Яйчен ликьор

 

Като дете помня, че баба често приготвяше различни домашни ликьори. Един от най-любимите на всички бургаски госпожи беше "Айро-коняк". Винаги съм се чудила, откъде идва името на този яйчен ликьор. И се замислих, да не би да е нещо изкривено и недоразбрано от немския език? Ще ви кажа защо. Най-традиционния ликьор в Германия е яйчения. Също както и бирата, това е национално питие, но за дамите. От векове е заложен в немските традиции и не минава празник без яйчен ликьор. Рецептитите са същите като у нас. "Eier" на немски означава яйца и на мен побългарено ми звучи направо като "айро". Предлагам ви немска рецепта за това питие, което освен, че е вкусно, е и много подходящо за всякакви сладкиши. Тук може да видите една торта с яйчен ликьор, а ако знаете нещо по въпроса с името, моля да споделите. Наздраве!

Продукти:

8 жълтъка
ванилия
250 г захар
240 г кондензирано мляко
250 мл бял ром

Приготвяне:

* Разбийте жълтъците. Към тях постепенно прибавете захарта, млякото, ванилията и рома.

* Сложете цялата смес в тенждерка и варете на водна баня 5-6 минути, като разбивате непрекъснато с миксер на бавни обороти.

* Налейте ликьора в бутилка и съхранявайте на студено до 4 седмици.

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 12568

Коментари   

графиня КУЗМЕНКО
+2
Здравейте! В памет на ПОКОЙНАТА, светла и памет Графиня Кузменко - Дария Ивановна Кузменко - чиято единствена законна наследница съм, ще споделя с Вас рецептата за Аеро-коняк на Екатерина ||ра Велика!
Колкото пресни жълтъка, от домашни кокошки прецените, на всеки жълтък по 1ванилия, по 100гр. пудра захар и по 50-70гр. хубав, силен, качествен коняк.
Смесвате компонентите в бендер или разбиване в дълбока купа с миксер /Ние двете графини го правехме на ръка за около 30мин./
След, което наливане напитката в подходяща стъклена Гаража и поднасяне охладен! Не препоръчвам лед, тъй като ледът разрежда напитката и разваля нейният вкус! НАЗДРАВЕ ДАМИ!
Отговор
yoli
+1
Това е най-прекрасния коментар, който бих получила, Графиньо! Изключително много благодаря и със сигурност ще се възползвам от съвета и споделената старинна рецепта! Предвкусвам я само докато чета съставките. Мога ли с Ваше разрешение да публикувам думите Ви към рецептата ми? Усмихнах те че, Ваша светлост! Много обичам такива неща, веднага задействат въображението ми! Благодаря от сърце!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.