Кюфтета на скара с елхови връхчета

 

Много харесвам едно кулинарно предаване. Казва се "Kitchen Impossible". Водещата фигура е Тим Мелцер, от когото често черпя вкусни идеи. Ще ви разкажа накратко, защо харесвам това кулинарно шоу.

Всеки епизод е един готварски дуел между Тим и гост-готвач. Да вметна, че абсолютно всички гости са със звезди Мишлен. С други думи, говорим за изключително високо ниво. Един епизод протича по следния начин: всеки от двамата съперници бива пратен в три различни държави. Няма значение на кой континет. Получава една голяма черна кутия, която съдържа ястията, които трябва да сготви. Готвачът ги опитва на вкус, раздробява ги понякога на малки трошички, под лупа ги гледа, мирише ги и какво ли още не.... Защото после трябва да отиде сам да напазарува нужните продукти, да влезе в ресторанта, където се приготвя тази храна и да я сготви. Само от опитване, без да има никаква представа, каква е рецептата. Не може да си представите понякога какви изненади има! Задачите са изключително трудни, тъй като винаги дестинацията е на такова място, че дори не си и чувал за него, камо ли за типичната там храна. Нечувани и невиждани продукти, семейни рецепти, пазени с векове, или пък супер модерни и иновативни. Предаването наистина ми е много интересно и се надявам да започне да се излъчва и у нас. Може би няма да е скоро, тъй като това е шоу с много висок бюджет. Хората наистина обикалят навсякъде по света, без ограничения за закупуване на продукти и т.н.
Както и да е, отплеснах се, а всъщност исках да ви разкажа за тези кюфтета. В един от епизодите миналата година Тим Мелцер попадна някъде из Алпите. Един хижар приготви няколко неща, които Тим трябваше да повтори. И да ви кажа, откри тайната съставка на тези кюфтета! Евала! Те бяха от сърнешко месо, а основния аромат беше от млади елхови връхчета. Идея нямам, какво друго имаше в тези кюфтета, но така ми влезе мухата в главата с тези елхи, че нямаше начин да не опитам. Човекът ги пече на огън, в който също сложи едно елхово клонче за опушване. Моите кюфтета са на скара, а подправките са малко смлян лук, черен пипер и майорана. И цяла шепа ситно накълцани млади елхови връхчета. Няма да пиша рецепта, просто е безмислено. Исках само да споделя с вас, че по света има много, много интересни неща. И експеримените в кулинарията са нещо абсолютно задължително! Може не винаги да са сполучливи, но всеки един опит ни води напред. Ако ви се стори любопитна и на вас идеята с елхите, завъртете едни кюфтета, докато връхчетата са все още млади. Да ви е сладко!

 

Tags: Ястия с месо

  • Hits: 6518

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.