Лавандулова торта с ягоди

 

 

Ако искате голяма торта увеличете двойно всички продукти. През останалите сезони, когато няма свежа лавандула може да ползвате сушена. Тортата не е много сладка, опитайте крема и подсладете по ваш вкус. Ако обичате сочни торти сиропирайте трите платки със захарен сироп или ягодов компот. Тортата е най-вкусна, ако преди сервиране я оставите на стайна температура за час-два. По идея на Sweet Dreams.

Продукти:

блат:

3 яйца
85 г захар
75 г брашно смесено с 1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия
1 с.л. цветчета лавандула

пълнеж:

500 г ягоди
1 с.л. цветчета лавандула
2-3 с.л. ягодов или малинов конфитюр
150 г кисело мляко
200 мл течна сметана
2-3 с.л. пудра захар
ванилия
15 г желатин

глазура:

120 г меко масло
2 с.л. пудра захар
200 г натурално крем сирене
ванилия

 



Приготвяне:

* Разделете белтъците от жълтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи. Разбийте на сняг белтъците. Прибавете на тънка струйка половината захар и разбийте още 2-3 минути. Останалата захар сипете при жълтъците и разбийте на гъст крем. Сложете ванилията и лавандулата. Към разбитите жълтъци прибавете брашното, като го редувате с белтъците. Бъркайте внимателно с лопатка или лъжица. Покрийте дъното на малка тортена форма (20 см) с хартия за печене, а стените намажете с масло. Сипете вътре тестото и загладете. Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 30-35 минути. След като добре се охлади го разрежете на три тънки платки.

* Нарежете ягодите на кубчета и заедно с лавандулата и конфитюра ги кипнете за 2-3 минути. Мажнете от котлона и прибавете половината желатин. Разбъркайте, докато се стопи желатина и оставете да изстине.

* Разбийте сметаната на сняг. В края на разбиването добавете захарта и ванилията. Залейте останалия желатин с малко студена вода и след като набъбне го стопете на водна батя или слаб котлон. В купа разбъркайте киселото мляко със стопения желатин. Добавете половината от ягодите и смесете всичко със сметаната.

* За глазурата разбийте по отделно добре маслото с пудрата захар и крем сиренето. Внимателно смесете двата крема, като добавяте на малки части разбитото сирене към маслото. Овкусете с ванилия. Ако желаете два цвята, оцветете 1/3 от крема с малко хранителна розова или червена боя.

* Сглобете тортата: поставете едната платка на дъното на равна кръгла чиния. Пристегнете с ринг. От вътрешната страна на ринга сложете ленти ацетатно фолио. Намажете блата с половината от ягодите и загладете. Върху тях сипете от сметановия крем. Поставете втората платка и повторете същото. Завършете с третата платка. Притиснете с ръце, за да се спои добре тортата. Приберете в хладилника за няколко часа, докато се желира кремът.

* Отстранете ринга и ацетатното фолио. Измажете тортата с глазурата и украсете с цветчета лавандула. Да ви е сладко!

 

Tags: Торти

  • Hits: 14122

Коментари   

Ваня
-1
Здравей Йоли. След няколко дни сина ми става на 13 г. И този път смятам да се доверя на някое от твоите предложения. Те всъщност никак не са малко което прави избора още по-труден. Този път тортата няма да бъде шоколадова, а някоя по лека. Двуомя се между Магнетен, Лавандулова с ягоди, Малинова. Повечето ти торти са с диаметър 20 см., а за първата не си написала колко голяма торта се получава и незнам за диаметър 24-25 см. блата дали е достатъчен. За Лавандуловата торта пък нямам време да търся лавандула и смятам да я пропусна и да направя само с ягоди, надявайки се да не се отрази много на вкуса. За Малиновата, това което се чудя е дали се усещат семките от малините, защото не обичам да усещам семки като ям, или да заменя с друг плод и какъв. И другото нещо което ме притеснява е, че не се справям много добре с украсата и незнам как да украся тортата така, че хем да е лесно за направа от начинаещи, хем да е подходяща за 13-годишен младеж. От друга страна пък, наскоро си купих руски накрайници за пош и ми се искаше да ги изпробвам, но някакси не ми се струват подходящи тези цветенца за въпросната торта. Много ми станаха чуденките, но разчитам на твоето професионално мнение, препоръки и идеи. Благодаря ти
Отговор
yoli
0
Благодаря за доверието, Ванче. Ще се радвам да направиш някоя от тортите.
Магнетен е по-суха и тежка, за сезона ти трябва нещо леко с плодове. С тях и украсата е най-красива, семпла и лесна. Малините винаги може да претриеш през сито и да ползваш само пюрето. Лавандулата пропусни, щом е трудно да намериш. Но изборът остава твой. И трите са чудесни.
Отговор
Mariela Krustev
-1
Мила Йоли, преди няколко дена направих тази торта. Много е хубава. Сравнявах я с тортата с босилек. Не мога да кажа коя е по-вкусна. Първата е по-лека, лавандуловата е малко по-маслена, с много интересен вкус.
Поредното голямо "благодаря".
Отговор
yoli
0
Много се радвам, че опита и тази, Мариела. Да, може да е странно, но всъщност много подправки, които обикновено ползваме за солени ястия отлично подхождат и на десерти. Много ти благодаря. Отново!
Отговор
Ники
0
Здравейте!
Мога ли да оцветя крема за измазване вместо с боя с пюре от ягоди? Дали в последствие ще се промени цвета (потъмнее или нещо друго)? Благодаря предварително! :)
Отговор
yoli
0
Разбира се, Ники. Само не слагай много, за да не се разводни крема. Цветът ще си е супер.
Отговор
Anka
0
Благода
Отговор
Мая Маринова
0
Йоли, как се постига този ефект в/у тортата? Има ли има техниката? Срещала съм я и на други места и много искам да се науча да я правя.
Благодаря ти!
Отговор
yoli
0
Майче, глазурата е ясна. Посочила съм 2 линка. Спреят е готов продукт, който трябва да си купиш. На всеки флакон има описание за употреба.
И така, първо напръскваш замеазената торта със спрей частично, като закриеш плътно свободната част със стреч фолио. Махаш фолиото и поливаш с глазура останалата част. Това е, нищо сложно.
Отговор
Мая Маринова
0
Благодаря :) Ама аз за тази лавандуловата торта питам, как си направила ефекта отгоре.
Отговор
yoli
0
Кой ефект? Просто е размазан крема с лъжица, съвсем неравно. И малко лавандула за разкош. Ствсем семпло в всичко, без особени техники.
Отговор
Жана Василева
0
Здравей, Йоли,
С какъв размер става тортата, тъй като искам да направя такава, но за 10 човека. Не съм сигурна посочените количества дали са достатъчни.
Отговор
yoli
0
Здравей, Жане. Разбира се, че става за 10 порции. Ако искаш по-голяма торта увеличи количествата с 1/3. Благодаря ти! Посочила съм размер 20 см. Може би си го пропуснала. А и започвам статията точно с това, което ме питаш.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.