Агнешко в лозов лист

 

 

У дома този начин за приготвяне на агнешко е любим! Рецептата е скъп за мен спомен от приятелката ми Ели Драгомирова, която за жалост вече не е между нас. Блогът с нейните вкусни рецепти все още съществува. Заслужава си да го разгледате! За това агнешко Ели режеше месото на малки парченца, а на мен ма харесват повече големите мръвки. Гозбата е от тези, за които казваш, че ще си оближеш пръстите. Сега е времето да я приготвите, докато през пролетта всичко е свежо!

Продукти за 4 порции:

1 кг агнешко месо
сол и черен пипер
2 ч.л. червен пипер
4 връзки нарязан зелен лук
5-6 с.л. олио
300 мл вода
1 връзка нарязан джоджен
1 връзка нарязан магданоз
около 30 лозови листа
50 г масло

Приготвяне:

* Нарежете месото на едри парчета. Посолете, поръсете с черен пипер и натрийте с червен пипер.

* Задушете лука в олиото, като налеете малко от водата. След като промени цвета и намали обема си го дръпнете от огъня. Прибавете джоджена, магданоза, останалата вода, сол и черен пипер.

* Покрийте дъното и стените на глинен съд с лозови листа. На дъното постелете няколко пласта. Върху тях наредете месото, а покрай него лука. Върху месото сложете на няколко места маслото. Загънете с лозовите листа, като най-отгоре също сложите 2-3 пласта. Полейте ги с малко олио. Похлупете съда и изпечете гозбата във фурна на 200°C за около 2-3 часа в зависимост от степента на готовност на месото.

*** Ястието може да приготвите със замразени или консервирани лозови листа. Ако са консервирани бъдете внимателни със солта, тъй като обикновено са доста солени. Лично аз не ги препоръчвам. Преди сервиране отстранете горните лозови листа, които са силно препечени. Но не ги изхвърляйте преди да ги опитате. Ще се влюбите в този чипс!

 

Tags: Ястия с месо Български гозби Великден

  • Hits: 7397

Коментари   

Галина Минчева
0
Благодаря за тази рецепта!
Христос Возкресе!
Отговор
yoli
+1
Воистина Воскресе! Благодаря, Гале! Радвам се, че ти хареса!
Отговор
ЕЛКА МЛАДЕНОВА
0
ЗДРАВЕЙТЕ. БИ ЛИ МОГЛО ДА СТАНЕ ОТ ИЗПЕЧЕНО ВЕЧЕ АГНЕШКО МЕСО.
Отговор
yoli
0
Привет о то мен. За съжаление не. Просто няма как да се овкуси добре.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.