Говеждо рагу с лазаня от полента

 


Първият брой на списание "Genuss" за 2021 година представя кухнята на Южен Тирол. Има много интересни рецепти, част от които съм решила да приготвя и споделя с вас. Кухнята на този красив район е повлияна от Италия, като същевременно е смесена с традиционните алпийски и немски гозби. За мен това означава, че е интересна и вкусна. Първото ястие, което опитах е еленско рагу с гарнитура спаначена лазаня от полента. Тъй като нямам дивеч го сготвих с говеждо, защото смятам, че най-много би се доближило до еленско или сърнешко месо. Но ако вие имате възможност да опитате гозбата с дивечово месо, не се колебайте. Много е вкусна и заслужава внимание.

Продукти за рагуто:

1 кг говеждо месо за готвене (най-подходящо е врат, гърди или плешка)
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. олио
1 с.л. масло
1 глава лук
1 морков
1/2 стрък праз
резен глава целина или един корен пащърнак
1 с.л. доматено пюре
250 мл сухо червено вино
250 мл говежди бульон
1-2 с.л. сладко от червени плодове или 50 мл десертно вино (шери, порто и др.)
1-2 дафинови листа
4-5 зърна хвойна
1 ч.л. зърна черен пипер
2 ч.л. суха мащерка


Продукти за полентата:

500 мл прясно мляко
20 г масло
125 г царевичен грис за качамак
50 г настърган на ситно пармезан
1 жълтък
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
сол на вкус

пълнеж:

40 г масло
300 г печурки на резенчета
1 скилидка счукан чесън
1/2 глава ситно нарязан лук
500 г пресен спанак на едро
сол и черен пипер на вкус

Продукти за бешамела:

2 с.л. брашно
2 с.л. масло
300 мл горещо прясно мляко
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
70 г настърган на ситно пармезан
сол на вкус

Приготвяне:

* За рагуто нарежете месото на едри хапки. Посолете, поръсете с черен пипер и запържете в олиото и маслото. Извадете го в чиния.

* Нарежете всички зеленчуци на едро. Сложете ги в мазнината от пърженето на месото и ги задушете, докато малко намалят обема си. Прибавете доматеното пюре, виното, бульона, сладкото и подправките. След като зеленчуците поврат няколко минути добавете месото. Захлупете и гответе на бавен огън 2 часа или докато говеждото напълно омекне.

* Отново извадете месото в чиния. Прецедете соса. Зеленчуците и подправките са си свършили работата и повече не са нужни. Редуцирайте соса до желана от вас гъстота. Посолете. Ако искате повече сос като количество не го редуцирайте много, а сгъстете с 1-2 ч.л. нишесте, размито в малко вода. Върнете месото в соса.

* За полентата кипнете млякото и маслото. На тънка струйка сипете царевичния грис, като непрекъснато бъркате. Гответе на бавен огън. След като качамакът се сгъсти махнете от котлона и прибавете пармезана, индийското орехче и жълтъка. Разбъркайте, докато сиренето се стопи и чак тогава посолете.

* Изсипете горещата полента върху дъска, покрита с хартия за печене. Покрийте с друг лист хартия и разточете с точилка на тънък пласт с дебелина около 0,5 см. Махнете горния лист хартия и изрежете краищата, като придадете правоъгълна форма. Оставете полентата добре да изстине, след което я нарежете на ленти.

* За пълнежа задушете в маслото гъбите, лука и чесъна. Прибавете спанака, гответе за кратко, колкото да намали обема си и подправете със сол и черен пипер. Ако желаете може да приготвите гъбите и спанака поотделно.

* За бешамела направете светла запръжка от маслото и брашното. Наведнъж налейте горещото мляко и разбъркайте енергично. Гответе соса няколко минути на много слаб огън. Махнете от котлона и добавете пармезана и индийското орехче. След като сиренето се стопи посолете на вкус.

* Наредете полентата като лазаня. Спрямо лентите, които сте нарязали подберете подходящ съд. На мен ми се стори най-удачно да ползвам правоъгълна форма за кекс или някаква друга за терин. Покрийте формата с хартия за печене и поставете една лента качамак. Намажете с бешамел, сложете малко от пълнежа и покрийте с втора лента. По този начин наредете лазанята, докато свършат продуктите. Сами решете колко пласта искате да бъде. Изпечете гарнитурата в предварително загрята на 180* фурна с вентилатор за около 40 минути. Охладете непременно изпечената полента до топло и я нарежете на парчета. Ако я нарежете гореща има опасност да се разпадне и изгуби добрата си форма.

* Дълга рецепта с много обяснения, но си заслужава. Това е празнично ястие, което изисква внимание и търпение. Сервирайте късчетата месо поляти с ароматния сос и гарнитура резен лазаня. Да ви е сладко и не забравяйте, че идеалното допълнение за съвършена наслада е чаша добро червено вино!

 

 

Tags: Ястия с месо

  • Hits: 9063

Коментари   

Рада
0
Здравей Йоли! Имам въпрос за гарнитурата...Може ли в индивидуални рингове да се направи лазанята от полентата и кои трябва да бъде последния пласт отгоре?
Отговор
yoli
+1
Разбира се, Рада. Всичко може да направиш както ти харесва. Няма значение с какво ще завършиш. Отново както предпочиташ. Може да е само полетна и да е гладка, но е хубаво да има от зеленчуците и соса. Ще е чудесно и запечена повърхност с малко кашкавал. Както ти харесва. Нищо задължително няма.
Отговор
Mariela Krustev
0
Здравей Йоли и Честита Нова Година.
Днеска направих първата твоя рецепта от Новата 2021 и стана прекрасен късен обяд.
Наистина си заслужава времето и търпението да се приготви. Толкова вкусно нещо отдавна не съм правила.
Сладкото го замених с виното Марсала.
Непременно ще я направя пак и то за специален повод.
Благодаря ти много.
Очаквам нови вкусни "предизвикателства" !
Отговор
yoli
0
За много години, Мариела! Много се радвам, че не ме забравяш. Благодаря, че се довери на това ястие. Наистина изисква повече време, но става чудесно. Подходящо е да се приготви от предния ден. Като отлежи малко е още по-вкусно.
Отговор
Mariela Krustev
0
Ами то се изяде. Другия път ще направя повече да има и за следващия ден :lol:
Пропуснах да сложа зърна от хвойна защото нямам. Трябва да видя как се казва на английски и да ги потърся тук.
Ако ги няма (макар, че тук всичко има стига да знаеш къде да го намериш), ще ми ги пратят от София.
Приятна седмица.
Отговор
Цветанка Александров
0
Здравейте Йоли,
Предложението е превъзходно, изпробвано и изядено вече:)
Желая здраве и креативна година!
Поздрави!
Отговор
yoli
0
Много, много се радвам, Цвети! Благодаря ти от сърце!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.