Сироп от смокинови листа

 

Рецептата за този ароматен сироп ми е скъп спомен от най-щастливите ми години, докато рибарското селище на устието на Ропотамо все още съществуваше. Там израстнах, там израстна и моето дете. Около рибарските колиби имаше много смокинови дървета с разкошни зрели плодове. Хората правеха от тях сладко, конфитюр, както и този сироп. Уникален е, непременно го опитайте!

 

Продукти:

20-30 смокинови листа без дръжките
1 литър вода
1 кг захар
1 пакетче лимонтузу

 Приготвяне:

* Измийте листата и ги сварете във водата за 20 минути. Оставете всичко да изстине. Отстранете листата и прецедете течността.

* Към смокиновия сок прибавете захарта. Варете 30 минути без капак, докато сиропа започне леко да се сгъстява. В последните 2-3 минути от варенето прибавете лимонтузуто.

* Сипете сиропа докато е още горещ в суха бутилка. Затворете веднага.

* Поднесете с газирана вода, лед и лимон. Наздраве!

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 176016

Коментари   

петя маринова
+1
Не се ли разрежда после с вода?Струва ми се, че ще е много сладък с този 1 кг. захар?
Отговор
yoli
+52
Петя, това не е сок, а сироп. Сокът се пие направо, а сиропите се разреждат. В края на рецептата съм написала, че се поднася с газирана вода.
Отговор
Анелия Григорова
+4
Не прочетохте последното изречение от рицептата.
Отговор
Анета Станчева
+3
Г-жо,авторката е написала."разрежда се с газирана вода,лед и лимон".
Просто четете внимателно.
Отговор
Мая
+6
Ооо, Йоли, напълно те разбирам. Обожавам смокиновия аромат поради същата причина - най-щастливите ми детски спомени, само че в Пловдив. Благодаря, че отново ни подари прекрасно парченце магия !
Отговор
yoli
+4
Да, Майче. Вкусовите спомени са за цял живот. Много хубав стаеа сиропа, ще се радвам да опиташ. Благодаря ти!
Отговор
Емилия Гълъбова
0
Вместо лимонтозу не може ли сок от лимон?И ако може колко?Благодаря предварително за отговора.
Отговор
Мария
-2
Здравейте,
Благодаря за рецептата, ще я пробвам. Исках да попитам колко време остава годен за консумиране сиропът след като се отвори. Благодаря предварително! :-)
Отговор
yoli
0
Ще се радвам, ако ти хареса, Мария. Благодаря!
Сиропът може да се съхранява в хладилник може би около 2 месеца.
Отговор
Катя
+9
Ако стерилизирате бутилките със сиропа за 5-10 мин., може да издържи година, две. Аз го стерилизирам.
Отговор
yoli
0
Абсолютно вярно, Кате. Като всички сиропи и този може да се съхрани дълго чрез стерилизация.
Отговор
yoli
0
Привет, Мария. Разбира се, че може. Минимум сок от 1 лимон. Може и повече. Лично аз предпочитам да има повече кисела нотка
Отговор
Борислава
+1
Пробвах рецептата и определено ми хареса. Ще направя още. Благодаря за рецептата
Отговор
yoli
+2
А аз благодаря за доверието! Много се радвам, че ти хареса!
Отговор
Kremi
+2
Здравейте искам да попитам .. имали значение кога се събират листата
Отговор
yoli
+2
Абсолютно никакво, Креми. Когато има листа дървото, по всяко време може да се берат за сироп. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти!
Отговор
Таня Петрова
-2
Да попитам лимонтозу цяло пакетче ли се слага
Отговор
yoli
+4
Аз съм написала, Таня, че е едно пакетче. Може би не си видяла. Ще се радвам, ако сиропът ти хареса.
Отговор
Кристина
0
Здравейте, Йоли! Рецептата звучи чудесно и задължително ще опитам. Бихте ли могли да уточните количеството лим.киселина, защото различните производители предлагат различни по количество опаковки, напр. пакетчетата на Йоткер са по 8 гр., а на Пикантина са по 10 гр. Предварително благодаря!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Криси. Радвам се, че ти хареса сиропът. Да ти кажа, няма абсолютно никакво значение. Ако е с 2 г повече сиропът ще стане малко по-кисел, което направо си е предимство. А и тези 2 г нямат отношение към рецептат, няма да я променят като качество. Може и сок от 1 лимон да сложиш вместо лимонтузу. Важно е да не захароса, това е.
Отговор
Кристина
+2
Много благодаря, Йоли! Стана прекрасен сироп! Домашните също много го харесаха и сега варя двойна доза :)
Отговор
yoli
0
Много се радвам, Криси. Благодаря и наздраве на всички ви!
Отговор
Вера
-1
Ще си съхрани ли за дълго, ако не се стерилизира, а се налее горещ, в буркани с винтова капачка? Както сладката...
Отговор
yoli
0
Да, Верче. Напълни съвсем до горе. Да има колкото се може по-малко въздух. И да е съвсем горещ.
Отговор
Вера
+1
Благодаря, Йоли! До час ще е готов ;)
Отговор
Mariana
-1
Здравейте. Не разбрах листата веднага ли се вадят или се оставят в сиропа докато изстине?
Отговор
yoli
+2
Мариана, сиропът се сипва горещ в бутилки, за да се консервира. На принципа за правене на сладко. Няма как листата да останат, а и не е нужно. Достатъчно ароматно е.
Отговор
Mariana
+1
"Измийте листата и ги сварете във водата за 20 минути. Оставете всичко да изстине. Отстранете листата и прецедете течността." - имах предвид дали остават в отварата докато изсива или се изваждат веднага?
Отговор
yoli
-1
А, сега разбрах въпроса. Мисля, че точно съм го написала, но явно не достатъчно ясно. Извинявам се, ако е така.
Листата се варят 20 мин. След това пише “ оставете всичко да изстине”, т.е. всичко, заедно с листата. После пише “отстранете листата и прецедете”. Това е.
Отговор
Crazyhorse
0
Подходящи ли са смокиновите листа в момента за направата на този сироп?
Отговор
yoli
-1
Абсолютно! Няма никакви значение по кое време на годината се берат. Нужен е само ароматът им, не се ядат така или иначе.
Отговор
Христина
+1
В сиропа има ли оцветител някакъв моя е със съвсем друг цвят
Отговор
yoli
0
Не, разбира се! Цветът е различен при различните смокини. Има бели смокини и наситено лилави. От едните сиропът е светъл, жълтеникав. От другите по-скоро кафяв до леко зеленикаво.
Отговор
Тихомира Ефтимова
-1
Здравейте,
Искам да попитам листата може ли да са сухи , понеже имам 60 листа изсушени за чай . Може ли да ги използвам или трябва да са прясно набрани?
Отговор
yoli
0
Нямам представа, Тихомира. Не искам да те подвеждам. Опитай с малко количество. Една чаша вода, няколко листа и малко захар. Пък да видим какво ще излезе. Информацията ти ще е полезна за всички ни. Благодаря.
Отговор
таня станева
0
Йоли,кажи ми какви ползи има за здравето от тоя сироп???
Отговор
yoli
+2
Таня., удоволствие на сетивата носи този сироп. Като всичко вкусно нещо, което обичаме да хапваме и пийваме. А когато на човек му е кеф, той е здрав и щастлив!
Отговор
Надежда Лимонова
+12
Ако всички четяхте внимателно нямаше да зададете толкова тъпи въпроси. А Йоли с такова търпение и учтивост е отговорила на всички. Благодаря ти Йоли.
Отговор
Наталия Методиева
0
Здравейте и аз си направих такъв сироп тая година,но искам да питам става ли за дете на 1 годинка,и колко мога да давам.
Отговор
yoli
+1
Наталия, смокините са много силен алерген. Може би при сготвено състояние няма опасност, но тива не е в моята компетенция. Аз не бих дала, много е малко детенцето. А и в сиропа има твърде много захар. Сама прецени, не бих се наела да те посъветвам.
Отговор
Стефка Попова
0
Благодаря много за рецептата! Действието му е като балсам за душата!
Отговор
yoli
+1
Аз благодаря, Стефи! Наздраве!
Отговор
Габриела
-1
Пробвах за този сироп при една приятелка дето живее в Синеморец, тя ми даде и рецептата, въпреки че е малко по-различна (при нейната не се вари със захарта, няма и лимонтозу), но Вашия вариант ми допада повече. Та днес, тръгвайки си от морето си набрах листа, прибрах се и ги сварих току що. ОБАЧЕ! С цялата си глупост съм ги сварила с дръжките, това дали е проблем и дали да ги хвърля и да се разходя от София до морето да си набавя нови?! :D
Отговор
yoli
0
Обезателно трябва да се разходиш отново до морето, Габи! Но не за нови листа, а за да изкараш някой друг приятен ден. Нищо му няма на сиропа, разбира се! Наздраве и благодаря!
Отговор
Габриела Ангелова
0
С най-голямо удоволствие, Йоли, 25 дена просто не са достатъчни! :lol: Благодаря за бързия отговор!
Отговор
Docho
0
Йоли здрасти. Мен ме интересува точно за този сироп, но какви са пропорциите за 200 бр листа? Тъй като мойте листа са повече, а не искам да похабявам половината, искам да си ги опотребя всички, или пък ако знаеш и някоя друга рецепта с смокинови листа
Отговор
yoli
+1
Привет. Няма проблем, за тези листа, които имаш умножи всичко по три и готово. Чак толкова прецизни мерки не са нужни.
Отговор
Docho
+1
Привет скъпа Йоли, направих го. Получи се супер, но искам да те попитам нормално ли е при варенето когато вече започне да ври, да се образува жълта пяна, една такава с жълто зеленикав цвят
Отговор
yoli
-1
Много се радвам! Благодаря ти! Да, напълно е нормално. Каквото и листа да свариш, особено мъхави все така става. Получава се в съприкосновение със захарта най-вече. Махаш я и готово.
Отговор
Кат
0
Здравейте!
Благодаря за рецептата! Бих искала да попитам дали сиропът има леко горчив вкус? При мен се получи леко горчиво и се чудя дали е нормално да е така? Махнах дръжките на листата преди варене.
Отговор
yoli
0
Благодаря, че опита, Кат. И други хора са споменавали за горчивина. Нямам представа наистина. Може би зависи от самите листа. На мен не ми се е случвало. Много съжалявам, наистина не знам.
Отговор
Мариана Гаргова
+2
Йоличка здравей! :) Този сироп наистина е уникален! Толкова много ни хареса! Смокините са най-най-най-любимият ми плод! Моето момче ми посади 6 дръвчета в двора в Несебър, той свари сиропа от листата, аз така и не стигнах до морето. Направи огромно количество, ще имаме и за зимата, затова го стрилизира. Благодарим ти за прекрасната рецепта!!! :) Много целувки и хубав ден! :)
Отговор
yoli
0
Ех, че се радвам да те видя тук, любима ми! Много се радвам, че опитахте сиропа. Имаше ли горчива жилка? Вчера имах коментар, че така се е получило. Може би зависи от самите листа, не знам.
Прегръдки ти пращам и благодаря!
Отговор
Мариана Гаргова
+2
Не, Йоличка, никаква горчива жилка! Аз го посъветвах да бере по-младите листа, но той каза, че е брал всякакви, каквито му харесали, може да е имало и по-стари листа, но в никакъв случай не горчи :) Той направи втората доза именно, защото страшно много ни се услади! :) Още веднъж благодарности от нас! Прегръщам те! :)
Отговор
yoli
+1
Благодаря, мила!
Отговор
em
0
Вместо захар може да ползвате ксилитол, особено ако ще го дават и на деца.
Отговор
yoli
+1
Съжалявам, нямам ни най-малка представа. Трябва да попитате хора, които са насочени към друг вид на хранене.
Отговор
Даниела
0
Привет и благодаря за рецептата. Миналата година направих няколко пъти от сиропа и всичко беше ок. Тази година със захар Сладея на два пъти ми се карамелизира и изхвърлих бутулките, където сиропът се беше спекъл. Спазвам точно рецептата, не знам какво става. Печката ми е нова. Но и на нея съм правила нормален сироп…
Отговор
yoli
+1
Привет и от мен. Много странно, наистина. Никой не е споменавал подобен проблем. При някои се е случвало сиропът да нагарча, но това явно е от листата. А и ти си го опитвала вече и знаеш как се получава. Наистина не знам. Сладея е принципно качествена захар, чак не искам да повярвам, че е от нея. Благодаря ти, независимо, че този път не се е получило.
Отговор
Любен Боянов
+1
Каква поредна любопитна рецепта! Мерси. На вилата (макар и да е на 860 м надморска височина, близо до Банско и Разлог) съм засадил смокини (е, не е Ропотамо), които точно като почнат да зреят ги попарва есенната слана. Обаче имат много и хубави листа, както и мини смокинчета (зелени). Само да не забравя, идващата есен/лято ще направя тази рецепта, която е пълна изненада за мен. Апропо, освен захар дали може да се сложи мед? Отзивите сочат, че е вкусно, ще докладвам след 9 месеца :)
Отговор
yoli
-2
Много ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти! Да, разбира се! С мед също би трябвало да е хубаво. Аз не съм опитвала, тъй като не знам дали ще ми хареса да смеся точно тези два аромата-на меда и смокините. Пробвай, ще чакам да кажеш.
Отговор
Михаела
-1
Здравейте
Искам да попитам, има ли значение листата от култивирана смокиня ли трябва да са. Или маже и от дива.
Отговор
yoli
0
Здравей, Михаела. Честно казано, аз не виждам разлика. Каквито намериш. Аз все с диви смокинови листи съм го правила.
Отговор
Мира
0
Здравейте! Ако се направи с лимон, вместо лимонтузу, дали се ще се запази няколко месеца?
Отговор
yoli
0
Би трябвало, Мира. Но също като при конфитюри и сладка сипваш съвсем до горе горещ сироп в бутилка и я затваряш веднага. Минимално да се ограничи въздуха.
Отговор
Соня
+1
Здравейте, Йоли,
Възхищавам Ви се от години! В годините, в които Ви следвам съм приготвяла много от Вашите уникални рецепти. Сега ще пробвам и тази :-).
Набрах достатъчно листа и ще пробвам с по-голяма доза (ще консервирам бутилките). Има и много млади листа и си мисля да пробвам да приготвя сърмички с тях. Имате ли рецепта и бихте ли я споделили?

Благодаря и бъдете здрава!
Отговор
yoli
+2
Много си мила, Соня! Благодаря ти от сърце! Надявам се сиропът да ви хареса.
Не, нямам рецепта за сарми, но сигурно ще е интересно със смокинови листа. Само не съм сигурна какви подправки са избереш. Смокините са доста уханни дървета със сладникав и малко тежък аромат. Малко кимион, индийско орехче, кардамон, гарам масала…. , нещо подобно може би. Близко до арабската кухня като подправки. И обезателно олекоти вкуса с лимонова кора и сок. Пиши ми после, дали се е получило добре. Успех!
Отговор
Соня
+1
За сега затворих листата в буркани, поради липса на време. Изненадах се, че станаха много крехки. Веднага щом ги сготвя ще пиша :-)
Отговор
Nikol Saykova
0
Здравейте, искам да попитам нормално ли е, ако сиропът нагарча?
Отговор
yoli
+1
Категорично не. Никога не ми се е случвало. Съжалявам, не знам причината.
Отговор
Биляна
0
Привет! Имам следния въпрос. Като се откъсне листо има бяла, лепкава течност. Тя не пречи ли и не е ли от нея горчивината в последствие. Като се измият листата не знам дали се маха. Какъв е вашият опит с тази течност. Благодаря предварително!
Отговор
yoli
-1
Привет, Биляна. Нищо никога не съм махала. Като измия листата млякото също в голяма степен се отмива.
Отговор
Ани
0
На 20 листа колко вода се сипва има ли значение?
Отговор
yoli
0
Ами 1 литър. Написала съм за 1 л от 20 до 30 листа, тъй като са различни на големина. Няма как да се изчисли точно, освен ако не се посочи грамаж. Но просто не е нужно.
Отговор
Ани Талева
0
Здравейте. За пръв път направих сиропа и взе, че се получи :-) Благодаря Ви за рецептата. Моят малко киселее, но аз го харесвам.
Отговор
yoli
+1
Благодаря, Ани! Много се радвам, че ти хареса!
Отговор
Полина
0
С 1 пакетче лимонтузу, стана доста неприятен за пиене. Мисля, че е необходимо по-малко количество. Иначе може и да е приятен сироп, но при мен не се получи.
Отговор
yoli
0
На кой колкото киселко му харесва, Поли. Съжалявам, че на теб не ти допада.
Отговор
Радева
0
Здравейте,а дали е възможно захарта да се замести с мед.
Отговор
yoli
0
Привет и от мен. Да, може. Но има две неща, които трябва да се съобразят. Медът е с много изразен вкус и съчетанието със смокиновия не е много удачно. Просто няма да е вкусна комбинацията. Второто е, че принципно не е добре да се вари, за да не отпуска вредни вещества. Тук съвет не мога да дам, трябва сама да прецениш и решиш.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.