Фламкухен (Flammkuchen)

 


Едно от любимите ястия в Германия е Фламкухенът. Произходът му е от Елзас, но е разпространен не само във Франция и Германия, а и в цяла Европа. Разликата между фламкухен  и пица е много голяма. Може би на вид си приличат, но на вкус категорично не. Тестото при фламкухена е много по-тънко отколкото при пицата. В него няма домати, нито средиземноморски подправки. Сервира се в продълговата форма непременно върху дървена дъска. По ресторантите в Германия може да се намери най- различно гарниран фламкухен, но класиката си остава крем фреш или шманд, див лук, суров солен бекон и стар лук. Лесно и семпло ястие. В Елзас пекарите са пробвали готовността на пещите именно с парче тънко разточено тесто преди да сложат в тях да се пече хляба. Оттам идва и името фламкухен или tarte flambée. Няма да пиша рецепта с точни пропорции, просто ще ви разкажа как се прави и какво ви е нужно като продукти. Количествата преценете сами. Да ви е сладко!

Продукти:

тесто за хляб
крем фреш или шманд
див лук
суров солен бекон
стар лук

Приготвяне:

* Разточете тестото на много тънка кора. Опитайте се да я изтъните два пъти по-тънко отколкото е нужно за пица. Най-добре е да направите това върху хартия за печене, поръсена с малко брашно. След това лесно ще пренесете в тавата тестото заедно с хартията.

* В купичка разбъркайте крем фреш с нарязан див лук. Посолете на вкус и намажете тестото.

* Върху пласта крем фреш поръсете с бекон  и кръгчета лук.

* Загрейте фурната на 220*. Изпечете фламкухена за около 20 минути или докато стане хрупкав. Сервирайте веднага.

* Ако ви е трудно да намерите крем фреш или шманд може да ги замените със заквасена сметана. Тя е по-влажна от другите два продукта, затова не слагайте твърде дебел слой. В противен случай фламкухенът ще остане мек. Суровият бекон, който се ползва за тази рецепта в много държави се нарича шпек. Може спокойно да сложите български сурово пушен бекон, става чудесно. И накрая, за разкош може да поръсите малко настърган кашкавал или друго твърдо сирене, подходящо за разтапяне. Наздраве!

 

Tags: Тестени

  • Hits: 23787
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.