Шоколадова торта с подправки

 

Обикновено разделяме подправките като подходящи за солени или сладки ястия. Рядко експериментираме, като нарушаваме това. Но в света все по-често се срещат храни, които на пръв прочит дори бихме отхвърлили. Скоро ядох салата от домати с ванилия и честно казано, никак не ми хареса. Може би самата подправка не беше дозирана правилно. В крайна сметка в добрата храна всичко е въпрос на  баланс между компонентите. За сметка на това много обичам черен пипер в различни бисквити, както и лют пипер. Съчетават се фантастично, изострят сетивата и остават след себе си една малка експлозия от вкусове. Комбинирането на люто с тъмен шоколад е може би най-силния пример. Аз го намирам за нещо много вкусно и мога да кажа, че лютите шоколади са ми любими. Те са съвсем леко пикантни, колкото да не искаш да спираш да ги хапваш. Днес ви предлагам една торта, много леко пикантна и изумително вкусна и ароматна. Опитайте я!

Продукти за торта 26 см

блат:

50 г натурален шоколад
50 г масло
6 яйца
120 гзахар
75 г фино смлени бадеми
30 г брашно 

крем:

150 г натурален шоколад
200 г меко масло
150 г пудра захар
ванилия
30 г пресято какао
2 с.л. ром
150 мл течна пълномаслена сметана

сироп:

100 г захар
150 мл вода
пръчка ванилия
малка пръчка канела
1-2 чили чушки
2 гвоздейчета карамфил
1/2 звездичка звезден анасон
3 шушулки кардамон

Приготвяне:

* За блата стопете на бавен огън в съд с незалепващо покритие маслото и шоколада. Разбъркайте и охладете. Отделете жълтъците от белтъците на яйцата. Разбийте жълтъците с половината от захарта на пухкав крем, а белтъците на сняг с останалата захар. Към жълтъците сипете маслото и шоколада и разбъркайте. Смесете брашното със смлените бадеми и започнете постепенно да ги прибавяте към шоколадовата смес, като ги редувате с разбитите белтъци. Бъркайте леко и внимателно с бъркалка, а не с миксер.

* Постелете тортена форма 26 см с хартия за печене и загрейте фурната на 170*. Сипете вътре тестото и го изпечете за около 35-40 минути. Оставете блата добре да изстине, а след това го разрежете хоризонтално на две части.

* За сиропа заедно сварете за 5 минути всички съставки. Оставете го да се охлади и прецедете. Ако не обичате комбинацията чили-шоколад пропуснете лютите чушки. Подправките може да подберете според вкуса си.

* За крема първо стопете на водна баня или в слаба микровълнова фурна шоколада, начупен на парченца. Разбъркайте и го оставете да се охлади. Разбийте на пухкав крем маслото, пудрата захар  и ванилията. Прибавете какаото, а след това шоколада и рома. Разбъркайте добре с миксер. Разбийте на сняг сметаната и внимателно я смесете с масления крем.

* Сглобете тортата, като сиропирате едната част от блата и го намажете с половината крем. Върху него сложете втория блат и отново сиропирайте. С останалия крем намажете отстрани и отгоре цялата торта. Украсете по желание. Аз избрах много семпъл вариант, реших да я оставя "рошава" и гарнирах с мандарина и подправките от сиропа. Да ви е сладко!

 

Tags: Торти Коледа

  • Hits: 14289

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.