Сироп от смокинови листа

 

Рецептата за този ароматен сироп ми е скъп спомен от най-щастливите ми години, докато рибарското селище на устието на Ропотамо все още съществуваше. Там израстнах, там израстна и моето дете. Около рибарските колиби имаше много смокинови дървета с разкошни зрели плодове. Хората правеха от тях сладко, конфитюр, както и този сироп. Уникален е, непременно го опитайте!

 

Продукти:

20-30 смокинови листа без дръжките
1 литър вода
1 кг захар
1 пакетче лимонтузу

 Приготвяне:

* Измийте листата и ги сварете във водата за 20 минути. Оставете всичко да изстине. Отстранете листата и прецедете течността.

* Към смокиновия сок прибавете захарта. Варете 30 минути без капак, докато сиропа започне леко да се сгъстява. В последните 2-3 минути от варенето прибавете лимонтузуто.

* Сипете сиропа докато е още горещ в суха бутилка. Затворете веднага.

* Поднесете с газирана вода, лед и лимон. Наздраве!

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 72288

Коментари   

петя маринова
0
Не се ли разрежда после с вода?Струва ми се, че ще е много сладък с този 1 кг. захар?
Отговор
yoli
+21
Петя, това не е сок, а сироп. Сокът се пие направо, а сиропите се разреждат. В края на рецептата съм написала, че се поднася с газирана вода.
Отговор
Анелия Григорова
+1
Не прочетохте последното изречение от рицептата.
Отговор
Мая
+5
Ооо, Йоли, напълно те разбирам. Обожавам смокиновия аромат поради същата причина - най-щастливите ми детски спомени, само че в Пловдив. Благодаря, че отново ни подари прекрасно парченце магия !
Отговор
yoli
+1
Да, Майче. Вкусовите спомени са за цял живот. Много хубав стаеа сиропа, ще се радвам да опиташ. Благодаря ти!
Отговор
Мария
-2
Здравейте,
Благодаря за рецептата, ще я пробвам. Исках да попитам колко време остава годен за консумиране сиропът след като се отвори. Благодаря предварително! :-)
Отговор
yoli
0
Ще се радвам, ако ти хареса, Мария. Благодаря!
Сиропът може да се съхранява в хладилник може би около 2 месеца.
Отговор
Катя
+5
Ако стерилизирате бутилките със сиропа за 5-10 мин., може да издържи година, две. Аз го стерилизирам.
Отговор
yoli
0
Абсолютно вярно, Кате. Като всички сиропи и този може да се съхрани дълго чрез стерилизация.
Отговор
Борислава
+1
Пробвах рецептата и определено ми хареса. Ще направя още. Благодаря за рецептата
Отговор
yoli
+2
А аз благодаря за доверието! Много се радвам, че ти хареса!
Отговор
Kremi
+2
Здравейте искам да попитам .. имали значение кога се събират листата
Отговор
yoli
+1
Абсолютно никакво, Креми. Когато има листа дървото, по всяко време може да се берат за сироп. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти!
Отговор
Таня Петрова
+1
Да попитам лимонтозу цяло пакетче ли се слага
Отговор
yoli
+2
Аз съм написала, Таня, че е едно пакетче. Може би не си видяла. Ще се радвам, ако сиропът ти хареса.
Отговор
Кристина
0
Здравейте, Йоли! Рецептата звучи чудесно и задължително ще опитам. Бихте ли могли да уточните количеството лим.киселина, защото различните производители предлагат различни по количество опаковки, напр. пакетчетата на Йоткер са по 8 гр., а на Пикантина са по 10 гр. Предварително благодаря!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Криси. Радвам се, че ти хареса сиропът. Да ти кажа, няма абсолютно никакво значение. Ако е с 2 г повече сиропът ще стане малко по-кисел, което направо си е предимство. А и тези 2 г нямат отношение към рецептат, няма да я променят като качество. Може и сок от 1 лимон да сложиш вместо лимонтузу. Важно е да не захароса, това е.
Отговор
Кристина
+2
Много благодаря, Йоли! Стана прекрасен сироп! Домашните също много го харесаха и сега варя двойна доза :)
Отговор
yoli
0
Много се радвам, Криси. Благодаря и наздраве на всички ви!
Отговор
Вера
-1
Ще си съхрани ли за дълго, ако не се стерилизира, а се налее горещ, в буркани с винтова капачка? Както сладката...
Отговор
yoli
0
Да, Верче. Напълни съвсем до горе. Да има колкото се може по-малко въздух. И да е съвсем горещ.
Отговор
Вера
0
Благодаря, Йоли! До час ще е готов ;)
Отговор
Mariana
+1
Здравейте. Не разбрах листата веднага ли се вадят или се оставят в сиропа докато изстине?
Отговор
yoli
+1
Мариана, сиропът се сипва горещ в бутилки, за да се консервира. На принципа за правене на сладко. Няма как листата да останат, а и не е нужно. Достатъчно ароматно е.
Отговор
Mariana
+1
"Измийте листата и ги сварете във водата за 20 минути. Оставете всичко да изстине. Отстранете листата и прецедете течността." - имах предвид дали остават в отварата докато изсива или се изваждат веднага?
Отговор
yoli
-1
А, сега разбрах въпроса. Мисля, че точно съм го написала, но явно не достатъчно ясно. Извинявам се, ако е така.
Листата се варят 20 мин. След това пише “ оставете всичко да изстине”, т.е. всичко, заедно с листата. После пише “отстранете листата и прецедете”. Това е.
Отговор
Crazyhorse
-1
Подходящи ли са смокиновите листа в момента за направата на този сироп?
Отговор
yoli
0
Абсолютно! Няма никакви значение по кое време на годината се берат. Нужен е само ароматът им, не се ядат така или иначе.
Отговор
Христина
0
В сиропа има ли оцветител някакъв моя е със съвсем друг цвят
Отговор
yoli
0
Не, разбира се! Цветът е различен при различните смокини. Има бели смокини и наситено лилави. От едните сиропът е светъл, жълтеникав. От другите по-скоро кафяв до леко зеленикаво.
Отговор
Тихомира Ефтимова
-1
Здравейте,
Искам да попитам листата може ли да са сухи , понеже имам 60 листа изсушени за чай . Може ли да ги използвам или трябва да са прясно набрани?
Отговор
yoli
0
Нямам представа, Тихомира. Не искам да те подвеждам. Опитай с малко количество. Една чаша вода, няколко листа и малко захар. Пък да видим какво ще излезе. Информацията ти ще е полезна за всички ни. Благодаря.
Отговор
таня станева
0
Йоли,кажи ми какви ползи има за здравето от тоя сироп???
Отговор
yoli
0
Таня., удоволствие на сетивата носи този сироп. Като всичко вкусно нещо, което обичаме да хапваме и пийваме. А когато на човек му е кеф, той е здрав и щастлив!
Отговор
Надежда Лимонова
+3
Ако всички четяхте внимателно нямаше да зададете толкова тъпи въпроси. А Йоли с такова търпение и учтивост е отговорила на всички. Благодаря ти Йоли.
Отговор
Наталия Методиева
0
Здравейте и аз си направих такъв сироп тая година,но искам да питам става ли за дете на 1 годинка,и колко мога да давам.
Отговор
yoli
0
Наталия, смокините са много силен алерген. Може би при сготвено състояние няма опасност, но тива не е в моята компетенция. Аз не бих дала, много е малко детенцето. А и в сиропа има твърде много захар. Сама прецени, не бих се наела да те посъветвам.
Отговор
Стефка Попова
0
Благодаря много за рецептата! Действието му е като балсам за душата!
Отговор
yoli
0
Аз благодаря, Стефи! Наздраве!
Отговор
Габриела
-1
Пробвах за този сироп при една приятелка дето живее в Синеморец, тя ми даде и рецептата, въпреки че е малко по-различна (при нейната не се вари със захарта, няма и лимонтозу), но Вашия вариант ми допада повече. Та днес, тръгвайки си от морето си набрах листа, прибрах се и ги сварих току що. ОБАЧЕ! С цялата си глупост съм ги сварила с дръжките, това дали е проблем и дали да ги хвърля и да се разходя от София до морето да си набавя нови?! :D
Отговор
yoli
+2
Обезателно трябва да се разходиш отново до морето, Габи! Но не за нови листа, а за да изкараш някой друг приятен ден. Нищо му няма на сиропа, разбира се! Наздраве и благодаря!
Отговор
Габриела Ангелова
0
С най-голямо удоволствие, Йоли, 25 дена просто не са достатъчни! :lol: Благодаря за бързия отговор!
Отговор
Docho
0
Йоли здрасти. Мен ме интересува точно за този сироп, но какви са пропорциите за 200 бр листа? Тъй като мойте листа са повече, а не искам да похабявам половината, искам да си ги опотребя всички, или пък ако знаеш и някоя друга рецепта с смокинови листа
Отговор
yoli
0
Привет. Няма проблем, за тези листа, които имаш умножи всичко по три и готово. Чак толкова прецизни мерки не са нужни.
Отговор
Docho
0
Привет скъпа Йоли, направих го. Получи се супер, но искам да те попитам нормално ли е при варенето когато вече започне да ври, да се образува жълта пяна, една такава с жълто зеленикав цвят
Отговор
yoli
-1
Много се радвам! Благодаря ти! Да, напълно е нормално. Каквото и листа да свариш, особено мъхави все така става. Получава се в съприкосновение със захарта най-вече. Махаш я и готово.
Отговор
Кат
0
Здравейте!
Благодаря за рецептата! Бих искала да попитам дали сиропът има леко горчив вкус? При мен се получи леко горчиво и се чудя дали е нормално да е така? Махнах дръжките на листата преди варене.
Отговор
yoli
+1
Благодаря, че опита, Кат. И други хора са споменавали за горчивина. Нямам представа наистина. Може би зависи от самите листа. На мен не ми се е случвало. Много съжалявам, наистина не знам.
Отговор
Мариана Гаргова
+1
Йоличка здравей! :) Този сироп наистина е уникален! Толкова много ни хареса! Смокините са най-най-най-любимият ми плод! Моето момче ми посади 6 дръвчета в двора в Несебър, той свари сиропа от листата, аз така и не стигнах до морето. Направи огромно количество, ще имаме и за зимата, затова го стрилизира. Благодарим ти за прекрасната рецепта!!! :) Много целувки и хубав ден! :)
Отговор
yoli
+1
Ех, че се радвам да те видя тук, любима ми! Много се радвам, че опитахте сиропа. Имаше ли горчива жилка? Вчера имах коментар, че така се е получило. Може би зависи от самите листа, не знам.
Прегръдки ти пращам и благодаря!
Отговор
Мариана Гаргова
+1
Не, Йоличка, никаква горчива жилка! Аз го посъветвах да бере по-младите листа, но той каза, че е брал всякакви, каквито му харесали, може да е имало и по-стари листа, но в никакъв случай не горчи :) Той направи втората доза именно, защото страшно много ни се услади! :) Още веднъж благодарности от нас! Прегръщам те! :)
Отговор
yoli
+1
Благодаря, мила!
Отговор
em
0
Вместо захар може да ползвате ксилитол, особено ако ще го дават и на деца.
Отговор
yoli
+1
Съжалявам, нямам ни най-малка представа. Трябва да попитате хора, които са насочени към друг вид на хранене.
Отговор
Даниела
0
Привет и благодаря за рецептата. Миналата година направих няколко пъти от сиропа и всичко беше ок. Тази година със захар Сладея на два пъти ми се карамелизира и изхвърлих бутулките, където сиропът се беше спекъл. Спазвам точно рецептата, не знам какво става. Печката ми е нова. Но и на нея съм правила нормален сироп…
Отговор
yoli
0
Привет и от мен. Много странно, наистина. Никой не е споменавал подобен проблем. При някои се е случвало сиропът да нагарча, но това явно е от листата. А и ти си го опитвала вече и знаеш как се получава. Наистина не знам. Сладея е принципно качествена захар, чак не искам да повярвам, че е от нея. Благодаря ти, независимо, че този път не се е получило.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.