Лучено пиле

 

Изключително апетитно ястие! Пилето се маже подкожно с ароматен пълнеж от задушен лук и масло. Това прави месото сочно, уханно и много вкусно. Пече се върху подложка от червен лук, от който след това се получава великолепен сос! Заслужава да опитате.

Продукти:

1 цяло пиле
2 шалота или една глава кромид лук
120 г меко масло
150 мл бяло вино
1 дафинов лист
2-3 глави червен лук
1 глава чесън
1 малък лимон
1 с.л. сушен естрагон или друга подправка по избор
1-2 ч.л. нишесте
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин

Приготвяне:

* Нарежете шалотите на ситно. Прибавете естрагона и налейте виното. Задушете на среден огън до омекване на лука. Отхлупете съда и оставете течността напълно да се изпари. Дъното на тенджерата трябва да е почти суха. Охладете лука и го смесете с мекото масло, черен пипер и сол. Разбъркайте на крем.

* Почистете, измийте и подсушете пилето. Посолете го отвън и отвътре. С пръсти внимателно отлепете кожата му, като започнете откъм гърдите. За да достигнете по-навътре може да използвате мека силиконова шпатула. Бъдете внимателни, за да не се разкъса кожата. Прокарвайте я бавно с лек натиск надолу към месото. Под отлепената кожа сложете на части от маслото. Като масажирате се старайте да избутате маслото възможно по-далеч. Остатъкът от маслото сложете заедно с лимона в кухината на пилето. (За да е по-сочен лимона го надупчете и сложете за 20-30 секунди в микровълнова фурна.)

* Намажете по-дълбок съд за печене със зехтин. Нарежете червения лук на дебели кръгове, а главата чесън на две половини. Подредете ги на дъното на тавата, прибавете дафиновия лист и посолете. По желание добавете няколко клончета мащерка.

 



* Поставете пилето върху лука и захлупете съда, ако има капак. Ако няма го покрийте с лист алуминиево фолио. Печете 40-50 минути на 160*. Отхлупете съда и усилете фурната до 180*. Печете още половин час, докато месото се сготви напълно, а червения лук започне да потъмнява и карамелизира. Ако лукът загаря налейте малко вода. Трябва да е карамелизиран, но не загорял.

* Извадете пилето в голяма чиния. Претрийте през сито червения лук, чесъна и отделилия се при печенето сос. Сгъстете на котлона с малко нишесте, размито в 50 мл вода. Ако искате повече сос добавете 200 мл пилешки бульон и още една лъжичка нишесте. Овкусете със сол и черен пипер и сервирайте към печеното пиле. Да ви е сладко!

 

Tags: Ястия с месо

  • Hits: 14908

Коментари   

Рада
+1
Снощи изпробвах рецептата за Лучено пиле. Резултата е уникално вкусно пиле и превъзходен сос.
Следя блога ти Йоли и не една или две рецепти съм правила с твоите напътствия.Респект ти си които гюру.
Поздрави
Рада
Отговор
yoli
0
Така ме зарадва, Рада! Благодаря ти! Много се радвам, че ти хареса.
И да знаеш, че имаш едно от най-хубавите български имена. Поне за мен е така.
Отговор
Веса
0
Йоли,искам да те попитам може ли вместо пиле да сложа пил.бутчета,защото у нас никой не обича бяло месо,а в цялото пиле е доста.Ще се постарая да го обработя като пилето?
Отговор
yoli
+1
Разбира се, Весе. И у нас е същото, никой не обича бяло месо. Ще стане чудно с бутчета. Отлепи им кожата, сложи плънката и ги пъхай във фурната.
Благодаря ти, ще се радвам, ако ви в вкусно.
Отговор
Рада
0
Имам предколеден въпрос....
Ако заменя пилето с пуйка и увелича времето за печене съответни,дали ще се получи....?
Благодаря
Отговор
yoli
0
Разбира се, Рада. Точно това трябва да направиш, надявам се да ти хареса! Честита Коледа!
Отговор
Диана Ванкова
0
Много ми хареса рецептата! Предполагам, вкуса ще е уникален. А дали мога да използвам френски петлета или ще ми препоръчате друг вариант? Благодаря предварително!
Отговор
yoli
0
Благодаря, радвам се, че ти харесва рецептата. Не ви дам защо да не може. Пълнежът може да се ползва за всякакви птици. Принципът е един и същ. Ще стане чудесно!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.