Печена кокосова риба



Ястието е изключително фино, ароматно и вкусно. Почитателите на източната кухня със сигурност ще останат очаровани от рецептата.

Продукти за 4 порции:

3 с.л. сусамово олио
2 скилидки ситно накълцан чесън
1 ситно нарязана зелена люта чушка
200 мл кокосово мляко
100 г настърган джинджифил
настъргана кора и сок от 1 лимон
800 г филе риба по избор
2 ч.ч. сварен ориз
2 с.л. оризов оцет
3-4 с.л. ситно нарязан магзаноз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Първо подгответе маринатата. В 1 с.л. сусамово олио задушете половината чесън и половината люта чушка. Налейте кокосовото мляко и редуцирайте до половина. Изстискайте с ръце джинджифила, нужен ви е само сока. Прибавете го към редуцираното мляко и подправете на вкус със сол, черен пипер, лимонов сок и лимонова кора. Поръсете с малко магданоз и разбъркайте.

* Нарежете рибата на порции. Сложете парчетата в тава, покрита с хартия за печене. Леко посолете и отгоре разпределете маринатата. Оставете рибата да се маринова за 30-40 минути.

* За гарнитурата овкусете ориза със сол, черен пипер, останалите чесън и чушка, оризов оцет, магданоз и 2 с.л. сусамово олио. Добре разбъркайте и направете малки топчета.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете рибата за 15-20 минути. Сервирайте с оризовите топчета. Да ви е сладко!

Tags: Риба и морски дарове

  • Hits: 8522

Коментари   

Candy
0
Преди години открих твоята рецепта за кокосови скариди и бяха много вкусни. Сигурна съм , че и тази риба е вълшебна. Ще пробвам рецептата. Поздрави, Йоли и благодаря за вдъхновението!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти! Да, скаридите са просто супер! Значи и тази риба ще ти хареса, много е ароматна. Ще се радвам, ако останеш отново доволна от резултата.
Отговор
Теодор
-1
Здрасти Йоли!! Голям фен съм на твоите рецепти, които винаги се получават! Начинаещ съм с рибата, така че би ли могла да ми препоръчаш кое филе според теб би било най добре в случая? Благодаря предварително!
Отговор
yoli
+1
Много съм щастлива да ги чуя, Теди! Благодаря ти от сърце! Надявам се да ти хареса и тази рецепта. Много е вкусна рибата по този начин.
Със сьомга е най-хубаво. Не я цитирах конкретно, тъй като е скъпа риба за повечето хора. Оставих им те сами да изберат. Препоръчвам все пак морска риба, а не слдководна. И в никакъв случай да не е от по-тежките и кръвоснабдени риби като скумрия, тон, паламуд . Или заложи на сьомга, или избери някаква морска роба със стегнато бяло месо.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.