, благодаря ти! Поредната уникална рецепта, която нямам търпение да направя. Ябълките казваш да са кисели, сещам се за сорт “Грийн Смит”. Те са зелени, кисели и много вкусни. Но може би не толкова ароматни. Би ли препоръчала някакъв сорт или според вкуса на всеки?
Отговор
Катерина
+1
Йоли, благодаря ти от сърце! Поредната прекрасна рецепта. Нямам търпение да я направя. Понеже ябълките препоръчваш да са кисели, сещам се за сорт "Грийн Смит". Зелени кисели, много вкусни. Но не са толкова ароматни, според мен.
Можеш ли да препоръчаш сорт ябълки, или всеки според вкуса му? Още веднъж, благодаря!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Кате. Изобщо не е важен сорта, важно в ябълките да са твърди и да не стават на пюре във фурната, че и такива има. А като замиришат на печено, всички са идеални. Подбери които ти обичаш.
Отговор
Клара
+1
Здравейте, много харесах рецептата и ще я правя, но не разбрах само ябълките ли да сложа във водката или всичко с което са смесени в тенджерата?
Отговор
yoli
0
Благодаря, Клара. Ще се радвам да опиташ.
Цялото съдържание на тенджерата-ябълки, захар, лимон и подправки се залива с водка.
Отговор
Люси
0
Здравейте, Йоли! Направих ликьора и пожъна голям успех:). Питането ми е за ябълките, някакви идеи за тяхното приложение? Аз ги пюрирах и ги замразих, замислих се дали ще е подходящо приложението им при печенето на меса, но бих била благодарна и за някакви предложения от Ваша страна. Благодаря! Успешен ден!
Отговор
yoli
0
Много се радвам, че го опита, Люси. А още повече, ме ви е харесал! И у нас този ликьор е любим.
Много хубаво си направила, че си запазила ябълките. Към печено месо ще са чудесни, най-вече към дивеч, патица, гъска и мазни меса. Но можеш да ги ползваш и като добавка към кексове, сладкиши, кремове.
Отговор
Невена
0
Здравей, прекрасна Йоли! Направих този ликьор още миналия месец, за да подаря бутилка от него на майка ми за 8-ми март! Страхотен ликьор и тя много се зарадва. Благодаря за рецептата. Ще се радвам да публикуваш някоя рецепта и с плодовете от ликьор.
Отговор
yoli
0
Много се радвам, че и на теб ти хареса. Любим е у нас, пак ще направя на есен. Благодаря ти от сърце!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.