Шахматни сладки

 

Масленото тесто е много подходящо да бъде оформяно по различен начин. Ето няколко идеи, как бихте могли да разнообразите вида на класическите масленки.

Продукти за около 60 сладки:

300 г брашно
100 г захар
щипка сол
настъргана кора от 1 лимон или портокал
ванилия
1 яйце
180 г студено масло
20 г какао

 Приготвяне:

* Разбъркайте брашното със захарта, солта, лимоновата кора и ванилията. Изсипете го в купа и оформете кладенче. В отвора сипете яйцето, а маслото нарежете отстрани на малки парчерца. С пръсти стрийте на маслени трохи и омесето гладко тесто. Ако е нужно капнете малко студена вода.

* Разделете тестото на две части и към едната прибавете какаото. Измесете нановоq докато какаото се поеме равномерно от тестото.

* Завийте по отделно двете теста в найлоново фолио и ги оставете в хладилника за 1 час.

* С част от двете теста оформете тънки фитили и ги наредете квадратно два по два, като разминавате цветовете. Не правете фитилите много дълги, ако работите с тестото на по-малки части ще ви е по-лесно. Дебелината на фитилите преценете сами според това, колко големи искате да са бисквитите. От това зависи и колко броя ще се получат. От останалото тесто разточете тънки правоъгълни парчета. Върху тях сложете фитилите и премерете най-добре с линийка, каква да е големината на парчето тесто, с което да завиете фитилите. Излишното тесто отрежете с нож.
Завийте парчето тесто около фитилите, оформете ъглите колкото се може по-равно и приберете във фризер за 20 минути. Тестото задължително трябва да е почти замразено, за да може след това да го нарежете на правилни бисквити без да се смачкат цветните пластове. Извадете тестото от фризера и нарежете на сладки с приблизителна дебелина около 3 мм.

 * Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките за около 10-15 минути.

* По същият начин можеда направите охлювчета. Разточете парче тесто, върху него сложете пласт от другия цвят тесто и завийте на руло. Охладете и нарежете на бисквити. Как ще подредите цветовете оставям на вашата преценка. Да ви е сладко!

 

Tags: Сладки

  • Hits: 7876

Коментари   

Елена Гюрова
0
За втори път ги правя. Много са добри! Благодаря, Йоли!
Отговор
yoli
0
О, Ели! Мислех, че никой никога няма да им обърне внимание. Толкова се радвам, че ти харесват! Благодаря ти!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.