Свинско каре със сушени плодове

 

Сервирайте месото топло с лека гарнитура. Аз го сервирах с джинджифилови моркови, леко сготвени за 5 минути в малко масло и поръсени с черен сусам. Ако желаете ястието да стане по-сочно, пригответе допълнително сос, който обичате.

Продукти за 4 порции:

800 г свинско контра филе
4-5 с.л. микс сушени плодове
2 с.л. суров шамфъстък
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. люта горчица
2 с.л. зехтин
сусам за овалване

 



Приготвяне:

* Накиснете плодовете във вода за 30 минути, отцедете ги и ги нарежете на парченца. Смесете ги с шамфъстъка.

* Осолете добре месото и го поръсете с черен пипер. С остър нож с тънко острие прободете месото в средата и разширете отвора със завъртане на ножа. Напълнете го със сушените плодове. Старайте се да напълните месото максимално плътно за да получите красива шарка при разрез.

* Намажете месото с малко зехтин и го запечатайте добре от всички страни в тиган или тенджера с незалепващо покритие. Пържете на среден огън.

* Смесете горчицата с останалия зехтин и намажете запърженото месо от всички страни. Оваляйте в сусам.

* Сложете месото в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 200* и печете около 30-40 минути. След 20 минути може да проверите готовността на месото, като го прободете с върха на остър нож. Сокът, който изтича трябва да е бистър. Това означава, че месото е готово.

 

Tags: Ястия с месо

  • Hits: 7080

Коментари   

Мариана Тодорова
0
Здравейте, Йоли! Какъв сос бихте ме посъветвали да приготвя за това прекрасно свинско каре със сушени плодове. Пробвала съм рецептата- прекрасна е, но сосът нещо не мога да го улуча. Благодаря предварително! Желая здраве, спокойни коледни празници и вдъхновение!
С поздрав, Мариана
Отговор
yoli
0
Много се радвам, че ти харесва, Мариана! Благодаря ти!
Без сос е сухо. Подходящ е тъмен сос. В мазнината от пърженето сложи малко ситно нарязан лук, цяла скилидка чесън и мащерка или розмарин. Като омекне лука добави 1 с.л. брашно и го запържи малко. Разреди с червено вино и разтворен бульон, най-добре говежди. Разреждаха постепенно до желана гъстота. После черен пипер и сол на вкус. Ако киселее от виното служи малко захар или мед. Махни от котлона, прецеди и сложи 20 г масло, без да готвиш повече. Надявам се да ти хареса.
Отговор
Свежина
+1
Йоли,в момента не разполагам със суров шамфъстък и дали ще е ОК ,ако го заменя с други ядки например орехи или кашу?Благодаря предварително!
Отговор
yoli
0
Разбира се, Свежи! С каквито ядки харесваш. Благодаря ти!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.