Инвертиран сироп или как сами да си направим заместител на глюкозата

 

Много често читателите ми питат защо има глюкоза в рецептата, не може ли да се замени с нещо друго, откъде да се набави и т.н. Да, глюкозата не се продава във всеки магазин, въпреки, че лесно ще я откриете в по-големите супермаркети. В сладкарството истинската глюкоза може да се замести с царевичен сироп, сироп от захарно цвекло, меласа или инвертиран захарен сироп. Този продукт е много важен при някои рецепти! Специално в кремове и глазури, в захарно и шоколадово тесто за декорация и някои бисквити, глюкозата или някои от заместителите и́ са доказателство за високо качество, като краен резултат. Глюкозата се използва с цел да се повиши трайността на продукта, за по-добър златист оттенък  при печивата, за избягване опасност от захаросване при кремове и сладка и за чудесна гладкост и еластичност.

Бих искала да споделя с вас една лесна рецепта за домашно приготвен заместител на глюкозата. Това е инвертиран захарен сироп, за който най-често се споменава в пчеларството, въпреки че тази рецепта е малко по-различна и е пригодена за сладкарски цели. Инвертираният сироп се получава при нагряване на захар, вода и киселина. При този процес протича реакция, разделяща захарозата на фруктоза и глюкоза. Сиропът се приготвя действително много лесно и е с голяма трайност. Съхранява се в буркан, прибран в кухненския шкаф. Чудесно е да имате под ръка такъв сироп, когато ви протрябва за някоя рецепта, нали?

Ето какво ви е нужно за около 400 г готов инвертиран сироп:

350 г кристална захар
155 мл вода
2 г лимонтузу
1,5 г сода за хляб

Как да го приготвите:

* В тенджера (добре е да бъде с дебело дъно) смесете захарта, водата и лимонтузуто. На среден огън кипнете сироп. Затворете тенджерата с капак и намалете силата на огъня до минимум. Сиропът трябва съвсем леко да къкри, без бурно кипене. Варете до достигане на температура 110*С. Сиропът трябва да е с бледожълт оттенък и с консистенция на течен мед. (Съжалявам за тъмния карамелен цвят, който се вижда на снимката. Докато снимах светлината беше доста оскъдна и не успях да направя качествени снимки, които да покажат реалния цвят на сиропа). По време на варенето не отваряйте капака!

* След достигане до 110*С махнете тенджерата от котлона и я отворете, като внимавате в сиропа да не попада от водата, която се е кондензирала на вътрешната страна на капака. Прибавете содата. Ще се образува плътна пяна, която постепенно ще се уталожи и напълно ще изчезне за около десетина минути. Докато това стане разбърквайте периодично сиропа. 

* Това е всичко. Сиропът е течен докато е топъл, но след като изстине става с консистенцията на течен мед. Налейте го в сух буркан , затворете с капачка и съхранявайте на стайна температура. Приятни занимания!

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 18535

Коментари   

Ваня
0
Добър ден , току-що направих този сироп , но не получих този карамелен цвят .Къде бъркам ?
Отговор
yoli
0
Абсолютно никъде, Ваня. Не трябва да е карамелен. Колкото по-светъл, толкова по-добре. Аз моят малко го изпуснах, затова е по-тъмен. Страхотно си се справила!
Отговор
Ваня
0
Благодаря за бързия отговор . Благодаря и за чудесните рецепти и идеи които споделяте с много любов и уют .
Отговор
Нели Салчева
0
Може ли да се използва в сладкарството инвертиран сироп за пчели /с инвертаза/ ? Благодаря!
Отговор
yoli
-1
Със сигурност, мисля аз. Това го ядат пчелите, а след това ние хапваме техния мед. Но трябва да каже някой, който разбира от пчеларство, не аз.
Отговор
Ивелина
0
Тази глюкоза става ли за сладкиши?
Отговор
yoli
0
Разбира се, нали затова е рецептата в готварски сайт.
Отговор
yoli
0
Разбира се, нали затова е рецептата в готварски сайт.
Отговор
Десислава
0
Здравейте, а можели да се използва като заместител при направата на огледална глазура?
Отговор
yoli
+1
Разбира се, Деси. Аз само с нея правя. Давай смело.
Отговор
Иванина
0
А може ли вече направен такъв сироп да се използва за направата на италианския меренг,като само се затопли до нужните градуси?
Отговор
yoli
0
Не съм опитвала, Ива. Не искам да те заблуждавам с мнение, в което не съм убедена. Ако някой знае повече, моля да сподели.
Отговор
Диди Савчева
0
Здравейте! Ще правя фондан, от който мисля да направя цветя, възможно ли е да използвам тази рецепта за заместител на глюкозата? И правили ли сте фондан с този заместител? Благодаря предварително!
Отговор
yoli
0
Категорично да, Диди. Можеш да ползваш този сироп за абсолютно всичко, което изисква глюкоза. Давай смело.
Отговор
Диди Савчева
0
Благодаря, Йоли!
Отговор
Росица
0
Здравейте! Искам да направя домашни близалки. Този сироп дали е подходящ и ще се втвърдят ли блзалките?
Отговор
yoli
0
Привет, Роси. Да, напълно. Но важното е да спазиш нужната температура на сиропа, когато ги правиш. Непременно провери каква трябва да бъде. Ще намериш информация в интернет със сигурност. Това е най-важно, за да се втвърдят близалките и са не се разтекат после.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.