Цветни бисквити с розова вода

 

 

Пъстри и пролетни. Ароматни бисквити с дъх на роза и свежест на лимонова кора. Трайността им е голяма-до 2 месеца, затворени в кутия на стайна температура. Колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. Тестото може да се приготви дни предварително и да се съхранява в хладилник, увито в стреч фолио.
Сладките са съвсем нормални бисквити и няма да ви изненадат като вкус. Розовата вода е тази, която ги прави различни, но се превръщат в истински бижута, ако ги направите цветни. Страхотни са за подаръци за Цветница и Великден, а децата им се радват от сърце! И точно с тях е голямо удоволствие да ги приготвите. Подгответе им тестото, оцветете част от него с различни бои и след това ги оставете сами да проявят творчество. Да изрязват с формички и да аранжират истински картини. Доставете им това удоволствие и няма да повярвате колко са креативни! Дарете им миг щастие в кухнята!

Продукти:

60 мл розова вода
160 г захар
50 г свинска мас
50 г масло
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
1 яйце М
2-3 щипки сол
375 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер

Друго:

сладкарски бои
формички за изрязване

Приготвяне:

* В малка тенджерка кипнете заедно розовата вода, захарта, маста, маслото и лимоновата кора. Оставете течността да изстине до стайна температура и захарта напълно да се стопи. Прибавете ванилията и яйцето. Разбийте за кратко с бъркалка, само докато яйцето се усвои от течността. Накрая сипете брашното, солта и бакпулвера. Замесете меко тесто. Отделете малка част от него (около 1/3) и го оцветете в различни цветове. (Снимка 1) Охладете бялото и цветните теста за 1 час в хладилник, увити по отделно в стреч фолио.

* Разточете цветните части върху набрашнен плот с дебелина 2-3 мм. С формички за сладки изрежете различни фигурки. (Снимка 2)

 

 

* Разточете бялото тесто върху набрашнен плот с дебелина около 4 мм. Върху него с формичка маркирайте съвсем леко очертанията на бисквитите, които сте решили да изрежете. Приблизително в отбелязаните контури подредете цветните фигурки. (Снимка 3)

* Покрийте цялата повърхност с лист хартия за печене и внимателно разточете с точилка. Разточвайте без голям натиск по дължина и широчина. Махнете хартията и изрежете бисквити с формата, която сте избрали. (Снимка 4)

 

 

* От остатъците от изрязаните части тесто направете шарени бисквити. Съберете всичко заедно без да измесвате и разточете. Изрежете сладки с други формички. Аз направих няколко ябълки и малки яйчица.

 

 

* Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 15 минути в предравително загрята на 175°C фурна с вентилатор. Печете на най-долното ниво на фурната. Сладките трябва отгоре да останат светли, за да изпъкват повече цветовете, а отдолу да са добре зачервени. Импровизирайте с цветове и форми! Забавлявайте се и направете празника по-пъстър и весел. Приятно творчество!


*** Не заменяйте маста с друга мазнина. Точно тя прави тестото меко и еластично като пластелин. Розовата вода може да замените с вода от портокалови цветчета. Трябва да отбележа, че и двете са много по-евтини в турските и арабска магазини, но българската розова вода е по-ароматна. Може да поръчате и онлайн. Броят на бисквитите зависи изцяло от големината на формите.

 

Tags: Сладки Великден

  • Hits: 1773

Коментари   

Галя
0
Йоли, благодаря за тази цветна рецепта! Имам бутилка вода от портокалови цветчета, която бях купила за една баклава. Ще я ползвам да направя тези бисквити. Весели празници ти желая и продължавай да ни изненадваш с твоите прекрасни предложения!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Гале. Ще се радвам много! Приятно творчеството!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.