Торта на трохи

 


Често ме питат "Йоли, блатът ми се начупи, къде греша? Изхвърлих го, на нищо не приличаше!". Днешната публикация е за едно неуспешно руло, което се превърна в торта. С нея специално се обръщам към тези, които също като мен са имали несполука. Не се притеснявайте, всичко може да се превърне във вкусен десерт. Нужни са ви само вяра, въображение и желание. И най-важното! Не се ядосвайте! Освен това, Ева Тонева успя със снимките си да превърне тортата на трохи в прекрасен сладкиш! Еви, благодаря ти от сърце!

И така, ето рецептата за блата, който трябваше да се увие около един вкусен крем. Оказа се, че е много фин и крехък и изобщо не е подходящ за тази цел. Но за блат за торта или малки индивидуални сладкиши е идеален.

Продукти за блата:

125 г пудра захар
125 г фино смлени бадеми
40 г брашно
3 яйца
ванилия
40 г стопено масло
3 белтъка
20 г кристална захар

Приготвяне:

* В купа смесете заедно пудрата захар, бадемите и брашното. Разбъркайте с лъжица колкото да се смесят. Добавете яйцата и ванилията. Разбийте всичко добре с миксер на пухкав крем и налейте маслото. Отделно разбийте на сняг белтъците. Добавете кристалната захар и отново разбийте докато се разтвори. Внимателно смесете белтъците с тестото, като бъркате леко с лъжица или лопатка. Изсипете тестото в тортена форма и го изпечете на 170* за около 15 - 20 минути. Оставете блата да се охлади, след което го разрежете на две хоризонтални части.

Крем:

250 г рикота
120 г пудра захар
ванилия
250 мл течна сметана за разбиване
10 г желатин
40 г суров шамфъстък

Приготвяне:

* За крема пасирайте заедно рикотата, пудрата захар, ванилията и шамфъстъка. Залейте желатина с малко студена вода и го стопете на водна баня. Налейте го в крема и разбъркайте добре. Отделно разбийте сметаната на сняг и я прибавете към крема. Оставете крема на студено за да започне съвсем леко да се желира.

Ягодово желе:

300 г ягоди
2-3 с.л. ягодово сладко или конфитюр
7 г желатин

Приготвяне:

* Пасирайте заедно ягодите и сладкото. Стопете желатина по същия начин както при крема и го налейте при ягодите. Разбъркайте добре. Налейте ягодовото пюре в подходящ съд и го оставете на студено да се желира напълно. За да извадите по-лесно желето от съда е добре да го покриете предварително с парче найлоново фолио.

Това са всички продукти и начина на приготвяне на сладкиша, който трябваше да е руло. Е, да сглобим тортата със същите тези компоненти.

 


 
На дъното на тортена форма сложете блат. Пристегнете го с ринга на формата и налейте част от белия крем, който все още е полутечен. Нарежете ягодовото желе на парчета и го сложете върху крема. Покрийте с още един пласт бял крем  и загладете. Може да направите това на два пъти в зависимост на колко части сте разрязали блата. Това е всичко. Остава да украсите по ваше желание.

Тъй като моят блат се начупи, съединих няколко парчета за основа и върху тях намазах тънък слой шоколадов ганаш, приготвен от равни части сметана и тъмен шоколад. Но това е по желание, няма го в рецептата. Отново наредих няколко парчета блат. Върху тях сложих крем и ягодово желе. Накрая от блата бяха останали само трохи. Просто ги взех с шепи и ги изсипах върху тортата. Нарочно не ги притиснах и не споих с нищо. Исках повърхността да стане неравна и като се разреже тортата, трохите от горния слой да се пръснат небрежно. Оттам дойде и името - "Торта на трохи". Поръсих ги с пудра захар, залях ги с малко бял ганаш и поръсих с шамфъстък. Забодох една ягода и ето, тортата готова. Толкова по въпроса.

Нека все пак ви разкажа нещо и за рулото. Идеята ми беше добра, но я осъществих полвинчато. Представях си съвсем кръгло руло, облечено в бадемов блат. А в средата на крема ярка червена точка от ягодово желе.

 



Чудейки се как да го направя, измайсторих една тръба от навит на руло лист ацетатна хартия. От едната страна го затворих с тиксо и поставих в чаша. Пъхнах в чашата парче алуминиево фолио, колкото да държи тръбата с желето изправена. Сложих чашата на вратата на хладилника и след няколко часа получих перфектно ягодово желе със същата форма.

 


 
Дотук добре. Същото направих и с основния крем, но в по-широка тръба от ацетат. Преди да налея в нея крема сложиж червеното желе. За да може това да стане без проблеми и ягодовата пръчка да не се огъне и счупи, първо я замразих. Около нея сипах крем, така че тя да остане в средата. След това отново на вратата в хладилника до пълно желиране.

 И това добре. Блатът стана също чуден, пухкав  и добре изпечен. Белята дойде като сложих върху него желирания крем и започнах да навивам. Начупи се на 100 парчета! Беше ясно, че нищо няма да стане, затова сглобих всичко като торта. Само едно малко парченце от рулото оставих за да ви го покажа. Не задруго, ами ме беше яд! Горе - долу да разберете каква беше идеята ми. Полях го с малко течно ягодово желе и ето го, вижте. Това трябваше да е облечено в тънък бадемов блат. Е, не стана. Друг път.

Мога смело да кажа, че като вкус крема, желето и блата са великолепни. Опитайте ги и вие. Но не ползвайте този блат за руло, не е подходящ.

Май това е най-дългият пост, който съм писала. Обикновено съм доста лаконична. Надявам се да не съм ви досадила много. Нека ви е сладко!

 

Tags: Торти

  • Hits: 8226

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.