Financiers

 

Financiers са малки френски сладкиши смека и еластична структура. Говори се, че историята им започва от края на 19 век. Френски майстор сладкар имал магазин близо до Парижката фондова борса. Започнал да прави сладкишите в малки правоъгълни форми, наподобяващи кюлче злато. Именно оттам е името им "Финансисти". В рецептата най-интересното нещо е, че маслото, с което се правят е "кафяво". С други думи леко препържено. Задължителна съставка са белтъците и бадемите. Това е една много бърза и лесна рецепта, заслужава си да я опитате. Тестото е подходящо за съхранение в хладилник, стига да е покрито с найлоново фолио.

Продукти за 12 сладки:

120 г масло
30 г брашно
70 г фино смлени белени бадеми
100 г пудра захар
3 белтъка
ванилия
плодове за гарниране
масло за намазване на формите
пудра захар за поръсване

 Приготвяне:

* Сложете маслото в малка тенджерка и го сложете на котлона да заври на слаба температура. Бъркайте непрестанно, докато спре да се пени, пяната падне на дъното и получите бистра течност с леко карамелен цвят. Прецедете маслото през цедка, в която сте сложили парче кухненска салфетка, за да се отстранят и най-малките частици. Оставете маслото да се охлади до стана температура.

* В купа смесете всички сухи съставки и ги разбъркайте.

* Отделно леко разбийте с вилица белтъците, колкото да се разпенят.

* Сипете белтъците в сухата смес, разбъркайте, добавете маслото и отново разбъркайте.

* Това е всичко. Остава да изпечете сладикишите. Намажете с масло 12 малки форми и ги налейте до горе с тесто.

 * Загрейте фурната на 180* и запечете Финансистите за 3 минути. Извадете ги от фурната и в средата на всяка форма сложете плод по ваш избор. Доизпечете за още 4-5 минути или докато крайчетата на сладкишите порозовеят апетитно, а повърхността им на допир е еластична. Сервирайте ги леко топли с чаша кафе или чай. За разкош поръсете с малко пудра захар. Да ви е сладко!

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 4916

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.