Постна питка за Бъдни вечер

 

На 24 декември, няколко часа преди раждането на малкия Исус, ние българите празнуваме Бъдни вечер - един от най-светлите християнски празници. Този специален ден е свързан с различни символи, които създават уют и спокойствие в дома. Един от най-важните е Бъдникът, символизиращ живота в дома и раждането на Исус Христос. Традициите са повелявали млад момък да отсече голямо тригодишно дъбово дърво, което да гори през цялата нощ. Дедите ни са вярвали, че той е причината на трапезата в тази свята нощ да гостуват душите на мъртвите ни близки. Пепелта от Бъдника е била също така много ценна. Смесвали са я със семената за засяване, с храната на животните или са я посипвали около нивите си, за да пази от зло.

24 декември е последният ден от коледния пост и вечерта е много тържествена. Ястията са постни и нечетни на брой - 7,9 или 11. Приготвят се различни гозби: питка, варено жито или ошав, боб, пълнени сушени чушки, постни сарми, тиквеник и др. На софрата трябва да има орехи, мед, плодове и червено вино. Преди да започне празничната вечеря, домът трябва да се прекади с тамян от най-възрастния и да се каже молитва. Тази вечер масата не се раздига, защото се вярва, че починалите ще дойдат и ще си вземат от храната. Хората казват, че както мине Бъдни вечер, такъв ще е животът през следващата година.
Бабите ни са замесвали обредната постна питка с нов квас и мълчана вода (млади моми са носели от изворите вода, като по пътя към дома не са продумвали и дума). Питката се прави от най-хубавото брашно, бялото. Кръглата форма символизира безкрайния цикъл на живота, а вътре се слага паричка за берекет. Отгоре се украсява с форми от тесто - кръст, житен клас, рало, орач, агне, птица, плодове, цветя и други - всякакви символи за благополучие и плодородие. Най-възрастният член на семейството разчупва питката, като първото парче се отделя за майка Богородица, второто за къщата, а останалото се раздава на семейството. Обредният хляб според нашите вярвания е безкръвната жертва, с която умилостивяваме по-висши от нас сили.

Моята питка за Бъдни вечер е не по-различна от вашата. Тук не може да се говори за експерименти, а точно обратното. Нужно е да се спази традицията и да се замеси хляб само от брашно, мая и вода. По-скоро бих искала да споделя с вас как аз правя украсата, за да остане релефна и с добра форма. Все пак, ето и рецептата.

Продукти:

20 г прясна мая
270 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
500 г брашно+брашно за доизмесване

за намазване:

1 с.л. олио +1 с.л. вода

 

 

Приготвяне:

* Разтворете маята във водата и я подхранете със захарта. Добавете 3-4 с.л. от брашното и разбъркайте на каша. Покрийте с кърпа и оставете кваса да шупне. Изсипете го към останалото брашно и добавете олиото и солта. Омесете меко и еластично тесто. От него отделете малко парче, от което ще направите фигурките. Оформете тестото на кръгла плоска питка и го поставете в тава, намазана с олио и поръсена с брашно. Оставете питката да втаса без да я покривате или мажете с мазнита. Питата е по-добре да бъде със засъхнала повърхност. Така остава с добра форма без да се пука по време на печене.

* Омесете отделеното парче тесто с още брашно, докато стане твърдо. Оставете го 5-10 минути, за да отпочине и да стане отново еластично. След това може да го разточвате, режете, усуквате и т.н. За мен е по-добре тестото за фигурките да не бухва много. Така запазва идеална форма.

* След като питката втаса намажете фигурките с малко вода и ги залепете по повърхността ѝ. Намажете питката отгоре с вода и олио. Изпечете за 35-40 минути в загрята на 180* фурна с вентилатор. Желая ви светли и благословени коледни дни!

 

Tags: Български гозби Тестени Коледа

  • Hits: 419

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.