Как най-лесно да направим шоколадов борд

 

За да облечете борда на правоъгълна торта с шоколад са ви нужни само парче хартия за печене и стопен на водна баня шоколад. Отстрани тортата трябва да е измазана с крем (желателно е да е по-стегнат) и максимално добре изравнен.

Премерете с линия размерите на тортата-височина, ширина и дължина. Отрежете летни от хартията с подходящите за това размери. Намажете ги с шоколад и внимателно ги залепете по страниците на тортата. Оставете тортата в хладилника и след около 30 минути спокойно можете да ги отстраните. Ако желаете, нанесете с четка по шоколада перлена боя.

 Част от шоколада размажете с четка върху друго парче хартия. Със зъбците на вилица направете резки, без да се стараете да са симетрични. Колкото по-артистично и непринудено, толкова по-добре. Поставете листа за 30 минути в хладилника. След това начупете втвърдения шоколад на неравни парченца и гарнирайте тортата с тях. Ако желаете да са извити, поставете намазания лист с шоколад в някаква форма, например продълговата кексова форма. Така шоколадът ще се втвърди в желаната от вас форма.

 Няколко думи за работа с шоколад :

Първо стопете шоколада на водна баня. Напомням основните правила, които трябва да спазвате когато разтопявате шоколад :

1. В никакъв случай водата не трябва да завира.
2. Не слагайте шоколада в метален съд.
3. Внимавайте да не попадне вода в него.

Винаги темперирайте шоколада, ако искате той да се отлепя лесно и да остане лъскав. Не е нужно да имате термометър за шоколад за да направите това. Стопете 2/3 от шоколада и добре разбъркайте до хомогенност. След това прибавете останалите парченца шоколад. От топлината на вече стопения шоколад те ще се размекнат и също ще се стопят. Разбъркайте отново добре.
Може да разтопите шоколад и в микровълновата фурна, но трябва много да внимавате - опасността да загори е голяма. Задължително трябва да намалите фурната на минимална мощност. Аз понякога ползвам дори функцията за размразяване за тази цел. Но за да сте сигурни, стопете го на водна баня.

Рецептата на тортата може да видите тук. Приятно майсторене!

 

Tags: Украси

  • Hits: 8384

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.