Постни таханови сладки

 

 

 Сладките са толкова пръхки, че буквално се разпадат при допир. Като ги хапвате имате усещането, че се превръщат в прах. Може би това няма да се хареса на всеки, но са вкусни и чудесен вариант за хората, които в момента постят. Най-вкусни са, след като престоят 1-2 дена.

Продукти за около 35 броя:

120 г сусамов тахан
70 г пудра захар
ванилия
100 мл олио
1 ч.л. бакпулвер
300 г брашно
по желание смлени ядки за овалване , сушени плодове и кашу за гарниране

Приготвяне:

* В купа разбъркайте с лъжица тахана, пудрата захар, олиото и ванилията. На два-три пъти добавете брашното, смесено с бакпулвера. Отново с лъжица разбъркайте на гладко тесто.

* Загрейте фурната на 170*С с вентилатор и постелете тава с хартия за печене. От тестото оформете малки топчета и ги наредете в тавата. Някои оваляйте в ядки, а в средата на други забодете по едно кашу или парченце сушени плодове по избор. Изпечете сладките за около 20 минути. След като изстинат ги наредете в чиния. Колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. Да ви е сладко!

Tags: Български гозби Сладки

  • Hits: 22872

Коментари   

Силвия Келчева
0
Здравейте, Йоли,
Бихте ли показали рецепта за постни солени неща, тъй като за сладки има много рецепти, а за нещо соленичко и вкусничко се намират трудно. Трябва да изнасям 1 година от смъртта на съпруга ми и изпитвам затруднение с подготовката. Благодаря Ви предварително!
Отговор
yoli
0
Много съжалявам за загубата ти, Силве. Знам какво ти е, самата аз го преживях същото. Мир на душата на съпруга ти и сили на теб!
Солени постни неща за помен може са се направят с бутер тесто и пълнеж от задушени зеленчуци. Както и банички пак със зеленчуци. Разни малки кюфтенца от грах, нахут и леща, но не са особено подходящи за подавка по такъв повод. Трудна работа. Хем постно, хем да е вкусно, хем подходящо за случая. Но ако заложиш на бутер тесто няма да сбъркаш.
Отговор
Силвия Келчева
+1
Йоли, благодаря за съветите. Годишнината отмина. Направих зелеви, лозови сармички, щрудел, малки охлювчета от бутер тесто с зеленчуков пълнеж, бутер панделки, кюфтенца от нахут. Постни люти соленки с бяло вино, разни постни мъфини и сладки. Общо взето се справихме!
Отговор
yoli
-1
Радвам се, Силве и не се съмнявам, че си се справила. Много съжалявам още веднъж за загубата ти. И няма за какво да благодариш, наистина.
Отговор
Тинка Влашка
0
Йоли... неделни, просто ей така, за следобедно кафе.. Чудни са.. :) Благодаря за поредната рецепта. Тези дни ще продължава с тортата, дъщеря ми има рожден ден..:) Харесала съм Мохито торта... :)
Отговор
yoli
0
Много ти благодаря, Тинче! Верен другар си ти! Да са ви сладки! Радвам се, че ви харесаха.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.