Тера Мадре - Беласица. Пляска

 

 

Имах удоволствието да съм гост на регионалния форум Тера Мадре Беласица 2013, както и на Фестивала на кестена, който за втора година се проведе в с. Коларово, община Петрич. За събитията може да прочетете по-подробно в списание Меню. Отново открих невероятни гозби, приготвяни от бабите по селата с много любов и уважение към традициите ни. Гозби, приготвени само с няколко простички продукта се превръщаха в истинска наслада. Благодарение на Slow Food и Деси Димитрова имам възможността да опозная и вкуся нашата уникална българска храна. Приготвям я у дома, разказвам за нея и много, много се гордея с традициите и историята ни.
Днес искам да ви представя пет от ястията, които опитах в село Коларово. Четири от тях - Пляска, Мешник, Чолбур и Крайшник направих в къщи, а за петото само ще ви разкажа. Казва се Ракарник, а баба Калинка от село Габрене ни показа как се готви. Надявам се да ви допаднат и да ги опитате и вие. Започваме с Пляска.

Пляска ни приготви леля Рукие от село Яворница. Състои се от каша, в която има само брашно и вода, а пълнежът е нещо, което може да се откъсне от градината, полето или гората. Рукие казва, че пляската произлиза от най-бедните години в региона, наистина от нищо нещо,  но тя все пак слага по едно-две яйца. Така направих и аз.

Продукти:

2 ч.ч. брашно
1,5 ч.ч. вода
2 яйца
сол на вкус
2-3 с.л. масло

плънка:

2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
сол на вкус

 



 Приготвяне:

* Нарежете на ситно лука и магданоза. Задушете ги в олиото и посолете.

* С домакинска бъркалка разбъркайте яйцата, водата и брашното. Посолете.

* Сложете маслото в тава и го загрейте във фурна на 200*докато се стопи и покафенее.

* Върху маслото сипете половината от кашата. Изпечете във фурната около 4 - 5 минути колкото да засъхне повърхността. Получава се тънка влажна основа, наподобяваща твърда палачинка на фурна.

* Върху кората разнесете равномерно плънката и залейте отгоре с останалата каша.

* Изпечете пляската за около 30-40 минути докато добре се зачерви. Сервирайте топла или студена, нарязана на парчета. Да ви е сладко!

 

Tags: Български гозби

  • Hits: 8745

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.