Великденски яйца, багрени с червено зеле

 

Когато багрим яйца за Великден всеки от нас иска да станат възможно най-красиви. Цветни, шарени, весели и много пролетни. Колоритът им внася толкова настроение и уют у дома! Техниките за боядисване на яйца са най-различни, а идеите за украсяване неизчерпаеми. Тази година се спрях на боядисване с червено зеле. Цветовете, които се получават са в синьо-зелено-лилавата гама и са невероятно нежни и ефирни. Ще се опитам да ви преразкажа експериментите си и ще се радвам, ако опитате и вие.

 

Нужни са ви яйца (за предпочитане бели), червено зеле, оцет и малко сода за хляб. Опитах различни варианти със сурово или сварено зеле и съответно се получиха различни цветове и шарки.

1. Отрежете резен зеле и го смелете фино с пасатор или в блендер, като налеете малко вода. Зелето трябва да е сурово и след смилане да заприлича на каша. Сложете в него няколко сварени яйца и ги оставете да престоят. Няма значение дали яйцата ще са топли или студени. Наблюдавайте наситеността на цвета. След като ви хареса, как са се оцветили ги извадете от зелевата каша и почистете със салфетка. Разбира се, колкото по-дълго ги държите, толкова ще са по-наситени. Резултатът е прекрасен лилав цвят. За да се получи в зелето не се слага нито сода, нито оцет.

 2. Със сурово зеле се образуваха и чудесни шарки. От зелето нарежете няколко много тънки ивици и ги наредете върху парче кухненска салфетка. Сложете едно топло сварено яйце отгоре и се опитайте възможно най-плътно да го обгърнете с нея. След това завийте в найлоново фолио. С пръсти внимателно притиснете местата, където изпъкват лентичките от зеле. Може дори да натиснете леко с нокът по тях за да изтече сок. Да припомня отново-внимателно за да не се счупи черупката на яйцето. Така завитите яйца оставете да престоят час-два или повече. Като ги развиете ще получите различни лилави шарки.

 3. Нарежете половин глава зеле на ситно и го сварете за половин час във вода, която трябва да е около 1-2 см над зелето. Прецедете и докато течността е още гореща сложете малко сода. Сложете топли сварени яйца вътре и ги оставете да се боядисат. Ще получите зелен цвят. За различни нюанси на зелено може да извадите някои от яйцата по-рано, а други да оставите да престоят по-дълго време за наситен цвят. Отново сварете зеле, като при предния вариант, но този път към прецедената отвара сложете 1 с.л. оцет. Яйцата, боядисани в нея ще станат сини. Ако ги държите дълго време ще станат много тъмно мастилено-сини, както се вижда в дясно на двойната снимка.

 Като обобщение мога да кажа, че със сурово зеле се получава лилав цвят, със сода зелен и с оцет син. На мен най-много ми харесаха яйцата с нежни ненаситени цветове и затова не ги оцветявах дълго време. За наситени цветове може да оставите яйцата да престоят в зелето дори цяла нощ. Преценете сами, как ще ви хареса най-много. Техниката за багрене със сварено зеле е стара и изпитана, но на мен ми допадна тази със сурово зеле, което си беше изцяло мой експеримент.

 


 
Яйцата стават наистина красиви, но това не е повод да забравим за червените яйца. Нека във всеки дом има червено яйце за здраве и берекет. А ако искате да изненадате гостите си приятно, подарете им боядисано яйце, завито в мъх и украсено с клонки и цветчета. Светли празници на всички!

 

Tags: Великден

  • Hits: 11980

Коментари   

Magdalena
0
Испробвах техниката става уникално!
Отговор
yoli
0
И аз много ги харесвам, Маги. Благодаря ти, радвам се, че си останала доволна!
Отговор
Диана
0
Страница в Инстаграм имаш ли?
Отговор
yoli
0
Да, имам.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.