Багети Житен клас (Pain d'Epi)

 

 

 

Един от многобройните видове френски багети е този, който се оформя като житен клас. В Интернет ще намерите безброй рецепти. В общи линии тестото е класическо, но различното е в повечето хрупкава коричка, която се получава благодарение на срезовете. Дълго втасване и печене на силна фурна са другите две неща, които правят хлебчетата още по-хрупкави. Опитайте!

Продукти за 3 багети:

20 г свежа мая или 7 г суха
350 мл хладка вода
1 ч.л. захар
500 г брашно тип 550
10 г сол

 

 

Приготвяне:

* Разтворете маята в 1/2 чаша от предвидената вода. Подхранете я със захарта и добавете 2-3 с.л. брашно. Разбъркайте, покрийте купата със стреч фолио и оставете на топло място, докато маята шупне.

* Разтворете солта в останалата вода. Сипете я в купа и добавеге шупналата мая. Разбъркайте, докато се разтвори. Добавете остатъка от брашното. С миксер със спираловидните бъркалки за тежко тесто омесете всичко на тежко леко лепкаво тесто. Може да направите това в кухненски робот, в хлебопекарна или да омесите тестото с ръце. Месете 5-6 минути, докато стане еластично и меко.

* Сложете тестото в голям съд, намазан с малко зехтин. Покрийте го със стреч фолио и оставете на топло място за около 2 часа, докато удвои обема си.

* Притиснете с длани втасалото тесто, за да отнемете обема му и да спукате образувалите се мехурчета въздух. Не го месете повторно. Отново покрийте с фолио и оставете да втаса още веднъж.

* От повторно втасалото тесто оформете 3 франзели. Поставете ги върху обилно набрашнена памучна кърпа. С нея направете гънки помежду им. Те ще послужат за ограничител и ще спомогнат за добрата форма на хляба. Поръсете багетите с брашно. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да отпочинат за 20 минути.

* Прехвърлете багетите в тава, покрита с хартия за печене, като ги изтъркулите внимателно с помощта на кърпата.

* С ножица направете срезове в средата на хлебчетата. Обръщайте срязаните парчета наляво и надясно, като ги редувате.

 

 

* След като оформите житните класове оставете багетите отново да втасат за 10 минути преди печене.

* Загрейте фурната на 230°С. Вътре поставете малка метална или огнеупорна купичка с вода, за да може да се отделя пара по време на печене, която ще образува хрупкава кора.

* Изпечете хляба за около 15-20 минути. Да ви е сладко!

 

Tags: Тестени

  • Hits: 3437
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.