Тарталети с тиквички и песто от сушени домати

 

Искам да ви запозная с няколко читателски рецепти от страницата във Фейсбук на 24 Kitchen, спечелили кулинарната игра "Предизвикателство в кухнята". Имах честта и удоволствието да ги приготвя в предаването "Домашни рецепти с Йоли". Ето и една от тях! Чудесните тарталети на Станка Стоянова! Ето тук може да видите оригиналната рецепта на Таня.

Продукти за 4 големи тарталети или 1 голям тарт:

тесто:

150 г пълнозърнесто брашно
50 г масло
50 мл леденостудена вода
1 ч.л. винен оцет
1/2 ч.л. сол

песто от сушени домати:

200 г сушени домати
2 скилидки чесън
сол на вкус
2 стръка пресен риган
10 листа пресен босилек
40 г пармезан
1 ч.ч. зехтин

гарниране:

2 тиквички
100 г кашкавал
розмарин

Приготвяне:

*  В купа сипете брашното и солта, добавете студеното масло, нарязано на кубчета, и с ръце оформете трохи. Добавете водата и оцета, най-добре на части. Размесете с ръце, докато получите топка тесто.

*  За пестото накиснете сушените домати в гореща вода докато омекнат. Прецедете и ги поставете заедно с останалите продукти в блендер. Пасирайте. След това, ако ви остане от пестото, може да го съхранявате в хладилник.

* Измийте тиквичките и с широка белачка за зеленчуци нарежете тънки ленти. Настържете кашкавала на едро ренде.

* Разстелете готовото тесто в по-големи форми за тарталети (диаметър 10 см), постлани с хартия за печене. Намажете с песто от сушени домати и поръсете обилно с настърган кашкавал.

 



* Сложете лентите тиквички, завити като рози, и ги посолете.

 



* Поставете формите в тава и изпечете в предварително загрята фурна на 200* за около 25-30 минути. Сервирайте тарталетите поръсени с пресен розмарин. Да ви е сладко!

 

Tags: Безмесни ястия

  • Hits: 5338

Коментари   

Милена Матеева
0
Здравей Йоли, много харесвам твоите безмесни предложения и не мога да не споделя, че това е поредното чудесно такова! Направих голям тарт, като топло предястие за Великденската трапеза и той се хареса повече от агнешкото, въпреки, че нещата не са сравними:) Остана ми и песто, с което 10 дни по-късно отново направих този тарт и пак беше чудесен! Благодаря!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти много, Милена! Радвам се, че тартът ти хареса. Мислех, че никой няма да му обърне внимание. Супер много ме зарадва ти!
Отговор
Мария Шидерова
0
Здравейте, Йоли, благодаря ви труда по този сайт и и блога преди. Искам да направя тарталети за празненство. Дали могат да се подготвят основите по тази рецепта примерно седмица по-рано и да ги пълним непосредствено преди хапване. Благодаря
Отговор
yoli
0
Благодаря за хубавите думи и доверието, Мария! Ще се радвам, ако тарталетите се харесат .
Това е маслено тесто и е много издържливо. Разбира се, прясно изпечено е най-ароматно и крехко.
Може да се изпекат основите седмица предварително и да се съхранят затворени в кутия, за да няма влага. В деня на сервиране да се напълнят и запекат отново. Ще са чудесни.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.