Macedonia

 

Представям ви една италианска плодова салата, която знам от приятеля ми Ники Куманов. Често го споменавам в публикациите си, защото освен, че бе цигулар, Ники беше и великолепен кулинар. Много ми е мъчно, че вече не е сред нас. Много от вкусните рецепти в блога ми са негови. Преди години Ники направи тази плодова салата за представянето на книгата ми "Вкусно с Йоли" в "Студио 5". Салатата е много различна от плодовите салати, които сме свикнали да правим. Изкючително свежа, тъй като е с много лимони.  Колоритна заради многото плодове и с леко ухание на мента. Macedonia на италиански всъщност означава "Плодова салата". Ники, благодаря ти за фантастичната рецепта. Където и да си сега, знам, че ще ме чуеш.

Продукти за 4 салати:

2 кг лимони
захар на вкус
4 ябълки
2 круши
плодове по избор-диня, пъпеш, киви, сини сливи, праскови, ананас, ягоди и др.
прясна мента

 

 


Приготвяне:

* Изцедете лимоните и подсладете сока със захар  по ваш вкус.

* Обелете ябълките и ги нарежете на ситни кубчета. Сложете ги в лимоновия сок и бъркайте с чиста дървена лъжица, докато леко се загладят. Италианците дори имат дървени лъжици, с които бъркат само тази салата и нищо друго.

* След това прибавете крушите и останалите плодове, които сте определили за салатата. Първо прибавяйте по-твърдите плодове, а накрая по-меките. Режете твърдите плодове на  по-ситно, отколкото меките. Гъстотата на салатата определете сами.

* Разбъркайте внимателно салатата и я оставете за 2 часа на стайна температура. След това я приберете на студено в хладилника. Добре е да престои една нощ преди сервиране. Това също е съществена разлика в сравнение с повечето плодови салати.

* Сервирайте салатата със стръкче прясна мента и по желание с топка ванилов сладолед. Да ви е сладко! 

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 5033

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.