Лесна чабата

 

Чабатата е традиционен италиански хляб, отличаващ се с твърда хрупкава коричка и мека еластична среда. Най-впечатляващи са големите шупли, които се образуват в хляба. Те се получават благодарение на три неща. Бига, дълго втасване и голямо съдържание на вода в тестото. Бигата е предварително приготвена смес от мая, брашно и вода. Оставя се за 8-10 часа, за да се получи закваска. След това се започва приготвянето на тестото.
Първоначално този вид хляб сe e правел само в Лигурия, но бързо набира популярност и става любим в цял свят. Днес разновидностите на хлебчетата с форма на чехъл (ciabatta-чехъл, пантоф) са най-различни, а рецептите безброй. Искам да ви предложа един от вариантите, който е най-мързелив. Без предварително приготвяне на бига и без никакво месене. Нужен ви е само миксер или кухненски робот. Уверявам ви, по нищо не отстъпва на чабатата, която изисква дълга подготовка. Хлябът е изключително вкусен, еластичен и с дни остава мек и влажен, което винаги е проблем при домашните хлябове. Редовно ме спасява, ако у дома няма троха и наистина често го приготвям. Ще се радвам, ако го опитате и ви хареса.

Продукти за 2 хлебчета:

500 г брашно
10 г сол
10 г захар
450 мл топла вода
20 г прясна мая или 1 пакетче суха
1 с.л. зехтин
брашно за поръсване

 Приготвяне:

* Разтворете маята във водата. В купа смесете брашното, солта и захарта. Налейте водата с маята и сипете зехтина. С миксер със спираловидните бъркалки за тежко тесто разбъркайте на гладко лепкаво тесто. Увеличете скоростта и бъркайте около 10 минути или докато тестото започне да се отделя леко от стените на купата. Ще познаете лесно кога е готово по невероятната еластичност, гладкост и перления бестящ цвят. Разбира се, най-лесно е да направите това с кухненски робот. Така дори няма да се налага да държите миксера с ръка.

* Покрийте купата с найлоново фолио и оставете на топло да втаса. Тестото ще утрои обема си и ще образува големи шупли.

* Пригответе два листа хартия за печене, обилно поръсени с брашно. Казано напълно буквално, излейте втасалото тесто върху тях, като го разделите на две части. Оформете го на продълговати хлебчета и ги поръсете с брашно. Оставете ги отново за малко да втасат, не повече от 20 минути.

* Загрейте тавата във фурна на 220*. След като температурата е достигната пренесете в горещата тава хлебчетата заедно с хартията. Печете около 20 минути. Охладете върху решетка и изчеткайте излишното брашно. Поднесете хляба леко топъл или напълно изстинал. Да ви е сладко!

 

Tags: Тестени

  • Hits: 44037
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.