Сладоледени елхички

 

Една идея за лек десерт, оформен като коледна елха. Децата ви ща ги харесат, тъй като са сладоледени. Не спирайте децата си да хапват това сладко ледено изкушение през зимата. Няма да ги заболи гърлото, сладоледът е здраве. Моята майка никога не ме е лишавала от сладолед през зимата. Ядях толкова, колкото ми се ядеше и си бях съвсем здрава. А и този вариант, който ви предлагам е за мек сладолед, който по-скоро прилича на сладоледена нуга.

Продукти:

100 мл течна сметана
1 белтък
захар на вкус
настъргана кора от 1/2 портокал
ванилия
1 каф.ч. захар за карамела
1 каф.ч. бадеми
вафлени фунийки за сладолед
100 мл разбита на сняг подсладена сметана за гарниране

 Приготвяне:

* В два съда по отделно разбийте на сняг сметаната и белтъка, като им прибавяте по малко захар. Смесете ги, като бъркате внимателно с лъжица. Добавете портокаловата кора и ванилията.

* Направете карамел от захарта и сипете вътре бадемите. Излейте карамела върху хартия за печене и изчакайте да се втвърди. Начупете го на малки парчета и натрошете на ситно в хаванче или в електрически блендер. Добавете готовия гриляж към сметаната и леко разбъркайте.

 *  Изравнете фунийките откъм отвора им така, че като ги обърнете да могат да стоят стабилно. Отчупените части от вафлите сложете в сладоледа. Напълнете фунийките с крема и ги поставете във фризера да замръзнат. Не е нужно да са изправени-кремчето е достатъчно гъсто и не изтича.

 * След като сладоледът е добре замразен извадете фунийките и ги поставете с широката им част надолу върху дъска или равна чиния.

* Разбийте сметаната на сняг и я сипете в пош. Ползвайте накрайник, какъвто ви харесва. Направете по цялата фунийка звездички или просто изтеглете с леко дръпване настрани  сметаната за да се получат клончета. Декорирайте с перлички или с каквото ви хрумне в момента.

* Приберете дъската с украсените елхички във фризера. Този път те задължително трябва да са изправени, поне докато замръзнат. Сервирайте ги в малки чинийки, а хапването им ... о, тук вече забавлението е пълно. Децата първо ще се чудят откъде да ги хванат, после смело ще отхапят върха и накрая ще се оплескат порядъчно със сметана чак до ушите. Смях, веселие и детско щастие, какво по-хубаво от това! Да ви е сладко! Много ще се радвам, ако моите елхички днес са ви харесали!

 

Tags: Коледа

  • Hits: 5051

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.