Маслени брецели

 

Брецелът има дълга и стара история. За него се говори още през Средновековието. Не може да се каже нищо категорично за произхода му, но една легенда гласи, че в миналото един пекар от град Бад Урах изпаднал в немилост пред своя владетел и бил осъден на смърт. Все пак, господарят му дал последен шанс да спаси живота си и му поставил за задача да направи такова печиво, че слънцето да може три пъти да огрее през него. Може би оттам е и популярната днес форма на брецела. В средновековни рисунки и мозайки има същите изображения. Днес формата е най-различна. Латинската дума brachium е основата на днешната дума брецел. В Италия, както и в много други страни печивото се нарича с най-различни имена, но коренът винаги е един и същ. При християнството брецелът е символ на празнична храна, особено по време на пости. В миналото по коледните празници са раздавали брецели на бедните. Дори днес някои германски градове са съхранили тази традиция. Вкусовите варианти също са много. Има сладки и солени. Днес ви предлагам моите брецели с маслено тесто, шоколад и бадеми. Да ви е сладко!

Продукти за около 10-12 брецела:

125 г студено масло
225 г брашно
ванилия
2 щипки сол
2 с.л. пудра захар
4-5 с.л. студена вода
100 г млечен шоколад
1 белтък
100 г кристална захар
50 г бадеми на люспи

 Приготвяне:

* В купа смесете брашното, ванилията, солта и пудрата захар. Нарежене маслото на кубчета, сложете го в брашното и претрийте всичко с пръсти, докато получите маслени трохи. Постепенно сипете водата и бързо омесете тесто. Ако е нужно прибавете още малко вода или пък брашно. Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилника за един-два часа.

* Поръсете плота с малко брашно и разточете тестото на тънка правоъгълна кора с дебелина около 3 мм. Върху нея настържете шоколада. Може да го замените с течен шоколад или лешников нугат, ако повече харесвате вкуса им.

* Внимателно прегънете тестото на две и отново разточете на тънка кора. Нарежете я на 10-12 ленти. Дължената и широчината преценете сами. Може да направите малки или по-големи сладки.  Усучете ги и ги завийте във формата на брецели.

* Разбийте белтъка и с четка намажете сладките. Оваляйте ги в кристалната захар, а след това в бадеми. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете брецелите за около 12-15 минути или докато бадемите се зачервят апетитно. Сервирайте ги поръсени с малко пудра захар. Да ви е сладко!

 

Tags: Сладки Коледа

  • Hits: 6093

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.