Тера Мадре Беласица. Ракарник

 

Ракарник или Раки с ориз от с. Габрене. Ястие, което хората в селото приготвят на Тодоровден. Поднасят го с красива обредна погача. Баба Калинка го сготви за нас, представям ви с няколко думи начина на приготвяне и снимки на нейната гозба.

Още рецепти от Празника на кестена: Пляска, Чолбур, Крайшник, Мешник

Речните раци се измиват и сваряват в подсолена вода. Бульонът се прецежда и запазва. В малко олио се задушава ситно нарязан праз. Посолява се, слагат се сол и малко червен пипер. Добавя се ориза и както казва баба Калинка, "кавардисва се малко". След това се долива бульон от раците и ... най-интересното, бобена чорба. Да, най-обикновена бобена чорба, само от натурално сварен бял боб. Без подправки, сол или нещо друго. Предполагам, че нишестето в бобената чорба уплътнява ориза. След това всичко отива във фурната. Когато оризът набъбне и си изпие водата се изважда и върху него се подреждат раците. Ястието се запича още няколко минути и това е всичко. Семпло, лесно и вкусно.

 



Надявам се, че ви е било интересно да прочетете какво се готви в този край на България. Подгорието е много красиво, селата в него са оживени, а Беласица е уникална планина с дивите си кестенови и чинарови гори. Истината е, че красотата на Родината ни е безкрайна!

Снимки може да видите тук.

 

Tags: Риба и морски дарове Български гозби

  • Hits: 3461

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.