Зеленчуков чипс

 

Едно вкусно мезе за ледена бира. Хрупкав чипс от тиквички и моркови с пикантен сос. Зеленчуците са приготвени тип "Тиквички по гръцки", макар че лично аз не съм яла в Гърция по-хрупкави тиквички от тези, които ви предлагам. Най-вкусни са, поднесени със сос Скордаля. Тук може да видите рецептата. Опитайте и вие, надявам се да ви хареса. Наздраве!

Продукти за 2 порции:
 
1 тиквичка
2 моркова
сол
брашно
вода
6-7 кубчета лед
олио за дълбоко пържене
 



Приготвяне:

 * Нарежете тиквичката и морковите по дължина с белачка за зеленчуци или ренде за рязане на чипс. Ако нямате такива прибори ги нарежете с нож на много тънки ленти.
 
* В купа сипете вода с няколко лъжици сол. Водата трябва да е доста солена. Сложете зеленчуковите ленти вътре и ги оставете да се овкусят за 10-15 минути. Изцедете ги в цедка без да ги изплаквате от солената вода. Ако солта не е достатъчно чипса ще стане безвкусен. Не препоръчвам осоляване след пърженето.
 
* В найлонов плик сипете брашно и зеленчуковите ленти. Оваляйте всичко добре. Брашното трябва да полепне равномерно навсякъде. За ваше улеснение направете това на няколко пъти.
 
* Загрейте мазнината в дълбок съд. Ако имате фритюрник е най-добре да ползвате него.
 
* В купа налейте студена вода и сложете в нея ледените кубчета. Непосредствено преди пърженето потапяйте лентичките една по една в ледената вода и ги пускайте в горещата мазнина. Пържете на части за да не залепват една в друга. Ако някъде се слепят си помогнете с щипка или вилица за да разделите лентичките една от друга по време на пърженето. Пържете няколко минути докато станат хрупкави и златисти. Задължинелно отцедете остатъчната мазнина по зеленчуците върху кухненска салфетка. Сервирайте чипса топъл или студен. Може да го съхраните хрупкав няколко дена, стига да не го похлупвате с капак и не го слагате в хладилника. Да ви е сладко!

 

Tags: Безмесни ястия

  • Hits: 10832

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.