Кокосова торта с нектарини

 

Тортата е изключително лека и вкусна. Кокосовият аромат би подхождал с праскови, ягоди или малини. Количеството желатин съвсем умишлено не е много. Целта ми беше кремът да е стегнат, но не и като желе. Така консистенцията му остава много по-нежна. Кокосовата сметана трябва да е добре охладена. Не очаквайте, че заедно със сиренето ще се разбие на гъст крем. По-скоро е като кексово тасто, но не и като сняг. В плодовете също умишлено не сложих желатин. Исках да ги оставя полусурови, но с приятното усещане за мекота, а не на желе. Нишестето може да е пшеничено или царевично. Не слагайте в тортата целия сос от плодовете за да не се разводни. Отделете го и допълнително я полейте при сервиране.

Продукти:

блат:

220 г чаени ванилови бисквити
100 г стопено масло
50 г кокосови стърготини

крем:

200 г натурално крем-сирене
400 г студен кокосов крем ( кокосова сметана )
настъргана кора от 1/2 лимон
2 с.л. лимонов сок
ванилия
80 г захар
10 г желатин
200 мл течна сметана

плодова заливка:

7-8 нектарини
5 с.л. захар
настъргана кора от 1/2 лимон
ванилия
1 с.л. натурално нишесте
1/2 ч.ч. вода

Приготвяне:

 * За блата смелете фино бисквитите и добре ги размесете с маслото и кокоса. Постелете дъното на тортена форма 26 см с хартия за печене. Поставете ринга. Сипете бисквитените трохи и плътно ги притиснете, за да оформите стегната основа.

 * За крема разбийте крем-сиренето и добавете кокосовия крем. Отново разбийте за няколко минути, докато крема стане плътен. Подправете с ванилия, лимонов сок и лимонова кора.

 * Залейте желатина с няколко лъжици вода и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Сипете го на тънка струйка в крема, като отново разбиете добре.

 * В отделен съд разбийте до пухкаво, но не на твърд сняг сметаната заедно със захарта. С внимателно бъркане я добавете към кокосовия крем. Оставете го в хладилника, докато приготвите нектарините.

 * За плодовата заливка нарежете нектарините на парченца. Кипнете ги заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията за 1-2 минути, колкото да се стопи захарта. Разтворете нишестето във водата и го налейте при плодовете. Гответе 1-2 минути докато, се сгъсти соса. Охладете добре.

 * Върху бисквитения блат сипете пласт крем, поръсете с част от плодовете и отново сложете малко крем, като сипвате неравно с лъжица. Приберете в хладилника за 30 минути.

 * Извадете тортената форма от хладилника и разсипете останалия крем и нектарини отново неравно, като ги сипвате тук-там на купчинки. Отново приберете в хладилник за няколко часа или докато тортата се стегне добре.

 * Преди да я поднесете, освободете от ринга и поръсете с кокос и свежа мента. Да ви е сладко!

 

Tags: Торти

  • Hits: 5943

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.