Шоколадови листа

 

В този пост ще разкажа, как можете да си направите шоколадови листа. Много са лесни, ефектни и вкусни. За целта са ви необходими няколко листа от роза, малко стопен шоколад и четка за рисуване.

Първо стопете шоколада на водна баня. Напомням основните правила, които трябва да спазвате когато разтопявате шоколад :

1. В никакъв случай водата не трябва да завира.
2.Не слагайте шоколада в метален съд. Ползвайте порцеланова или стъклена купа.
3. Внимавайте да не попадне вода в него.

Винаги темперирайте шоколада, ако искате той да се отлепя лесно и да остане лъскав. Не е нужно да имате термометър за шоколад, за да направите това. Стопете 2/3 от шоколада и добре разбъркайте. След това прибавете останалите парченца шоколад. От топлината на вече стопения шоколад те ще се размекнат и също ще се стопят. Разбъркайте отново добре.
Можете да разтопите шоколад и в микровълновата фурна, но трябва много да внимавате, тъй като има опасност да загори. Задължително трябва да намалите фурната на минимална мощност. Аз понякога ползвам дори функцията за размразяване за тази цел. Но за да сте сигурни, стопете го на водна баня.

Измийте листата и добре ги подсушете. Нанесете с четчица внимателно шоколада по вътрешната страна на листата. Там жилките са по-изпъкнали и ще се отпечатат по-релефно върху шоколада. Оставете листата да се втвърдят за няколко часа.
Внимателно отлепете листата, като започнете откъм дръжката. Ако при отлепването листото се счупи, намажете пукнатината с малко шоколад и отново оставете да се втвърди. Съхранявайте листата до момента на използване без да отлепвате зелените листа предварително. Направете това преди самото украсяване на сладкиша.
Можете да използвате всякакви листа, стига да не са от отровни растения и да не са мъхави. Добре е листата да са по-жилави и дебели. Ако са много тънки няма да се отлепят добре. Приятни занимания!


Tags: Украси

  • Hits: 6859

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.